Jyllands-Posten

Nordic Waste-sagen udfordrer kontrakten mellem samfund og kapitaleje­re

Store selskaber og deres kapitaleje­re skal ikke stå over eller uden for samfundet. Hverken når det gaelder moral, eller når det gaelder økonomisk ansvar.

- PELLE DRAGSTED MF, politisk ordfører (EL)

forurenet jord fra selskabet Nordic Waste satte sig i bevaegelse, har debatten om selskabets ejeres moralske og juridiske ansvar raset. I en første bølge gik en raekke ministre hårdt til angreb på Nordic Waste-ejerens beslutning om at erklaere sit selskab konkurs og overlade regningen til faellesska­bet.

De hårde udmeldinge­r fik dernaest modspil fra stemmer, der mente, at den moralske udskamning af ejerkredse­n bag Nordic Waste var gået for vidt, og at det var helt efter bogen, at ejerne ikke påtog sig ansvaret for oprydninge­n, fordi denne mulighed for at vaere ansvarsfri for de selskaber, man ejer, udgjorde selve kernen i den kapitalist­iske model. Og at udskamning­en af ejerne og kravet om at tage ansvar udgjorde en veritabel »bombe under samfundet«, fordi sådanne krav ville skraemme risikovill­ige investorer vaek og dermed kan undergrave hele samfundsøk­onomien.

Jeg deler nok synspunkte­t om, at enkelte ministre gik rigeligt langt i deres retoriske udskejelse­r, inden et ansvar er endeligt placeret. Men at store selskaber og deres moderselsk­aber eller kapitaleje­re som en generel regel ikke skulle have et moralsk ansvar over for samfundet, er mildest talt et helt uddateret synspunkt. Selv i toppen af erhvervsel­iten har ethvert selskab med respekt for sig selv i årevis arbejdet med såkaldt Corporate Social Responsabi­lity (CSR), der indebaerer løfter om moral og samfundsan­svar,

der går langt ud over, hvad loven kraever. Selvfølgel­ig kan og skal både politikere og borgere have moralske forventnin­ger til store selskaber og deres ejere. Praecis som vi også har moralske forventnin­ger til andre aktører. Det er den slags forventnin­ger, der sammen med lovgivning og institutio­ner skaber et samfund, der haenger sammen.

påstanden om, at det er helt ukontrover­sielt, at ejerne bag

Så er der

Nordic Waste ikke tager ansvar for oprydninge­n, fordi de som kapitaleje­re i et selskab med begraenset haeftelse ikke har noget ansvar, efter at selskabet er gået konkurs. Argumentet lyder, at hvis man piller ved den begraensed­e haeftelse og pålaegger kapitaleje­rne et større ansvar ved f.eks. større miljøkatas­trofer, så ville det gøre det mere risikabelt at investere.

Den udlaegning er bare alt for sort-hvid. For selv inden for den gaeldende lovgivning er der flere muligheder for at gøre kapitaleje­re erstatning­spligtige. Hvis en kapitaleje­r har blandet sig i en virksomhed­s drift og har handlet forsaetlig­t eller groft uagtsomt og dermed påført selskabet eller tredjemand økonomisk skade, kan det medføre erstatning­sansvar. Om det er tilfaeldet i den aktuelle sag, ved vi endnu ikke. Men selv i selskaber med begraenset haeftelse kan en ejer ifalde ansvar.

flere eksempler inden for eksisteren­de lovgivning på konstrukti­oner, hvor moderselsk­aber kan holdes ansvarlige for et dattersels­kab med begraenset haeftelse. Det gaelder f.eks. olieindvin­dingen i Nordsøen, hvor der stilles krav om såkaldte moderselsk­absgaranti­er. Det sker netop for at undgå, at moderselsk­abet kan erklaere et dattersels­kab konkurs og løbe fra regningen, når den sidste olie er suget op, og pengene er tjent. At gøre moderselsk­aber og andre store ejere ansvarlige i sårlige situatione­r er altså ikke et brud med en 200-årig fredshelli­g model for begraenset haeftelse.

Desuden har vi

så vidt jeg ved, foreslået at gøre grundlaegg­ende op med muligheden for at etablere selskaber med begraenset haeftelse. Det, vi diskuterer, er, om vi i lyset af Nordic Waste-sagen har ramt den rigtige balance mellem hensynet til aktionaere­rne og hensynet til resten af befolkning­en.

Begraenset haeftelse er et privilegiu­m, vi som samfund tildeler dem, der investerer kapital. Aktionaere­r kan investere og tjene penge på en virksomhed, men går den konkurs og efterlader en kaempe regning til samfundet, så er det samfundet, der betaler. Vi giver dette udstrakte privilegiu­m, fordi det ganske rigtigt har vist sig at vaere en effektiv måde at mobilisere kapital og dermed skabe vaekst, produktion og arbejdspla­dser. Det er noget for noget. En samfundsko­ntrakt.

Ingen har,

Men hvis vi som borgere fortsat skal støtte dette privilegiu­m, så er forudsaetn­ingen, at det ikke misbruges. At der er balance og retfaerdig­hed i kontrakten. Det er denne balance, der udfordres med sagen om Nordic Waste, hvor et moderselsk­ab har placeret højrisikab­le aktivitete­r i et dattersels­kab, hvor man angiveligt – på trods af klare advarsler – er blevet ved med at køre forurenet jord ind på området, selv efter jordskredd­et var i gang. Og hvor man, da det går galt, sender medarbejde­rne hjem og erklaerer dattersels­kabet konkurs for at undgå at tage økonomisk ansvar for den miljøkatas­trofe, man har forårsaget.

Hvis den form for adfaerd kan lade sig gøre inden for lovens rammer, så er der noget galt med vores lovgivning. En sådan mulighed for at flygte fra ansvaret er ikke bare moralsk forargelig, den kan også direkte anspore til at tage alt for store miljørisic­i, fordi regningen kan tørres af på andre.

rejst en helt relevant debat om, hvorvidt der er brug for at tilpasse balancen i den samfundsko­ntrakt, som den begraensed­e haeftelse for kapitaleje­re er udtryk for. Skal ejere med bestemmend­e indflydels­e i selskaber med højrisikab­le aktivitete­r fremover lettere kunne gøres erstatning­spligtige ved miljøkatas­trofer? Skal der stilles krav om moderselsk­absgaranti­er eller andre sikkerheds­stillelser til miljøvirks­omheder? Eller skal der etableres en form for branchefor­sikring, som vi kender fra blandt andet forsikring­sog finanssekt­or?

Derfor er der nu

uanset redskab – vaere at opretholde princippet om, at forurenere­n betaler, og at finde en rimelig balance mellem aktionaerp­rivilegier og samfundsin­teresser. At tage den debat er hverken udskamning eller en bombe under samfundet. Det er tvaertimod sund fornuft.

Målet må –

 ?? ?? Hvis den form for adfaerd kan lade sig gøre inden for lovens rammer, så er der noget galt med vores lovgivning. En sådan mulighed for at flygte fra ansvaret er ikke bare moralsk forargelig, den kan også direkte anspore til at tage alt for store miljørisic­i, fordi regningen kan tørres af på andre, skriver Pelle Dragsted. Arkivfoto: Nichlas Pollier
Hvis den form for adfaerd kan lade sig gøre inden for lovens rammer, så er der noget galt med vores lovgivning. En sådan mulighed for at flygte fra ansvaret er ikke bare moralsk forargelig, den kan også direkte anspore til at tage alt for store miljørisic­i, fordi regningen kan tørres af på andre, skriver Pelle Dragsted. Arkivfoto: Nichlas Pollier

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark