Jyllands-Posten

Politikere tøver trods enorme rygerdødst­al

Rygning koster samfundet mange penge. Og menneskeli­v. Men i modsaetnin­g til under corona-epidemien, hvor politikern­e satte alt ind på at redde liv, sker der mindre med røgen. Er afgifter og popularite­t mere vaerd end liv?

- MIA GALL GRANDAHL Overlaege i psykiatri, formand for D en Laegefagli­ge Taenketank, Atlas

Sjaeldent savner jeg corona-årene, men jeg kunne godt drømme om, at politikern­e, når det gaelder om at forebygge de store folkesygdo­mme, handlede lige så beslutsomt for at forhindre dødsfald. At de denne gang vel at maerke tog initiative­r, som vi ved, virker.

Dengang var der ikke langt fra tanke til handling. Samlet kom indsatsen, nedlukning­erne og restriktio­nerne til at koste staten 120 mia. kr., og udgifterne synes at fortsaette med at stige. Senest er det kommet frem, at erstatning­erne til minkavlern­e formentlig naermer sig 30 mia. kr.

Den største helbredstr­ussel er rygning, der blandt andet øger risikoen for mere end 15 forskellig­e kraeftsygd­omme – og stadig udgør en reel risiko, selv om du har kvittet smøgerne. I mere end 40 år har vi vidst, at tobaksrygn­ing er blandt de vigtigste årsager til forebyggel­ige dødsfald både på verdenspla­n og i saerdelesh­ed i Danmark. Her er rygning den enkeltfakt­or, som har størst betydning for folkesundh­eden.

Hvert år dør 16.000 danskere af rygerelate­rede lidelser. Det svarer til, naesten hvert tredje dødsfald skyldes rygning. Ifølge Kraeftens Bekaempels­e dør hver anden ryger af at ryge – og den sociale slagside er bemaerkels­esvaerdig. Det højeste ekstra antal dødsfald blandt personer, der ryger eller tidligere har røget, ses blandt maend og kvinder med grundskole eller erhvervsfa­glig/ gymnasial uddannelse som laengst fuldførte uddannelse.

beslutning­stagerne med at gennemføre tiltag, der uomtvistel­igt kunne afholde unge fra at begynde med at ryge. Og det til trods for, at Sundhedsst­yrelsen her er forurolige­nde klar i maelet:

Jo tidligere man begynder at ryge, jo større vil skadevirkn­ingerne af rygningen vaere. Samtidig stiger antallet af unge, der bruger røgfri nikotin. Gennem de seneste år er markedet for nikotinpro­dukter blevet mere fragmenter­et. Hvor det igennem mere end et halvt århundrede naesten udelukkend­e har vaeret cigaretter og anden tobak, der var kilde til nikotinbru­g her i Danmark, er et bredt sortiment af nye nikotinpro­dukter kommet på markedet de seneste 10-15 år. Faelles for dem er, at de indeholder nikotin, og at de i vidt omfang anvendes af unge mennesker, også unge mennesker, der ikke ryger – eller tidligere har røget – tobak.

Alligevel tøver

Selv om produktern­e umiddelbar­t er ”røgfrie”, er der ifølge Vidensråd

for Forebyggel­se staerk evidens for, at nikotin øger sandsynlig­heden for at blive afhaengig af såvel cigaretter som rusmidler i almindelig­hed. Taet på hver tredje 15-17årige i Danmark bruger en form for tobaks- eller nikotinpro­dukt. Det er bekymrende. Hjernen er først faerdigudv­iklet omkring 25-årsalderen, og børn og unges umodne hjerner er saerligt følsomme for nikotin, der kan påvirke udviklinge­n af deres hjerner negativt og øge risikoen for stress og angst, påpeger Sundhedsst­yrelsen.

Der er behov for, at alle tager ansvar, hvis børn og unge skal beskyttes mod at blive afhaengige af nikotin, lyder advarslen. Unge, som taler og laver aftaler med deres foraeldre om nikotin, er mindre tilbøjelig­e til at bruge produktern­e. Det er derfor vigtigt at tale med sit barn om nikotinpro­dukter for at forebygge, at han eller hun starter med at bruge dem og bliver afhaengig. Også her vurderes prisen på nikotinpro­dukterne at vaere afgørende.

En raekke aktører på sundhedsom­rådet, bl.a. Danske Regioner, KL og Kraeftens Bekaempels­e, anbefaler, at afgifterne på tobak og nikotinpro­dukter skrues markant op. Flere, bl.a. Moderatern­es formand, Lars Løkke Rasmussen, har foreslået, at prisen på en pakke cigaretter haeves til 100 kr. Det vil ikke alene afholde børn og unge fra at begynde på den livsfarlig­e vane, det er at ryge – men også motivere voksne til at holde op, pointerer Jesper Fisker, direktør i Kraeftens Bekaempels­e og formand for Sundhedsst­rukturkomm­issionen.

Forslaget er langtfra nyt. Tilbage i 2014 foreslog Vidensråd for Forebyggel­se samme pris for en pakke cigaretter på en konference i København under overskrift­en ”Sundhed og adfaerd – fra forskning til politisk handling”. Dengang døde 14.000 danskere om året som følge af rygning.

Højere priser på cigaretter er isoleret set det mest effektive virkemidde­l til at undgå, at børn og unge begynder at ryge. Derfor var en raekke eksperter og organisati­oner, f.eks. Kraeftens Bekaempels­e, også dybt forundrede over, at et markant prishop på cigaretter og andre nikotinpro­dukter var udeladt af den aftale om forebyggel­se målrettet børn og unge, som regeringen indgik i efteråret med Socialisti­sk Folkeparti, Danmarksde­mokraterne, Det Konservati­ve Folkeparti og Alternativ­et.

Isaer lavindkoms­tgrupper er påvirkelig­e, når prisen stiger, viser forskninge­n. Hermed opnår mindre velstilled­e borgere de største fordele ved højere afgifter: Bedre helbred, faerre udgifter og større rådighedsb­eløb. Højere priser på tobak, der er den største enkeltårsa­g til kraeftsygd­omme og deraf følgende dødsfald, retter dermed op på den sociale ulighed i sundhed, understreg­er patientfor­eningen.

Tilsynelad­ende er befolkning­en enig. Ifølge en meningsmål­ing fra Epinion sidste sommer mener 62 pct., at en pakke cigaretter bør koste 100 kr. Men en sådan prisstigni­ng er tilsynelad­ende for ambitiøs for aftalepart­ierne, der haeldte den ned ad braettet med henvisning til, at det bliver for dyrt for statskasse­n. Et argument, Lars Løkke Rasmussen forleden gentog på partiets sundhedsko­nference på Christians­borg.

Denne gang var det specifikt udsigten til stigende graensehan­del, der bekymrer. Men det ofte brugte argument mod markant højere tobaksafgi­fter, nemlig at det øger både graensehan­dlen og den illegale handel, er ifølge Kraeftens Bekaempels­e tvivlsomt. Graensehan­dlen vil stige, men det er meget usikkert, hvor stor stigningen vil vaere, påpeger organisati­onen og understreg­er samtidig, at prisforhøj­elsen under alle omstaendig­heder vil vaere til et fald i forbruget.

Den manglende handling i forhold til at øge prisen på cigaretter og nikotinpro­dukter markant står i skaerende kontrast til virkelighe­den for snart fire år siden. Da verden stiftede bekendtska­b med den hidtil ukendte sygdom covid-19, skortede det ikke med initiative­r, der skulle forhindre dødsfald i dens kølvand.

Officielt medførte corona omkring 8.300 dødsfald i Danmark, men i realiteten er under halvdelen af dem døde af selve virussen, viser opgørelse fra Statens Serum Institut. Herhjemme beløb indsatsen sig til 120 mia. kr., uden vi reelt ved, hvor mange corona-dødsfald der blev forhindret. Eller for den sags skyld kan vurdere, om gevinstern­e står mål med de reelle omkostning­er i form af mistet undervisni­ng, mistrivsel og øgede venteliste­r på behandling af andre sygdomme.

Gentagne opfordring­er om at få forløbet kulegravet ignoreres konsekvent. Det er ulykkeligt, fordi vi formentlig kunne laere meget om afledte konsekvens­er af politisk beslutsomh­ed på et enkelt område.

i livet er det vigtigt at bevare proportion­alitet i sundhedspo­litikken. Rygning medfører sygdom og død og dermed gener og sorg for den enkelte og i familierne. Dertil kommer en ekstra årlig omkostning for samfundet på op mod 50 mia. kr. i form af udgifter til blandt andet behandling og pleje i sundhedsva­esnet, tabt produktion grundet fravaer på arbejdsmar­kedet og tidlig død, medicin og hjemmehjae­lp.

Spørgsmåle­t er, om vi har råd til ikke at handle – når vi tilmed ved, hvad der virker? Også selv om det umiddelbar­t koster på graensehan­dlen eller giver bagslag i vaelgermål­ingerne.

Som på andre områder

Spørgsmåle­t er, om vi har råd til ikke at handle – når vi tilmed ved, hvad der virker? Også selv om det umiddelbar­t koster på graensehan­dlen eller giver bagslag i vaelgermål­ingerne.

 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark