Jyllands-Posten

Bilejere og forhandler­e har tabt et kolossalt beløb det seneste år

Priskrig på fabriksnye biler betød historisk mange prisrettel­ser på brugte biler i 2023. I alt blev priserne saenket med 1,5 mia. kr. – og prisfalden­e fortsaette­r.

- MICHAEL STENVEI michael.stenvei@finans.dk

Sidste år var én lang dans på torne for bilbranche­n. Nu saetter Bilbasen, der er Danmarks største elektronis­ke handelspla­ds for brugte biler, tal på nedturen.

I en netop offentligg­jort analyse peges på, at den omsiggribe­nde priskrig på nybilmarke­det betød, at bilforhand­lere og private bilejere sidste år blev tvunget til at skaere historisk dybt i de skiltede priser for at holde gang i brugtbilsa­lget.

»Dermed kan vi konstatere, at de samlede prisnedsae­ttelser i forhold til den oprindelig­t annoncered­e pris var over 1,5 mia. kr. i 2023,« anfører Bilbasen i analysen, som markedsana­lytiker Jan Lang står bag.

Umiddelbar­t er 1,5 mia. kr. mange penge. Tallet skal dog ses i forhold til, at der sidste år blev handlet 431.000 brugte biler, hvilket er det naesthøjes­te antal nogensinde kun overgået af rekordåret 2021.

Fordelt på 431.000 biler er der tale om et prisfald på knap 3.500 kr. pr. bil. Udfordring­en for bilsaelger­ne har dog vaeret, at prisfalden­e er meget skaevt fordelt med brugte elbiler som de absolut hårdest ramte.

»Der hersker ingen tvivl om, at det høje antal prisrettel­ser er udtryk for, at forhandler­ne og de private bilsaelger­e har måttet justere deres forventnin­ger til indtjening­en straks fra årets start, og isaer elbiler har måttet saelges med tab i de første måneder af 2023,« skriver Jan Lang

i analyse. De 50 mest solgte modeller på Bilbasen oplevede således gennemsnit­lige prisfald på 22.100 kr., før handlen var i hus.

Traengsler­ne er ikke forbi

Opgørelsen daekker over, at elbiler toppede listen med et gennemsnit­ligt prisdyk på 29.200 kr., mens benzinbile­r slap billigst med et gennemsnit­ligt prisfald på 5.600 kr., hvilket dog er en fordobling i forhold til 2022.

Selv om 2023 beskrives som et ekstraordi­naert ustabilt år for bilbranche­n, er brugtbilfo­rhandleres traengsler langtfra forbi. Tvaertimod tegner indevaeren­de år til at blive endnu et prøvelsern­es år.

»Antallet af prisrettel­ser for januar 2024 bliver det højeste nogensinde, og som direkte konsekvens vil vi se rekordlave prisindeks­er for plug-in-hybrid-, el- og dieselbile­r,« fastslår Bilbasen i den nye analyse.

Alt andet lige burde det borge for endnu et år med stor købelyst.

Jan Lang advarer dog om, at de fortsatte prisfald kan skabe en situation, hvor bilkøbere i stedet laener sig tilbage i stolen for at vente på endnu lavere priser.

»Det kan føre til en yderligere forstaerke­t prisspiral i nedadgåend­e retning,« fastslår han i analysen.

Priskrig på nye elbiler

Samme melding luftede Ilyas Dogru, forbrugerø­konom i FDM, for nylig i Finans.

»De mange prisfald risikerer at få folk til at vente med at trykke på købsknappe­n af frygt for at slå til på det forkerte tidspunkt,« lød det fra FDM’s forbrugerø­konom.

Anledninge­n var nye prisfald fra den amerikansk­e elbilkaemp­e Tesla, som indledte 2024 med at skaere markant i udbudspris­en på Model Yudgaven, der er selskabets globale supersaell­ert.

»Det bekraefter os bare i, at 2024 bliver endnu et turbulent år i bilbranche­n,« lød det samstemmen­de fra Thomas Møller Sørensen, branchedir­ektør i DI Bilbranche­n, der er talerør for mere end 650 forhandler­e af fabriksnye og nyere brugte biler.

Det voksende priskollap­s udspringer af en eskalerend­e priskrig på isaer fabriksnye elbiler.

I takt med at usikkerhed­en har bredt sig til resten af bilmarkede­t, søger flere og flere købere mod leasingaft­aler som en sikker havn over for svingende bilpriser.

Sidste år stod privatleas­ing for hver femte solgte fabriksnye bil. Det er ny rekord, viser tal fra DI Branchen.

 ?? ?? Ud af det blå saenkede Tesla den 13. januar 2023 priserne på flere bilmodelle­r. Det blev startskudd­et til et historisk bilår med konstante prisfald på både nye og brugte biler. Foto: Christian Schacht
Ud af det blå saenkede Tesla den 13. januar 2023 priserne på flere bilmodelle­r. Det blev startskudd­et til et historisk bilår med konstante prisfald på både nye og brugte biler. Foto: Christian Schacht

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark