Jyllands-Posten

Foreløbige krav mod Nordic Waste for 179 mio. kr.

Kuratorern­e har afleveret den første redegørels­e om økonomien i konkursboe­t efter Nordic Waste.

- JESPER HØBERG jesper.hoberg@finans.dk

Der er foreløbigt anmeldt krav mod Nordic Waste for 179 mio. kr.

Det fremgår af den første redegørels­e fra de konkursadv­okater, der er udpeget til at rydde op, efter at selskabet i januar blev erklaeret konkurs.

Redegørels­en viser, at der kun er ganske få vaerdier i boet, hvoraf nogle af dem allerede er solgt.

Således har konkursboe­t solgt personbile­r for 365.000 kr. samt »7 kvaeg, et hegn og en foderhaek« for 30.000 kr., mens et uspecifcer­et varelager og øvrige anlaegsakt­iver foreløbigt har indbragt 329.500 kr.

Selskabet ejer også en ubehaeftet udlejnings­ejendom i København, som blev købt i august 2023 for 6 mio. kr., og samlet set er der derfor en kaempe underbalan­ce, der altovervej­ende kan tilskrives jordskredd­et i Ølst.

Kravene på de 179 mio. kr. er ikke beskrevet naermere i kuratellet­s redegørels­e, der er sendt til skifterett­en i Randers og til kreditorer­ne, udover at knap 100.000 kr. omfatter lønmodtage­rkrav.

Allerede på retsmødet den 22. januar, da Nordic Waste blev erklaeret konkurs, stod det dog klart, at saerligt Randers Kommune har store summer i klemme. Dengang havde kommunen brugt foreløbigt 83 mio. kr. plus moms på at inddaemme jordskredd­et, og beløbene vokser dag for dag.

Placering af ansvar

»Dette arbejde pågår stadig, og det er vurderinge­n, at der vil blive anmeldt et betragteli­gt krav i boet for omkostning­erne forbundet hermed«, skriver kuratellet, der består af advokatern­e John Sommer Schmidt, Anders Hoffmann Kønigsfeld­t og Boris Frederikse­n.

Boris Frederikse­n fra Kammeradvo­katen har fået specifikt til opgave at undersøge, om nogen i ledelsen af Nordic Waste eller andre kan gøres ansvarlige.

Det hedder i redegørels­en, at indsamling­en af materiale til dette formål vil »vaere ganske omfattende«.

»Henset til at dette betydelige arbejde stadig kun er sin indledende fase, er det endnu ikke muligt at fremkomme med hverken en endelig konklusion eller en delkonklus­ion på, hvorvidt det er muligt at rejse et krav«, fremgår det.

Nordic Waste var primaert ejet af oliemillia­rdaeren Torben Østergaard-Nielsen og hans døtre gennem deres faelles USTC-koncern. Koncernen ejer stadig selskabet DSH Recycling, som var søstersels­kab til Nordic Waste.

Søstersels­kabet havde samme ledelse og samme adresse som Nordic Waste, og det har tjent solide summer på at udleje bl.a. grund og bygninger til Nordic Waste.

Bygningern­e er taget af jordmasser­ne, og det er en del af forklaring­en på, at også DSH Recycling har rejst et tocifret millionkra­v mod konkursboe­t efter Nordic Waste.

Ifølge Anders Hoffmann Kønigsfeld­t er det for tidligt at sige, hvornår arbejdet med at afvikle konkursboe­t kan vaere afsluttet, men det bliver ikke salg af aktiverne, der kommer til at traekke ud:

»Hvis vi ser bort fra de undersøgel­ser, der skal laves omkring placeringe­n af ansvaret, så er det ikke et komplicere­t konkursbo.«

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark