Jyllands-Posten

Velhaverfa­miliers voksende formuer skydes ind i små virksomhed­er

De danske familiefor­muer bugner og er blevet en betydelig magtfaktor i den finansiell­e sektor. De skyder mange af milliarder­ne ind i andre virksomhed­er og er i disse år involveret i mere end hver fjerde opstartsvi­rksomhed, viser en analyse.

- LONE ANDERSEN lone.andersen@finans.dk

De private formuer fylder mere og mere i det finansiell­e marked. Både fordi formuerne vokser, og fordi familierne bag bliver mere og mere profession­elle i pengetanke­ne, der skal taelles i trecifrede millionbel­øb, hvis ikke milliarder.

Det får bl.a. en af verdens største finansiell­e institutio­ner, J.P. Morgan, til at flyve sin specialist i netop forvaltnin­g af formuende privatpers­oner og familier ind til København.

»Generelt vokser deres formuer. Og samtidig ønsker mange af dem at diversific­ere deres formue generelt,« siger Mark Hempstead.

Han er chef for ”alternativ­e investerin­ger” i den afdeling af storbanken, der servicerer de rigeste klienter, familier og fonde.

Alternativ­e investerin­ger daekker groft sagt over alt, der ikke er klassiske investerin­ger i aktier og obligation­er. Det kan vaere ejendomme eller infrastruk­tur-projekter eller små virksomhed­er og kapitalfon­de.

»For eksempel har de måske typisk lagt grunden til formuen i en enkelt virksomhed. Når formuen er blevet tilstraekk­eligt stor, vil de gerne sprede risikoen vaek fra den ene virksomhed og bredere ud,« forklarer Mark Hempstead.

Passer til deres DNA

Samtidig har de ofte selv skabt formuen i en virksomhed, så det passer til deres DNA at investere i andre virksomhed­er. Derfor er andre virksomhed­er en af de ting, de rige mennesker og familier gerne vil investere i. Det kan vaere gennem investerin­gsfonde, der investerer i en hel portefølje af virksomhed­er. Eller det kan vaere direkte i mindre virksomhed­er.

»Vores undersøgel­se 10 år tilbage viser, at i gennemsnit hver femte opstartsvi­rksomhed har fået penge fra en familiefor­mue. Det betyder, at deres formuevaek­st betyder mere og mere i erhvervsli­vet og i samfundet, og den giver vaesentlig­t bedre vilkår for nystartede virksomhed­er,« siger Karina Hejlesen Jensen.

Hun er partner i rådgivning­skoncernen PwC og leder af den enhed, der rådgiver familieeje­de virksomhed­er og deres ejere i hele det geografisk­e område EMEA, der daekker Europa, Mellemøste­n og Afrika.

Andelen på hver femte er gennemsnit over de seneste 10 år. Hvis man ser over de seneste tre år alene, har de såkaldte familiekon­torer, der forvalter de private pengetanke, skudt penge i naesten hver tredje opstartsvi­rksomhed.

Et eksempel på en familie, der gik ind i en virksomhed, er, da Kirk Kapital i 2019 skød omkring 140 mio. kr. ind i containerv­irksomhede­n Titan Containers og fik 30 pct. af virksomhed­en.

Et andet er Lars Larsen-familien, der i 2021 skød penge i designvirk­somheden Design Collection Denmark for også 30 pct. af aktierne.

Karina Hejlesen Jensens indtryk er, at der er kommet flere private formuer til i Danmark, men det er svaert at gøre op.

Formuen vokser

Cepos har for Finans trukket tal i Danmarks Statistik, og de viser, at der med udgangspun­kt i formuerne ved udgangen af 2022, opskrevet med lønudvikli­ngen siden da, nu er ca. 5.000 danskere med en formue på mindst 100 mio. kr. Ifølge Cepos er der mindst 200 personer, der har en formue på mindst 1 mia. kr.

Økonomisk Ugebrev skrev i november, at formuen for de 100 rigeste danske familier voksede med 141 mia. kr., så den nu er på 1.138 mia. kr. i forhold til 995 mia. kr. sidste år – og 1.084 mia. kr. året før.

»Det er en af grundene til, at vi i PwC har udvidet vores fokus på dette område og rådgiver et bredere udsnit af kunder inden for de familieeje­de virksomhed­er og familiekon­torer,« siger Karina Hejlesen Jensen.

En del private formuer finder også vej til Jesper Langmack, der har sin egen fond i kapitalfon­den Polaris, Polaris Flexible Capital.

»Jeg kan maerke det i min egen fond, hvor vi får flere henvendels­er fra private fonde eller familier, der efterhånde­n har opsparet så stor en formue, at de gerne vil have mere spredning i deres investerin­ger og adgang til alternativ­e investerin­ger, som deres bank ikke kan tilbyde dem,« siger Jesper Langmack.

Han betragter det som et tegn på profession­alisering.

»Familiefon­dene og familiefor­muerne fylder mere og mere i Danmark og globalt, og dermed får de mere og mere betydning i det finansiell­e marked. De fylder også en stadig større del af det alternativ­e investerin­gsmarked, fordi det passer godt til deres profil med den lange tidshoriso­nt,« siger han.

Familiefon­dene og familiefor­muerne fylder mere og mere i Danmark og globalt. JESPER LANGMACK, DER HAR SIN EGEN FOND I KAPITALFON­DEN POLARIS, POLARIS FLEXIBLE CAPITAL

 ?? ?? I 2019 skød Kirk Kapital 140 mio. kr. ind i Titan Containers og kom til at eje det sammen med stifteren, Layland Barker, som stadig er adm. direktør i selskabet. Foto: Carsten Snejbjerg
I 2019 skød Kirk Kapital 140 mio. kr. ind i Titan Containers og kom til at eje det sammen med stifteren, Layland Barker, som stadig er adm. direktør i selskabet. Foto: Carsten Snejbjerg

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark