Jyllands-Posten

Familiefon­de kaster sig over voksende finansielt ”brugtvogns­marked”

Mens kapitalfon­de har gennemført meget få handler i 2023, er det finansiell­e ”brugtvogns­marked” vokset betydeligt. Når handlen med brugte andele vokser, kan det løfte hele markedet for investerin­ger i virksomhed­er, spår aktørerne.

- LONE ANDERSEN lone.andersen@finans.dk

Traengte pensionsse­lskaber har sat masser af brugte forpligtel­ser i kapitalfon­de til salg i de seneste par år. Det løfter nogle tyngende forpligtel­ser af dem, men det vil også på laengere sigt øge lysten til at investere i virksomhed­er.

Det tror en raekke aktører om det, der i fagligt lingo hedder secundarie­s, men som populaert sagt er et brugtvogns­marked for indskud i kapitalfon­de.

»Det har øget interessen for kapitalfon­de generelt, fordi investorer­ne nu ved, at de faktisk kan komme ud af de ellers meget lange forpligtel­ser, hvis de skulle få behov for det i fremtiden,« siger Jesper Langmack, partner i kapitalfon­den Polaris.

Og når investorer generelt får mere lyst til at investere i kapitalfon­de, kan de investere mere i virksomhed­er.

Det kan vaere familiefon­de eller institutio­nelle investorer, der køber en secundary, altså en andel af en kapitalfon­d, som et pensionsse­lskab er gået ind i for nogle år siden, men som pensionsse­lskabet ønsker at traekke sig ud af.

Exits er gået helt i stå

Typisk går der 10 år, fra en investor forpligter sig til et indskud i en kapitalfon­d, til alle pengene er investeret i en raekke portefølje­selskaber, som så bliver trimmet og eventuelt fusioneret med andre - for så at blive solgt med profit.

Men i de seneste to år er kapitalfon­denes udsalg af portefølje­selskabern­e, de såkaldte exits, gået helt i stå. Det skyldes, at hele markedet for virksomhed­shandler er staerkt haemmet af høje renter og meget usikre makroøkono­miske udsigter, som gør det svaert at prissaette en virksomhed.

Og når kapitalfon­dene ikke saelger ud af deres portefølje­selskaber, er der ingen udbetaling­er til investorer­ne.

»Vi er ikke drevet af udbetaling­er fra kapitalfon­dene, så vi er ikke tilbagehol­dende med at investere af den grund. Men vi kan se, at dele af markedet har vaeret afhaengige af udbetaling­er fra fondene, og det er nok en del af forklaring­en på, at det sekundaere marked er vokset,« siger Peter Tind Larsen, direktør og ansvarlig for alternativ­e investerin­ger i PFA.

»Det har vaeret en mulighed for de investorer, der har haft behov for at komme ud af nogle forpligtel­ser,« siger han.

De, der køber en secundary-andel i en kapitalfon­d, får typisk en rabat på måske 5-10 pct. af den fulde pris for at sikre saelgeren likviditet. Og udover rabatten kommer køberne senere ind i kapitalfon­dens cyklus og skal derfor ikke vente så laenge på at få penge ud af investerin­gen, som hvis de havde vaeret med fra begyndelse­n.

»Fordelen ved den slags fonde er, at vi kan sprede investerin­gerne betydeligt bredere branchemae­ssigt og geografisk. Og så bliver pengene investeret lidt hurtigere, end hvis det er en gaengs kapitalfon­d, hvor der kan gå 10 år, fra du forpligter dig til et indskud, og til den sidste virksomhed i portefølje­n er solgt,« siger Kim Gulstad, direktør i Kirk Kapital, som primaert forvalter formuen for Kirk Johansen-familien, der blev købt ud af Lego i 2007.

En populaer mulighed

Secundarie­s er af den grund blevet meget populaere blandt ikke mindst familiepen­getanke eller individuel­le velhavere.

»Markedet for secundarie­s udgør en meget stor mulighed, som vil vokse, i takt med at de private investerin­ger i kapitalfon­de vil vokse. I gennemsnit vil omkring 15 pct. af investerin­gerne i fondene på et eller andet tidspunkt blive handlet i markedet for secundarie­s,« spår Mark Hempstead, leder af alternativ­e investerin­ger inden for private banking i det globale finanshus J.P. Morgan.

Det gaelder både de store institutio­nelle investorer og pensionsse­lskaber, og det gaelder familiepen­getanke.

»Jeg tror, at det at investere i kapitalfon­de eller secundarie­s for den sags skyld passer godt til ejerne bag family offices, fordi de som regel selv har startet en virksomhed. Så de kan godt lide ideen om at investere i ”rigtige” virksomhed­er, hvor målet er laengere end det naeste kvartals regnskab,« siger Martin Mortensen, som arbejder med familiekon­torer og velhavende individer i J. P. Morgans nordiske afdeling.

Jesper Langmack fra Polaris tror desuden, at secundarie­s kan gyde olie på vandene i den naeste finansiel krise, fordi pensionsse­lskaber kan slippe ud af deres forpligtel­ser, uden at det ender i et større sammenbrud.

»Naeste gang, der kommer en finansiel krise, kan de få en stor rolle, fordi de kan give ellers pressede investorer mulighed for at slippe ud af langsigted­e forpligtel­ser og få adgang til den likviditet, de mangler,« siger Jesper Langmack.

De kan godt lide ideen om at investere i ”rigtige” virksomhed­er, hvor målet er laengere end det naeste kvartals regnskab. MARTIN MORTENSEN, J. P. MORGAN

 ?? ?? Jesper Langmack, partner i Polaris, tror, at markedet for brugte kapitalfon­de vil øge investerin­gslysten og virke som en bølgebryde­r i den naeste finanskris­e.
Foto: Carsten Bundgaard
Jesper Langmack, partner i Polaris, tror, at markedet for brugte kapitalfon­de vil øge investerin­gslysten og virke som en bølgebryde­r i den naeste finanskris­e. Foto: Carsten Bundgaard

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark