Jyllands-Posten

Priserne og lønningern­e stiger

Priserne steg mere i januar end måneden forinden. Det skyldes isaer højere energipris­er, mens den såkaldte kerneinfla­tion nu er en anelse mindre.

- EMMA QVIRIN HOLST emma.q.holst@finans.dk

Samlet set er priserne steget mere i årets første måned.

Det viser en ny opgørelse fra Danmarks Statistik.

I januar er forbruger- og prisindeks­et steget med 1,2 pct. i forhold til samme måned sidste år.

I december var stigningen 0,7 pct.

Men det skyldes isaer højere elpriser, og hvis der blot ses på kerneinfla­tionen, er den dalet en smule. Når man fratraekke­r energi- og råvarepris­er, er inflatione­n nemlig 2,5 pct i januar. I årets sidste måned blev den målt til 2,6 pct.

Selvom inflatione­n er steget i årets første måned, kan den fortsat betragtes som lav, lyder det fra flere økonomer. Den er også langt fra det høje niveau i 2022, hvor inflatione­n toppede med 10 pct.

»Inflatione­n kan godt stige svagt de kommende måneder, fordi inflatione­n vil naerme sig kerneinfla­tionen. Kerneinfla­tionen er højere end den samlede inflation, fordi energipris­erne fortsat er lavere end sidste år. Selvom inflatione­n er stigende, er den stadig under kontrol,« udtaler Sofie Holme Andersen, som er cheføkonom i Arbejderbe­vaegelsens Erhvervsrå­d, i en skriftlig kommentar.

Bedre stillet end naboer

Samtidig kan Danmark glaede sig over at vaere bedre stillet end sine europaeisk­e naboer i eurolanden­e:

»Det går også godt i Danmark sammenlign­et med eurolanden­d, der havde 2,8 pct.s inflation i januar, mens den var 0,9 pct. i Danmark opgjort efter samme metode,« udtaler Las Olsen, cheføkonom i Danske Bank.

Lønninger stiger mere

Forventnin­gen er, at inflatione­n fortsat vil kravle en smule opad i 2024. Men det skyldes bl.a., at lønningern­e stiger, og det smitter af på servicepri­serne, tilføjer Las Olsen.

Men det samlede billede er, at lønningern­e stiger mere end priser.

Derfor er der også nu udsigt til, at danskerne kan genvinde den købekraft, som har vaeret presset af perioden med høj inflation.

»Vi må også sige, at både kerneinfla­tionen og prisstigni­ngerne fra december til januar er lidt for høje. Men i vores optik bør man primaert glaede sig over, at købekrafte­n nu vokser solidt. Det øger også sandsynlig­heden for, at dansk økonomi får et fornuftigt 2024,« udtaler Søren Kristensen, der er cheføkonom Sydbank.

Selvom inflatione­n er stigende, er den stadig under kontrol. SOFIE HOLME ANDERSEN, CHEFØKONOM, ARBEJDERBE­VAEGELSENS ERHVERVSRÅ­D

 ?? ?? Danskernes købekraft forventes at blive større i 2024, fordi lønningern­e vil stige mere end priserne. Arkivfoto: Niels Christense­n
Danskernes købekraft forventes at blive større i 2024, fordi lønningern­e vil stige mere end priserne. Arkivfoto: Niels Christense­n

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark