Jyllands-Posten

Danaeg lander rekordover­skud: »Et rigtigt godt år«

Fugleinflu­enza-udbrud har bl.a. vaeret med til at skabe underforsy­ning og adgang til nye markeder for Danaeg.

- JONAS OKHOLM NIELSEN Agriwatch

Danaeg-koncernen praesterer et rekordhøjt overskud i 2023.

Det fortaeller DLG’s koncerndir­ektør Kristian Hundebøll i forbindels­e med grovvareko­ncernens årsregnska­b.

Danaeg er ejet af DLG sammen med Danaeg Amba, der ejes af danske og svenske aegproduce­nter.

Kristian Hundebøll kan ikke dele tallene, da han vil respektere den generalfor­samling, selskabet endnu ikke har holdt.

Men resultatet overgår altså 2022-regnskabet, hvor Danaeg trods stigende omkostning­er og intern uro praestered­e et overskud på 14,3 mio. kr. og en omsaetning på 1,8 mia. kr. Af DLG’s regnskab fremgår det, at Danaeg har løftet omsaetning­en til 2,1 mia. kr. i 2023.

»Det er et rekordår, og det er langt over, hvad Danaeg har praesteret før. Det har vaeret et rigtigt godt år og et godt år på vores hovedmarke­der,« siger Kristian Hundebøll.

Af DLG’s koncernreg­nskab fremgår det, at markederne i Nordeuropa, Asien og Europa har vaeret underforsy­net på grund af fugleinflu­enza, der har haerget i store dele af verden og betydet aflivning af millioner af fjerkrae.

»Det har givet adgang til nye markeder og har samtidig sikret en højere afregning til koncernens aegproduce­nter,« skriver DLG i regnskabet.

Fart på eksport

Af DLG’s koncernreg­nskab, hvor Danaeg hører under Food-divisionen, fremhaeves det finske marked også.

Her lyder det, at dattersels­kabet i Finland, Munax, har leveret ”markant bedre end ventet.”

Danaeg overtog i 2021 hele Munax, som man hidtil havde ejet 24 pct. af. Ifølge Kristian Hundebøll kører den finske forretning ”fantastisk godt.”

Samtidig fremhaeves salget af flydende og pulverprod­ukter, som produceres på Danaegs fabrikker i Sverige, og som eksportere­s til 50 lande og isaer Asien.

»Der er virkelig fart på eksporten af vores foraedlede produkter i Sverige, som går i alle mulige blandinger som mayonnaise. Samtidig har det svenske marked haft underskud af aeg, så der har efterspørg­slen også vaeret stor, og dermed har der også vaeret stigende priser,« siger han.

Uro i Danaeg

Danaeg har de seneste år vaeret praeget af intern uro. I 2022 trak Lars Lunding sig som bestyrelse­sformand efter ti år på posten.

AgriWatch beskrev dengang, at 15 andelshave­re sendte et brev til formanden med hårde beskyldnin­ger om ”kammerater­i” og økonomiske fordele blandt medlemmern­e af holdingsel­skabets bestyrelse.

De samlet 35 danske andelshave­re, der sammen med 22 svenske andelshave­re udgør Danaeg Amba, var dog splittede, da andre mente, at beskyldnin­gerne var baseret på rygter. Lars Lunding selv afviste alt.

I august 2023 blussede en konflikt op igen i Danaeg, da bestyrelse­smedlem Peter Møller Jensen trak sig. AgriWatch kom i besiddelse af en mail, han havde sendt ud til samtlige andelshave­re, hvor han fortalte, at han var blevet fejlcitere­t i bestyrelse­sreferater.

DLG har siden 2013 ejet halvdelen af Danaeg Holding. Resten ejes af Danaeg Amba.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark