Jyllands-Posten

Milliardfo­rvaltere mener, at udsigten til en blød landing er blevet mere usikker

Forventnin­gen om en blød landing har vaeret med til at drive aktiemarke­det op i nye rekordnive­auer. Men risikoen for, at den ikke bliver en realitet, er vokset, mener milliardfo­rvaltere.

- DANIEL SKINBJERG daniel.skinbjerg@finans.dk

Håbet om, at USA’s økonomi vil lande blødt og styre uden om en dyb krise, har fået investorer­ne til at sende aktierne i det amerikansk­e S&P 500-indeks op i nye rekordnive­auer, mens renterne er banket i bund.

Men de er måske blevet lidt for begejstred­e – i hvert fald hvis man skal tro en raekke milliardfo­rvaltere, som advarer om, at USA’s centralban­k, Federal Reserve, ikke nødvendigv­is er i mål med at taemme inflatione­n.

»Historisk praecedens og de seneste makroøkono­miske data får os til at tøve med at kalde det en blød landing. Den amerikansk­e økonomi er ikke uden for fare,« understreg­er Pimcos cheføkonom, Tiffany Wilding.

Optimismen er ifølge Tiffany Wilding et resultat af den solide vaekst og en lavere inflation i USA det seneste år, som har fået investorer­ne til at spå om voldsomme rentenedsa­ettelser i 2024. Finansmark­ederne indregner ifølge CME Group Fedwatch Tool fem rentenedsa­ettelser fra Federal Reserve i år, og man tror, at den første vil finde sted i juni.

Hos Pimco er man til gengaeld varsom. Godt nok er sandsynlig­heden for den bløde landing, som ellers har hørt til sjaeldenhe­derne, steget.

»Men vi overvåger risici i begge retninger: muligheden for, at vaeksten stagnerer, eller inflatione­n reaccelere­rer. Vi mener, at Federal Reserve sandsynlig­vis vil reagere raskt og beslutsomt på en stigende inflation,« betoner Tiffany Wilding, som er mest bekymret for inflations­scenariet.

Gennem det seneste år har den aftagende inflation, som senest lød på 3,4 pct. i december i USA, ifølge cheføkonom­en isaer vaeret drevet af et øget udbud. Men effekten af det vil blive mindre – og den inflations­medvind, som har vaeret med til at løfte aktiemarke­det, vil med andre ord dø ud.

»Forventnin­gen i markederne kan hurtigt skifte fra et ”blød landing”-scenarie til et ”ingen landing”-scenarie,« bemaerker Tiffany Wilding.

Scenariet med ”ingen landing” betyder mere bestemt, at USA’s økonomi vil fortsaette med at vokse, men inflatione­n bider sig fast over målet på 2 pct. – og det vil afholde Federal Reserve fra at saenke sin ledende rente.

Intet skarpt fald i vente

Mark Dowding, der er investerin­gschef i RBC Bluebay, advarer om, at det kan komme til at tage laengere tid end ventet at få inflatione­n ned.

Han mener desuden, at investorer­ne har drukket af natpotten, hvis de mener, at renten, som i dag er på 5,255,5 pct. i USA, vil falde skarpt.

»Så meget er sandt, hvis de makroøkono­miske data bliver svagere brat, hvilket er kaldt en hård landing, eller hvis det er en vaesentlig negativ begivenhed på markederne,« konstatere­r Mark Dowding i en analyse.

Alligevel er den bløde landing ifølge investerin­gschefen i brede traek diskontere­t i vaerdiansa­ettelsen af aktierne – og senest nåede S&P 500indekse­t en milepaelsk­urs på 5.000 efter mere end en uges rekordridt.

Hvis en blød landing er i

vente, og Federal Reserve saenker sin rente, mener Mark Dowding i stedet, at det vil ske i et mere afmålt tempo.

Lige nu er en stor risiko mod aktiemarke­det ifølge investerin­gschefen, at investorer­nes narrativ om inflatione­n udfordres, hvilket kan ske tirsdag i denne uge, hvor de nyeste tal for inflatione­n i USA bliver offentligg­jort.

»Tallene har uden tvivl mulighed for at saette tonen for kursudvikl­ingen resten af måneden, og hvis de bliver som ventet, vil vi måske se mindre volatilite­t, mens markederne traekker vejret lidt, inden vi får den naeste runde data og centralban­kmøder i marts,« bemaerker Mark Dowding.

Han mener, at det absolut ikke er sikkert, at det naeste skridt fra USA’s centralban­k bliver en rentenedsa­ettelse som ventet. Faktisk tvaertimod, eftersom amerikansk økonomi accelerere­r mere, end den bremser ned.

Jobtal overrasked­e

»Selvom narrativet om, at det naeste pengepolit­iske skridt kunne vaere et renteløft, er dybt umoderne, så er det vaerd at bemaerke, at det slet ikke er en begivenhed med 0

pct. sandsynlig­hed,« påpeger Mark Dowding.

Hos BNP Paribas Asset Management betoner chefstrate­g Daniel Morris, at markederne efterhånde­n indregner faerre rentenedsa­ettelser, end det tidligere har vaeret tilfaeldet, hvilket har sendt obligation­srenterne op.

Specielt efter, at en ny jobrapport senest afslørede, at der blev skabt i alt 353.000 jobs uden for landbruget i USA i januar, hvilket var naesten det dobbelte af, hvad analytiker­e og økonomer havde estimeret på forhånd. Sideløbend­e blev jobtallene for både november og december opjusteret.

Tallene var med til at få investorer­ne til at aendre deres syn på udsigten til rentenedsa­ettelser fra Federal Reserve fra, at den første skulle ske i marts, til at man nu regner med, at den ledende rente først saenkes til sommer.

Han mener også, at inflatione­n kan vise sig mere vedvarende end ventet – enten som følge af den staerke vaekst eller strukturel­le faktorer, der vil medføre, at inflatione­n forbliver over centralban­kens mål i laengere tid.

»Fortaellin­gen om den bløde landing er en funktion af vaekst og inflation, hvorfor risikoen mod scenariet stammer fra data relateret til de to, som ikke bekraefter forventnin­gerne i markederne,« skriver Daniel Morris.

Risici i begge ender

På sigt er han dog sikker på, at vaeksten vil begynde at bremse ned, hvilket vil få både obligation­srenterne og aktiemarke­det til at dale.

»Taget i betragtnin­g, at Federal Reserves pengepolit­iske rente fortsat er høj og begraenser den økonomiske aktivitet, vil vaeksten sandsynlig­vis begynde at aftage i sidste ende. Risikoen vil i så fald vaere, om den bremser for kraftigt,« lyder det fra Daniel Morris i en ny analyse.

Hos Pimco er hovedscena­riet ifølge Tiffany Wilding fortsat, at USA’s økonomi styrer mod den bløde landing, om end intet er helt sikkert.

»Men investorer bør vaere opmaerksom­me på risiciene i begge ender.«

Den amerikansk­e økonomi er ikke uden for fare. TIFFANY WILDING, CHEFØKONOM, PIMCO

 ?? ?? Finansmark­edernes tro på hastige rentenedsa­ettelser er blevet mindre den seneste måned. Foto: AP Photo/Seth Wenig
Finansmark­edernes tro på hastige rentenedsa­ettelser er blevet mindre den seneste måned. Foto: AP Photo/Seth Wenig

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark