Jyllands-Posten

Gør op med den hjerteløse organisati­on

I årevis har jeg krydset veje med virksomhed­er, hvor topledelse­n ikke formåede at forbinde sig til sin mellemlede­lse eller sin organisati­on som helhed. Ligesom et hoved, der er afskåret fra sin krop.

- ANNE-MARIE FINCH

Flere steder ser jeg samme tendens: Mellemlede­rne undervurde­res i deres betydning, både hvad angår ledelse generelt og isaer deres kulturelle indflydels­e.

Hvad end det lyder kontrovers­ielt, ville jeg uden tøven vaelge mellemlede­rne, hvis jeg blev bedt om at vaelge mellem dem og topledelse­n.

Den dag, hvor topledelse­n endelig formår at forbinde sig med den organisati­on, de skal guide fra toppen, den dag vil jeg så ikke laengere kunne vaelge.

Når du leder fra toppen uden at vaere forbundet til kroppen, hvor hjertet sidder, leder du en hjerteløs organisati­on.

Det betyder ikke, at dine dygtige ansatte mangler et hjerte, men som topleder er du ikke forbundet til deres hjerter, og derfor leder du en hjerteløs organisati­on.

Det kan lykkes, som et kompromis for den dekoblede topledelse, at mellemlede­rne er de faktiske (top)ledere. Altså medmindre topledelse­n er dysfunktio­nel og skaber klanledels­e bag kulisserne, hvor der her arbejdes imod de andre topledere og deres respektive mellemlede­re.

Klanledels­e og dekoblede topledelse­r fremmer kulturer, hvor det handler om at passe ind.

Her binder folk knuder på sig selv i stedet for at vaere åbenhjerti­ge, fordi de er fanget i en hjerteløs kultur.

Min erfaring inden for talent og globale ledelseser­faringer, lige fra store virksomhed­er til opstarts- og vaekstvirk­somheder, har laert mig, at alt for mange mister følelsen af at høre til, praecis som de er, og netop nu er tiden, hvor vi skal sikre os selv og hinanden forbundeth­ed gennem tilhørsfor­hold.

Ellers vil verden blive endnu mere polarisere­t.

For at naere kulturer af tilhørsfor­hold, hvor folk kan høre til, praecis som de er, skal vi lytte til hinanden for at forstå, i stedet for at lytte for at tale.

Dette vil bidrage til at løse stressprob­lemer på arbejdspla­dserne, som hvert år koster 37.335 fuldtidsst­illinger eller 16,4 mia. kr. ifølge Det Nationale Forsknings­center for Arbejdsmil­jø.

lytte for at forstå vil samtidig også mindske og måske en dag helt fjerne al den mis- og desinforma­tion, som florerer i kulturer, hvor det handler om at passe ind, og som fører til medarbejde­rflugt, sygefravae­r og problemer med at tiltraekke talent.

World Economic Forum har i en ny rapport netop udråbt mis- og desinforma­tion som den største globale trussel i 2024.

Effekten af at

Vi kan begynde med os selv. Forandring­en starter hos os selv. Vi kan starte med at lede vores egen energi, så den fører til bevidste handlinger.

Bevidste handlinger, der bidrager til et ’WE’ frem for et ’ME’.

Hvis vi ikke leder os selv, snupper vi nemlig energien fra andre, og ad den vej omdannes et ’WE’ hurtigt til et ’ME’.

Det er dog vigtigt at huske, at bevidsthed er dynamisk, og det alene giver os håb for skaleringe­n af flere kaerlige organisati­oner, hvor bevidste hoveder og bevidste handlinger er forbundet med de mange hjerter, der banker.

 ?? ?? ledelsesek­spert med speciale i vaekst, talent og kulturtran­sformation
ledelsesek­spert med speciale i vaekst, talent og kulturtran­sformation

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark