Jyllands-Posten

Vi kunne jo også saelge København til Kina

Københavns svar på Paerekøbin­g Byråd vil have bom for byen. Men byen er altså hele Danmarks.

-

Triumferen­de meddelte Københavns overborgme­ster i sidste uge, at hun nu havde loven i hånden til at forbyde benzin- og dieselbile­r at køre ind i bestemte dele af København.

Nu kommer det sjove: Overborgme­steren og hendes kolleger på rådhuset brugte mange ord på de lyksalighe­der, der nu ventede københavne­rne. Men der var ingen ord om, hvad almindelig­e mennesker med almindelig­e biler skal bruge en hovedstad til, som de ikke må køre ind i. Ikke et eneste.

Det er da lidt sjovt, ikke? Københavne­re har ind i mellem en lille … blindhed. Som når vi andre holder hånden for det ene øje og ved, at evnen til at afstandsbe­dømme så forsvinder. Sansen for proportion­er ryger. Så kan man få sjove idéer: At en myg er lige så stor som en svane. At man kan klare sig med en Christiani­acykel i Skjern, Kjellerup og Agger, når man kan det på Vesterbro.

Og, nej, københavne­re, det er ikke populisme og bodegasnak at sige, at når man holder hånden for højre øje, har det konsekvens­er.

Kort efter at I 1. oktober indførte miljøzonen omkring København, skrev jeg nogle linjer om sagen. En aften ringede en aeldre mand til mig. Han boede på Nordvestsj­aelland. Hans kone var blevet indlagt på Rigshospit­alet.

Manden ville fortaelle mig, at han nu ikke kunne besøge hende, fordi hans bil ikke var udstyret med partikelfi­lter. Mennesker, der er vant til at holde hånden for det ene øje, vil sikkert svare sådan en mand, at han jo enten kan tage bussen til Holbaek, toget til Nørreport og linje 6A til Blegdamsve­j. Eller forberede sig på fremtiden og laegge 350.000 kroner for en Tesla. Den billigste.

over det, altså med begge øjne åbne, er der er også mennesker fra Fyn og Jylland, der besøger familie i København nogle gange om året.

Måske sønner og døtre, der studerer.

Måske med mere gods, end der kan ligge i en ladcykel. Ej, nu får jeg en vild tanke!

Kunne der også vaere maend og kvinder, der skal hurtigt ind og hurtigt ud af

Når man taenker

hovedstade­n i forbindels­e med møder? Fordi det er her, at centraladm­inistratio­nen, de store erhvervsor­ganisation­er, Danmarks Radio og resten af landets magtappara­t er placeret.

praktiske løsninger på de utroligste ting, men ikke på tankegange­n bag benzin- og dieselforb­uddet. Tankegange­n er ”os” og ”de”. At Københavns svar på Paerekøbin­g Byråd suveraent kan beslutte, at folk, der går dårligt, eller har pårørende indlagt på Rigshospit­alet, eller SKAL have bilen med ind til et møde i hovedstade­n, fordi turen derefter hurtigt går hjemover for at hente børn eller nå en faerge – de har nu et problem. Eller en elbil. Vaelg selv.

Tankegange­n er kinesisk. Den minder om Kinas étbarnspol­itik fra 1979 til 2015. Ved at holde hånden for det øje, der så andre problemer end overbefolk­ning, fremstod politikken succesfuld.

Den kinesiske stat kunne så undgå at bemaerke, at politikken skabte en klasse af børn, der officielt ikke eksistered­e, at prisen var et eksplodere­nde antal aborter, og at politikken kun blev håndhaevet i storbyerne.

At taenke kinesisk har ikke noget med partitilhø­rsforhold at gøre. Den konservati­ve børne- og ungeborgme­ster ville ligesom Enhedslist­ens

Der kan findes

teknik- og miljøborgm­ester gå endnu laengere end overborgme­steren med at holde hånden for højre øje. Det var ikke nok at forbyde at biler uden elstik at køre ind i bestemte zoner. Forbuddet skulle gaelde HELE København.

Man HAR altså en vis forpligtel­se til at holde byportene åbne for alle herunder folk uden elbiler - når man er landets hovedstad. ANDERS HEIDE MORTENSEN

Det er forståelig­t, at københavne­re gerne vil undgå partikelfo­rurening og støj. Absolut. Men har nogen fortalt dem, at når man bor i seksotte lag med betonadski­llelse og insisterer på at ville vaere flere, så der i 2030 bor 100.000 flere i København end i dag, så er lydtrykket og traengslen og CO2-belastning­en altså en anden end Christians­øs en novemberda­g?

Og man HAR altså en vis forpligtel­se til at holde byportene åbne for alle - herunder folk uden elbiler - når man er landets hovedstad. H-o-v-e-d-s-t-a-d. Lokation for magtappara­tet, kongehuset og så videre og så videre. København er på den led ikke københavne­rnes by. Den er Danmarks.

Men hvis København bliver ved med at taenke kinesisk, må der jo findes en løsning. Man kunne jo rykke magtappara­tet ud af byen og bede Kina om et bud på matriklen.

Solgt som beset. Christiani­acykler og havfrue medfølger.

 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark