Jyllands-Posten

Nu rykker kaempe geotermi-borerig nordpå

Innargi har afsluttet den geotermisk­e testboring på Aarhus Havn og flytter nu til Skejby.

- Ddp, Din Avis Aarhus

Det store geotermi-projekt i Aarhus går nu ind i den anden testfase.

Det fortaeller Innargi i en pressemedd­elelse.

Selskabet har netop afsluttet den første testboring på Aarhus Havn. Nu flyttes boreriggen til Skejbyvej, hvor de resterende tests skal gennemføre­s.

Det er Innargi, der i samarbejde med Kredsløb er i gang med at udvikle et geotermian­laeg, som man håber på kan stå klar i 2030 og levere 20 pct. af fjernvarme­n til aarhusiane­rne.

Forhåbning­en er, at det samlede anlaeg kommer til at bestå af 17 brønde og syv anlaeg med varmeveksl­ere og varmepumpe­r.

Forsigtig optimist

Men først skal testfasen gennemføre­s, og det er den, der nu går ind i anden fase, efter der er etableret en brønd på Aarhus Havn. Herfra er der blevet pumpet 1.500 kubikmeter geotermisk vand op med en overfladet­emperatur på 75 grader.

»Vi er meget tilfredse med boreproces­sen på havnen og med temperatur­en i reservoire­t, men kunne godt ønske os en højere vandproduk­tion (flowrate). Det er for tidligt at konkludere noget, for brønden på havnen er kun den første af de brønde, som testfasen indebaerer. Vi fortsaette­r i Skejby, hvor vi også planlaegge­r at bygge et anlaeg med varmeveksl­ere og varmepumpe­r og levere varme til Kredsløb, som den sidste del af et succesfuld­t testforløb. Først der kan vi sige mere om, hvordan det endelige design kommer til at se ud,« siger

Lars Heineke, der er projektdir­ektør i Innargi.

I testfasen testes der bl.a. for temperatur, flowrate og kemisk sammensaet­ning af det geotermisk­e vand. Den kemiske sammensaet­ning har betydning for, hvilke materialer, der skal benyttes i de naeste brønde og dermed hvor dyre, de bliver at bygge.

»Jeg glaeder mig over, at man ved de første boringer på havnen har fundet varmt vand, så der er grund til at vaere forsigtig optimist. Jeg vil spaendt følge de kommende boringer i Skejby, da geotermisk varme vil have enorm betydning for Aarhus,« siger Nicolaj Bang (K), rådmand for Teknik og Miljø.

I forbindels­e med arbejdet på Aarhu Havn har der vaeret en taet dialog med naboerne med flere nabomøder og udsendelse af nyhedsbrev­e, så de kan følge med i, hvad der sker.

»Vi har boret døgnet rundt, og der har vaeret lys på pladsen – og selvom vi gør, hvad vi kan med en elektrisk borerig og lydafskaer­mning, så ved vi godt, at man både har kunnet se og høre projektet. Men vi har oplevet en imponerend­e forståelse, ja mest nysgerrigh­ed faktisk, fra naboernes side og kun haft meget få klager, som vi har kunnet håndtere med god, direkte dialog. Aarhusiane­rne bakker virkeligt op om den

Vi har oplevet en imponerend­e forståelse, ja mest nysgerrigh­ed faktisk, fra naboernes side. BJARNE MUNK JENSEN, DIREKTØR I KREDSLØB

grønne omstilling. Det vil jeg meget gerne takke for,« siger Kredsløb-direktør Bjarne Munk Jensen.

Kredsløb og Innargi fortsaette­r den taette dialog med naboerne i Skejby.

 ?? ?? Boreriggen på Sumatravej flyttes nu til Skejby. Foto: Kasper Hornbaek
Boreriggen på Sumatravej flyttes nu til Skejby. Foto: Kasper Hornbaek

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark