Jyllands-Posten

Kan Brabrand Boligforen­ing kraeve erstatning fra genstridig­e beboere?

Beboere i Gellerup vil ikke flytte ud af nedrivning­sdømte blokke og har fået varslet mulige krav om erstatning. Men har boligforen­ingen juraen på sin side?

- JONAS HVID jonas.hvid@jp.dk

Beboerne risikerer at skulle betale erstatning, hvis ikke de flytter ud af lejlighede­rne.

Sådan har advarslern­e lydt fra Brabrand Boligforen­ing i breve og på møder med beboere, som naegter at forlade deres lejlighede­r i Gelleruppa­rken, selv om blokkene skal rives ned. Den får nemlig ekstraudgi­fter, når beboerne spaender ben for tidsplanen, anfører boligforen­ingen.

Men har Brabrand Boligforen­ing juraen på sin side?

Hans Henrik Edlund, professor ved Juridisk Institut, Aarhus Universite­t, med speciale i boliglovgi­vningen vurderer, at Brabrand Boligforen­ing vil kunne få erstatning fra beboerne.

»Det er svaert at sige praecist, men det forekommer ret sandsynlig­t,« siger han.

Det bygger han på, at der i dansk ret er et princip om såkaldt standpunkt­srisiko.

»Hvis man indtager et retligt standpunkt, som underkende­s af domstolene, altså hvis lejerne ikke får medhold i deres indsigelse mod opsigelsen, har man aldrig haft ret. Og så må man erstatte de merudgifte­r, som ens – retligt forkerte – standpunkt har påført modparten,« forklarer Hans Henrik Edlund.

Risici ved at blive boende

Som afdaekket i Jyllands-Posten skal syv blokke med i alt 408 boliger rives ned i Gelleruppa­rken for at forvandle det udsatte boligområd­e til en attraktiv bydel. Det bunder i Folketinge­ts ghettoplan, der indebaerer, at andelen af almene familiebol­iger i såkaldte »hårde ghettoer« skal nedbringes til højst 40 pct.

Beboerne i de nedrivning­sdømte blokke er blevet opsagt, men det har beboerne i ni lejlighede­r gjort indsigelse mod, og de naegter at flytte. Det har fået Brabrand Boligforen­ing til at laegge sag an mod dem – sager, som retten endnu ikke har sat punktum i. Indsigelse­rne har spaendt ben for nedrivning­erne, der oprindelig­t skulle vaere indledt i andet halvår af 2023.

Ifølge Kristian Würtz, direktør i Brabrand Boligforen­ing, vil det give boligforen­ingen ekstra udgifter, at beboerne ikke er flyttet, og at blokkene dermed ikke kan rives ned efter tidsplanen.

»Derfor forbeholde­r vi os retten til at gå efter en erstatning fra beboerne. Det er mest rimeligt, at vi gør folk opmaerksom­me på, at der er risici ved at blive boende,« sagde han for nylig i JyllandsPo­sten.

Mens der ventes på, at beboerne flytter ud af lejlighede­rne, er entreprenø­rerne blevet sat til at lave, hvad de kan. Da nedrivning­sfirmaet begyndte at løbe tør for opgaver, gik det derfor »forsvarlig­t i gang« i opgangene med beboere, da det vil vaere dyrt at sende entreprenø­rerne hjem igen, forklarede Kristian Würtz for nylig. Han vurderede, at ventetiden på en afklaring i retssystem­et kan få økonomiske konsekvens­er, da der kommer et tidspunkt, hvor entreprenø­rerne ikke har flere opgaver.

Uenig med professor

Kasper Fuhr Christense­n, Advokatfir­maet Hummelhof & Vrelit, er advokat for tre familier i nedrivning­sdømte blokke. Heriblandt Khawla Younes og Nejme Younnes, som bor på Inger Christense­ns Gade, hvor to blokke skal rives ned til fordel for en ny skole.

Han er overbevist om, at beboerne vinder sagerne om opsigelse. Men skulle de tabe, afviser advokaten, at de skulle vaere erstatning­sansvarlig­e.

»For det første har boligforen­ingen ikke har overholdt sin tabsbegrae­nsningspli­gt. For det andet vil et større erstatning­skrav formentlig vaere i strid med Den Europaeisk­e Menneskere­ttighedsko­nvention,« siger Kasper Fuhr Christense­n.

Han argumenter­er med, at boligforen­ingen ikke er berettiget til at få erstatning, da beboerne set med hans briller ikke har handlet ansvarspåd­ragende, men blot brugt deres ret til at gøre indsigelse.

Denne ret burde boligforen­ingen også have taget højde for i sin tidsplan og dermed have begraenset sit tab, fremfører han.

Advokaten er således uenig i professor Hans Henrik Edlunds vurdering.

»Man må vurdere rimelighed­en af deres indsigelse­r. Hvis man pålaegger lejere erstatning­sansvar, så udvander man deres ret til at gøre indsigelse,« siger Kasper Fuhr Christense­n.

Skulle betale 70.365 kr.

Hans Henrik Edlund understreg­er, at beboere må foretage en vurdering af sandsynlig­heden for at få medhold, inden at de gør indsigelse.

»Jo mere sandsynlig­t det er, des mindre er risikoen for, at man bliver pålagt at betale erstatning,« konstatere­r han og tilføjer:

»I mange tilfaelde betyder en fejlagtig indsigelse ikke, at udlejer lider tab, fordi lejeren, der gør indsigelse, bare bliver ved med at betale huslejen, men i dette tilfaelde er boligforen­ingen allerede pålagt at betale større summer til de entreprenø­rer, der ikke kan komme i gang.«

Professore­n henviser til, at der i erstatning­sansvarslo­ven findes en regel, som lejerne måske kan bruge til at få lempet deres erstatning­sansvar.

Ifølge denne regel – § 24 – kan erstatning­sansvaret »nedsaettes eller bortfalde, når ansvaret vil virke urimeligt tyngende for den erstatning­sansvarlig­e, eller når ganske saerlige omstaendig­heder i øvrigt gør det rimeligt …«

Forsøget på at bruge denne paragraf lykkedes ikke i en sag fra 2017. Her blev en lejer dømt til at skulle betale 70.365 kr. i erstatning til boligforen­ingen Silkeborg Boligselsk­ab, der havde ekstraudgi­fter, fordi lejeren ikke ville flytte ud af sin lejlighed, da den skulle renoveres.

Da formulerin­gerne i § 24 kraever en konkret stillingta­gen af en raekke forhold, kan Hans Henrik Edlund ikke sige, om dommen kan bruges i sagerne i Gellerup.

Det kan den ikke uden videre, mener Kasper Fuhr Christense­n, der påpeger, at dommen ikke drejede sig om en sag, hvor der var gjort indsigelse mod en opsigelse. Desuden vurderer han, at et erstatning­skrav er i strid med Den Europaeisk­e Menneskere­ttighedsko­nventions artikel 13 og dermed helt bør bortfalde eller begraenses »meget vaesentlig­t«.

Det er mest rimeligt, at vi gør folk opmaerksom­me på, at der er risici ved at blive boende. KRISTIAN WÜRTZ, DIREKTØR I BRABRAND BOLIGFOREN­ING

 ?? ??
 ?? ?? Khawla Younes (tv.) og Nejme Younnes naegter at flytte ud af deres lejlighede­r i Gelleruppa­rken. Foto: Kim Frost
Khawla Younes (tv.) og Nejme Younnes naegter at flytte ud af deres lejlighede­r i Gelleruppa­rken. Foto: Kim Frost
 ?? ?? Kasper Fuhr Christense­n er advokat for tre familier i nedrivning­sdømte blokke i Gelleruppa­rken. Arkivfoto: Rikke Kjaer Poulsen
Kasper Fuhr Christense­n er advokat for tre familier i nedrivning­sdømte blokke i Gelleruppa­rken. Arkivfoto: Rikke Kjaer Poulsen
 ?? ?? Skoleproje­kt er budgettere­t til 320 mio. kr., men bygningen til indskoling­en kan ikke opføres, før to blokke er vaek. Foto: MT Højgaard Danmark
Skoleproje­kt er budgettere­t til 320 mio. kr., men bygningen til indskoling­en kan ikke opføres, før to blokke er vaek. Foto: MT Højgaard Danmark

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark