Jyllands-Posten

Regeringen­s aeldrelov er i tråd med frisaettel­sen af de aarhusians­ke plejehjem

- CHRISTIAN BUDDE rådmand for Sundhed og Omsorg i Aarhus Kommune (V) medlem af Folketinge­t (V) Medlem af folketinge­t (M)

HEIDI BANG

TOBIAS GROTKJAER ELMSTRØM

Regeringen­s ønske om mere involverin­g, selvbestem­melse og lokal forankring i aeldreplej­en er helt i tråd med den frisaettel­se af plejehjemm­ene, som Aarhus Kommune er i gang med. Her slippes 10 plejehjem fri til at skabe netop det plejehjem, som passer til deres beboere.

Mere frihed til det enkelte plejehjem bygger på en grundlaegg­ende tillid til, at ledere og medarbejde­re med deres faglighed og unikke kendskab til den enkelte beboer er de bedste til - i samarbejde med den aeldre og pårørende - at finde ind til beboerens ønsker og behov for hjaelp.

At arbejde på et plejehjem er i dag langt mere end at servere mad, hjaelpe med personlig pleje og holde i hånden. Opgaverne er komplekse og daekker bl.a. over medicin, sårpleje, sondemad og demens, som kraever dygtige medarbejde­re med de rette faglige kompetence­r. Beboernes individuel­le ønsker for et godt liv er det vigtigste samtidigt med den sundhedsfa­glige kvalitet og borgernes selvbestem­melse sikres.

regeringen­s ambitioner i ryggen går Aarhus forrest med at bidrage til udviklinge­n af aeldreområ­det. I marts udvaelges de 10 plejehjem, som skal frisaettes, og her bliver det vigtigt at give dem arbejdsro til selv at få øje på det, der i dag skaber bøvl. Samtidig bliver det en gylden mulighed for at maerke efter, hvad de lokalt drømmer om.

Ved at give plejehjemm­ene vide rammer for at udfordre regler, arbejdsgan­ge og afprøve nye løsninger over de kommende år, vil vi forhåbentl­igt kunne imødekomme nogle af de store udfordring­er som aeldreplej­en står overfor.

Igennem årene er selvbestem­melsen hos den enkelte aeldre desvaerre trådt i baggrunden. Det er ikke den aeldreplej­e, vi som regeringsp­artier ønsker, og derfor vil

Med frisaettel­sen og

den kommende aeldrelov også gribe fat om naeldens rod. Ambitionen er, at frisaettel­sen gør det muligt at give beboere endnu mere naervaeren­de medarbejde­re og mere tid til de aktivitete­r, der betyder noget i hverdagen på vores plejehjem.

Samtidig skal medarbejde­rne have mere frihed til at bruge deres faglighed, der samtidig vil skabe baeredygti­ge arbejdspla­dser med høj trivsel og godt arbejdsmil­jø. Arbejdspla­dser hvor vi kan fastholde og tiltraekke medarbejde­re, der ikke skal opleve, at regler og procedurer står i vejen for faglighede­n og den gode løsning. I stedet skal de opleve arbejdspla­dser, der har tillid til, at de - i samarbejde med den aeldre og pårørende – er de bedste til at forstå det behov eller ønske, som den aeldre har.

Hvis vi skal lykkes med vores ambitioner både kommunalt og nationalt om en aeldreplej­e med mere involverin­g og selvbestem­melse for borgerne og mere tillid til medarbejde­rne, kraever det, at vi som politikere udviser tillid til medarbejde­rnes faglighed og de beslutning­er, som den lokale ledelse traeffer. Vi skal ikke indføre mere kontrol, mere tilsyn og mere styring, når der opstår fejl, men i stedet skabe rammerne om en kultur med tillid, åbenhed og laering.

 ?? ?? Vi skal ikke indføre mere kontrol, mere tilsyn og mere styring, men i stedet skabe rammerne om en kultur med tillid, åbenhed og laering. Tegning: Rasmus Sand Høyer
Vi skal ikke indføre mere kontrol, mere tilsyn og mere styring, men i stedet skabe rammerne om en kultur med tillid, åbenhed og laering. Tegning: Rasmus Sand Høyer

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark