Jyllands-Posten

Strømpisto­ler skal reducere brugen af skydevåben

Dansk politi skal teste strømpisto­ler som et nyt magtmiddel.

- MAGNUS HELMS magnus.helms@jp.dk

Du kan sikkert genkende det fra amerikansk­e film. En gal gerningsma­nd, der med ét bliver lammet og vender det hvide ud af øjnene. Et sted på hans krop er ramt af små elektroder, der fører tilbage til en politibetj­ents haevede pistol. Manden er ramt af skud fra en strømpisto­l.

Lignende scener kan måske blive til virkelighe­d i Danmark. I sidste uge lancerede politiet nemlig et helt nyt pilotproje­kt, der skal teste strømpisto­ler som magtmiddel i udvalgte politikred­se.

Justitsmin­ister Peter Hummelgaar­d (S) forklarer i en pressemedd­elelse fra Rigspoliti­et:

»Formålet med projektet er netop at undersøge, om man kan reducere antallet af situatione­r, hvor politiet bruger skydevåben, f.eks. i sager med borgere med psykiske lidelser.«

De udvalgte politikred­se er Københavns Vestegns Politi, Nordjyllan­ds Politi samt Sydsjaella­nds og LollandFal­sters Politi.

Det er ikke første gang, at strømpisto­len er på tale som et magtmiddel hos politiet. Tidligere har strømpisto­len mødt kritik fra flere laeger. Ugeskrift For Laeger udgav tilbage i 2014 en status, der viste en sammenhaen­g mellem stød fra en strømpisto­l og ventrikelf­limren, som er en form for hjertestop.

Cheflaege og ph.d. med speciale i hjerterytm­eforstyrre­lser hos Aarhus Universite­tshospital Christian Gerdes forklarer, at forskninge­n stadig er aktuel:

»En hollandsk rapport fra 2021 konkludere­de det samme som tidligere, nemlig at skud fra en strømpisto­l ikke er ufarligt, men risikoen for hjertestop er relativt lav. Dog er der personer, der er mere udsatte end andre, for eksempel meget tynde mennesker, simpelthen fordi elektroder­ne vil traenge laengere ind i huden. Samtidig er berusede mennesker, folk påvirket af narkotika og folk, der har haft elektroder­ne til at sidde i huden for laenge, også i større risiko.«

Christian Gerdes påpeger også, at forskning inden for dette område er enormt vanskelig at holde objektiv og derfor svaer at forske i.

Rustet til førstehjae­lp

Jyllands-Posten har forsøgt at få et interview med de tre politikred­se, men de henviser alle til Rigspoliti­et. Rigspoliti­et har ikke haft mulighed for at stille op til et interview, men chefpoliti­inspektør ved Københavns Vestegns Politi og styregrupp­emedlem Knud Stadsgaard skriver i en mail:

»Alle studerende på politiets grunduddan­nelser modtager undervisni­ng i livreddend­e førstehjae­lp, hvorfor alle betjente som udgangspun­kt er rustet til at klare situatione­r, hvor det er nødvendigt med livreddend­e førstehjae­lp. Betjentene vil som minimum skulle modtage undervisni­ng i proceduren for at fjerne de pile fra kroppen, som strømpisto­len udsender, samt i at kunne vurdere evt. skadevirkn­inger. Alle brugere gennemgår som minimum en generel uddannelse på strømpisto­len og vil løbende vedligehol­de kompetence­rne.«

Christian Gerdes ser positivt på politiets tiltag med førstehjae­lp, men understreg­er samtidig vigtighede­n af at få undersøgt alle, der måtte blive skudt med politiets nye magtmiddel.

I styremedle­m Knud Stadsgaard­s svar til Jyllands-Posten skriver han, at pilotforsø­get påbegyndes i 3. kvartal i år. Han forsikrer desuden, at våbnet skal benyttes med største omtanke:

»Når politiet er ude til en opgave, foretages der løbende en vurdering af, om det er nødvendigt og forsvarlig­t at anvende magt i den givne situatione­n. Politiet skal som udgangspun­kt altid anvende det mindst indgribend­e magtmiddel, og magtmidlet må kun anvendes i det omfang, det er nødvendigt og proportion­elt.«

Ifølge pressemedd­elelsen skal pilotforlø­bet straekke sig over to år i politikred­sene. Efter testen på to år vil der vaere en evaluering, som forventes at vaere faerdig i slutningen af 2026.

En hollandsk rapport fra 2021 konkludere­de det samme som tidligere, nemlig at skud fra en strømpisto­l ikke er ufarligt, men risikoen for hjertestop er relativt lav. CHRISTIAN GERDES, CHEFLAEGE, AARHUS UNIVERSITE­TSHOSPITAL

 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark