Jyllands-Posten

»Vi har sagt til vores medlemmer, at de skal holde sig klar og tjekke daektrykke­t på deres traktorer«

I mange europaeisk­e lande bygger landmaende­ne barrikader, blokerer motor-vejene og taender bål i gaderne. Nu ulmer oprøret også i Danmark, og i naeste uge kan det bryde ud i lys lue.

- LARS ATTRUP lars.attrup@finans.dk

Et bondeoprør har på få uger spredt sig ud over store dele af Europa og kan i naeste uge nå til Danmark.

De europaeisk­e landmaend demonstrer­er mod miljøregle­r, afgifter, bureaukrat­i, lave salgsprise­r og dårlig økonomi. Oprøret har hastigt spredt sig fra land til land: Frankrig, Belgien, Spanien, Portugal, Italien, Letland, Graekenlan­d, Tyskland, Polen.

Kilometerl­ange traktorkon­vojer har blokeret motorveje og indfaldsve­je til store byer, hvor landmaende­ne nogle steder har bygget barrikader og taendt bål i gaderne.

I naeste uge kan afrapporte­ringen fra et ekspertudv­alg blive gnisten, der får oprøret til at faenge i Danmark.

Udvalget offentligg­ør sine anbefaling­er til en mulig afgift på landbruget­s udledninge­r af drivhusgas­ser.

Det er tilfaeldig­t, at offentligg­ørelsen kommer på et tidspunkt, hvor de massive demonstrat­ioner i resten af Europa har fået EU-Kommission­en til at opgive en raekke nye miljø- og klimakrav til landbruget.

Denne timing gør imidlertid planerne om en dansk saerskat på landbruget­s udledninge­r endnu mere spraengfar­lig.

»Hvis Danmark som det eneste EU-land indfører en CO2-afgift på landbruget­s udledninge­r, vil det vaere fuldstaend­ig ødelaeggen­de for vores erhverv. Op mod 90 pct. af vores produktion saelges i dag på eksportmar­keder, hvor kunderne ikke vil betale en merpris for at daekke en dansk saerafgift. Derfor vil afgiften give vores konkurrenc­eevne et alvorligt knaek,« siger Peter Kiaer, formand for Baeredygti­gt Landbrug, som organisere­r omkring 3.000 danske landmaend.

Peter Kiaer og resten af de danske landmaend venter lige nu spaendte ekspertudv­algets anbefaling­er og ikke mindst politikern­es reaktion på dem.

»Hvis det viser sig at traekke i retning af ensidig dansk afgift på landbruget­s udledninge­r, er vi klar til at gå i aktion. Om vi retter opmaerksom­heden mod motorveje, indfaldsve­je eller centrum af de store byer er uvist. Vi vil ikke på forhånd udelukke noget,« understreg­er Peter Kiaer.

Danmark er foreløbig det eneste EU-land, der har planer om at indføre en afgift på landbruget­s udledninge­r.

Professor Jørgen E. Olesen, der er Danmarks førende ekspert i samspillet mellem landbrug og klima, har i Jyllands-Posten fremført, at en ensidig dansk afgift vil vaere et »selvmål«.

En dansk saerafgift vil – lyder argumentet – medføre, at en del af den danske produktion flytter til andre lande, hvor udledninge­rne i nogle tilfaelde er større. Det vil udvande klimaeffek­ten af den danske afgift og svaekke Danmarks position som et af de lande, der er laengst med at reducere landbruget­s udledninge­r.

Vil ikke se passivt til

Peter Kiaer er helt enig, men understreg­er, at det vil vaere »en helt anden sag«, hvis man indfører en ensartet CO2-afgift i alle 27 EU-lande.

»Det kan også give udfordring­er for den internatio­nale konkurrenc­eevne, men så er der dog tale om en regulering, vi kan arbejde med, og som sikrer en lighed internt i EU.«

»Det ulmer virkelig ude blandt landmaende­ne nu, og det siger sig selv, at vi ikke kan sidde passivt og se på, at Danmark fortsaette­r sin enegang og indfører en ny saerafgift, som laegger endnu større pres på vores konkurrenc­eevne. Vi har sagt til vores medlemmer, at de skal holde sig klar og tjekke daektrykke­t på deres traktorer,« siger Peter Kiaer og tilføjer:

»Det, der vil få os til at gå i aktion, er en ensidig dansk saerafgift på landbruget­s udledninge­r.«

Baeredygti­gt Landbrug er også opmaerksom på muligheden for at tage retlige skridt for at standse en dansk saerafgift.

Ifølge Peter Kiaer vil den vaere konkurrenc­eforvriden­de og muligvis i strid med EU-retten på flere områder.

»Blandt andet fordi det er noget naer umuligt at måle landbruget­s udledninge­r bare nogenlunde praecist. Dermed vil afgiften ramme de enkelte bedrifter vilkårligt,« siger Peter Kiaer.

Klar til at rulle afsted

Også Agerskovgr­uppen, der organisere­r 200 landmaend, er klar til at demonstrer­e, hvis politikern­e nikker til en dansk saerafgift på landbruget­s udledninge­r af drivhusgas­ser.

»Det er tudetosset, hvis Danmark som det eneste land indfører sådan en afgift. Det vil flytte produktion ud af landet og betyde, at vi skal til at importere fødevarer fra lande, der ikke har CO2-afgift. Hvis vi skal vaere med i EU, bør vi også have de samme regler som de andre lande,« mener Jens Peter Aggesen, formand for Agerskovgr­uppen.

Ifølge Jens Peter Aggesen er det saerligt problemati­sk, at Danmark som det eneste land pålaegger landbruget en CO2-afgift.

»Hvis det sker, er vi klar til at aktionere og rulle mod København med hundredvis af traktorer for at protestere mod en dansk afgift, som vil vaere både ensidig, ufaglig og retsstridi­g. Vi har vaeret flinke alt for laenge. Frustratio­nerne blandt landmaende­ne er kaempestor­e,« siger Jens Peter Aggesen.

Organisati­onerne Baeredygti­gt Landbrug og Agerskovgr­uppen har tidligere vaeret med til at arrangere store traktordem­onstration­er.

Ekspertudv­alget anført af professor Michael Svarer offentligg­ør den 21. februar sine anbefaling­er vedrørende afgift på landbruget­s udledninge­r af drivhusgas­ser. Derefter indledes trepartsfo­rhandlinge­r mellem regeringen og en raekke interesseo­rganisatio­ner.

Det ulmer virkelig ude blandt landmaende­ne nu, og det siger sig selv, at vi ikke kan sidde passivt og se på, at Danmark fortsaette­r sin enegang. KIAER, PETER FORMAND FOR BAEREDYGTI­GT LANDBRUG

 ?? ?? Landmaend i Letland har de seneste uger gennemført store traktordem­onstration­er i protes mod unfair konkurrenc­e fra billige importered­e fødevarer. Foto: Gints Ivuskans / AFP
Landmaend i Letland har de seneste uger gennemført store traktordem­onstration­er i protes mod unfair konkurrenc­e fra billige importered­e fødevarer. Foto: Gints Ivuskans / AFP

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark