Jyllands-Posten

Ned med det gamle – op med et nyt: Danskernes boligdrømm­e har en ofte overset pris

Vi skal holde igen med forbruget af oksekød, bilkørsel og flyrejser, lyder det igen og igen. Nu advarer en professor om en tendens, der også kan få stor betydning for menneskets fremtid på Jorden.

- LARS FROM KLAUS DOHM lars.from@jp.dk klaus.dohm@jp.dk

Iet saerdeles attraktivt boligområd­e syd for København taet på vand og skov er det unge par Emilie LønbergJen­sen og Mathias Manscher i gang med at gøre som mange andre: udleve deres boligdrøm. De har netop – for anden gang – købt et aeldre hus, som de nu vil gøre klar til nedrivning.

De køber gammelt, river ned og bygger nyt. Som et stigende antal andre danskere gør det. Også selvom det ifølge eksperter har en ofte overset pris.

Det handler om klima.

»Skal jeg vaere helt aerlig, er det ikke noget, som vi taenker på. Det er selvfølgel­ig også et strategisk, økonomisk spil, som vi kører,« siger Mathias Manscher med henvisning til, at parret bruger fortjenest­en på det første husbyggeri til at medfinansi­ere det naeste, så familien får et godt hjem at bo i.

De to unge husejere er langtfra de eneste med sådanne boligdrømm­e.

Ejendomsma­eglerkaede­n Home har bedt 3byggetilb­ud.dk om at opgøre, hvor mange danskere, der ønsker tilbud på at rive deres aeldre hus ned. Opgørelsen viser, at antallet af henvendels­er til 3byggetilb­ud.dk, der formidler opgaver indenfor byggeriet, er steget markant med ca. 35 pct. fra 2019 til 2020. I 2021 og 2022 faldt interessen lidt. Men i 2023 var der igen en kraftig stigning i interessen.

Opgørelsen viser også, at det isaer er i og omkring København og Aarhus, at mange får et tilbud på at få revet deres hus ned.

Boligmarke­dsanalytik­er hos Home, Henrik Hauthorn Jensen, tolker opgørelsen sådan, at interessen for at købe bolig og rive den ned igen aldrig har vaeret højere end i 2023.

Ifølge tal fra Aalborg Universite­t bliver der hvert år revet ca. 1.200 huse ned og erstattet af nye. 1.000 parcelhuse og 200 huse på landet. Professor Harpa Birgisdott­ir fra Institut for Byggeri, By og Miljø ved Aalborg Universite­t betegner udviklinge­n som »bekymrende«.

»Man tager på den måde vores forbrug og smid ud-kultur til en meget større skala. Fordi byggeriet udgør en meget stor del af vores forbrug i forhold til ressourcer, affald, klima og biodiversi­tet. Og hvis den kultur vokser endnu mere, harmonerer det ikke med vores klimamål og med de aftaler, man har indgået,« siger Harpa Birgisdott­ir.

Hun understreg­er, at hun ikke ønsker at kritisere, at det for et par som Emilie Lønberg-Jensen

og Mathias Manscher giver mening at bygge nyt og større. Hun taler om den generelle samfundste­ndens.

Familiedrø­mme i Solrød

Emilie Lønborg-Jensen og Mathias Manscher er henholdsvi­s 29 og 32 år gamle. De arbejder begge som pensionsrå­dgivere og bor i Solrød sammen med deres to børn. Her prøver de at finde deres plads på boligmarke­det og skabe gode fysiske rammer for deres familie.

I november 2020 købte de deres første hus – en aeldre villa fra 1960’erne på lige godt

100 kvm. Prisen lød på 2.850.000 kr. Yderligere brugte parret ca. 2,5 mio. kr. på at bygge nyt – samt omkring 150.000 kr. på nedrivning og håndtering af farlige byggemater­ialer.

Allerede da slutsedlen blev underskrev­et, vidste parret, at de ville rive huset ned og bygge nyt. Det gamle hus var for lille til familien. Og ifølge Mathias Manscher er der mange fordele ved at bygge nyt fremfor at renovere.

Det nye hus kan få den indretning og det antal kvadratmet­er, som parret ønsker.

Huset kan placeres perfekt på grunden – i forhold til solens bane f.eks.

Og man kan gøre huset mere energivenl­igt.

»Hvis man vil have et hus helt up to date, vil det nok kraeve, at man skralder huset fuldstaend­ig, så kun fundamente­t og vaeggene er tilbage. Så er det økonomisk set rent status quo, om man vaelger at totalrenov­ere eller bygge nyt,« forklarer Mathias Manscher om familiens overvejels­er.

Ubalance i byggeri

På Aalborg Universite­t mener Harpa Birgisdott­ir, at denne tendens i byggeriet i Danmark – overordnet set – ikke harmonerer med behovet for at reducere vores udledning af CO2 og for både at bygge langt mindre, mere klimavenli­gt og baeredygti­gt.

»Undersøgel­ser viser, at når det handler om kontor- og etagebygge­ri, er det i løbet af de første 50 år som udgangspun­kt mere klimavenli­gt at renovere end at rive ned og bygge nyt. Når det handler om enfamilieh­use, er der lidt mere usikkerhed, men her vil det i hvert fald de første 20-30 år vaere bedre at renovere end at rive ned og bygge nyt.«

Professore­n understreg­er, at det efter hendes mening ikke nytter noget at vente med at tage stilling til klimapåvir­kningen fra byggeriet til om 50 eller 100 år.

»Klimaudfor­dringen er her og nu – og i 2050 skal vi i hele EU vaere klimaneutr­ale. Derfor vil det vaere for sent at gøre noget ved tingene om 100 år. Det, der sker nu, er, at man reelt bruger løs af den udledning, vi har mulighed for at sende ud i atmosfaere­n de naeste 50 år, fordi man ifølge statens regler fordeler udledninge­n ved at bygge et nyt hus over de naeste 50 år. Men udledninge­n er jo allerede sket, da ca. 70 pct. af den klimapåvir­kning, der sker fra et byggeri, sker ved selve opførelsen.«

Harpa Birgisdott­ir understreg­er, at man ikke må glemme, at boligerne også skal vaere robuste og holdbare, samtidig med at man har fokus på at løse klimaudfor­dringerne. Desuden peger hun på det problem, at det ofte er meget nemmere at få lån til at rive ned og bygge nyt end til at renovere. Det er ifølge hende med til skabe en ”forkert” udvikling.

Nyt husbyggeri i Solrød

I Solrød ønsker Emilie Lønborg-Jensen og Mathias Manscher deres husprojekt.

Deres første hus i Solrød er solgt, og de har netop skrevet under på en ny slutseddel. Denne gang køber de også en aeldre villa på godt 100 kvm, men nu taettere på vandet. Som i alle andre kvarterer. Jo taettere på vandet man kommer, jo dyrere bliver det at købe ejendomme.

Også dette hus skal rives ned og erstattes af et nyt hus, som parret regner med at kunne flytte ind i i sensommere­n 2025. Indtil da bor de til leje.

»Det handler om økonomi og en drøm om at komme taettere på vandet,« forklarer Mathias Manscher.

Udgiften til det nye huskøb er på 4,25 mio. kr, og købesummen bliver bl.a. finansiere­t af en fortjenest­e på omkring 1 mio. kr., som parret har med fra sit første husprojekt.

Foruden at glaede sig over udsigten til at få et moderne hus på en bedre beliggenhe­d glaeder Mathias Manscher sig også til selve byggeproce­ssen.

»Vi synes, at det er megaspaend­ende og sjovt at sidde og tegne og vaelge, hvor der skal vaere en vaeg, og hvor der skal vaere et vindue. Hvilke materialer vi skal bruge og alle de her ting. Så da vi byggede det første hus, satte vi os ned, kiggede hinanden i øjnene og sagde okay, det her skal vi prøve igen.«

Huskøbere drømmer stort

YouGov har for ejendomsma­eglerkaede­n Home spurgt i alt 2.058 personer, hvad de vil gøre, hvis de skal købe et hus.

Her har 7 pct. svaret, at de vil købe et aeldre hus for at rive det ned og bygge et nyt.

37 pct. har sagt, at de vil købe et aeldre hus og renovere eller bygge til.

25 pct. vil helst købe en tom grund og bygge et nyt hus.

32 pct. har svaret, at det ved de ikke.

Hos Home betegner Henrik Hauthorn Jensen det som positivt, at så mange vil renovere.

»Til gengaeld er det relativ meget, at 7 pct. gerne vil rive ned. Men det er godt for klimaet, at så mange foretraekk­er at renovere et aeldre hus, da der ligger en stor CO2- besparelse i at bevare og genbruge bygninger fremfor at bygge nye,« siger Henrik Hauthorn Jensen, der peger på, mange slet ikke er klar over, hvor meget byggeriet påvirker klimaet.

»Mange taenker, at et nyopført hus er mere energibesp­arende i daglig brug end et aeldre, men det er ikke alle, der er opmaerksom­me på de store maengder CO2, der udledes i forbindels­e med nedrivning af et gammelt hus. Det handler om fremstilli­ng af nye byggemater­ialer og selve opførelsen af det nye hus,« siger han.

Henrik Hauthorn Jensen ønsker ikke at pege fingre:

»Men man skal som samfund gøre lidt mere for, at gode boliger ikke ryger i svinget. Folk har en drøm om et bestemt sted, de vil bo. Og vi skal absolut ikke løfte nogen pegefinger. Men vi kan konstatere, at det er ret besvaerlig­t at bevare og renovere et hus. Det handler bl.a. om mellemfina­nsieringen. Når man får et nyt hus, betaler man til gengaeld først, når man får det.«

Stor efterspørg­sel

Harpa Birgisdott­ir understreg­er, at man sagtens kunne bygge på en måde, der er langt mere klimavenli­g og tager langt større hensyn til, hvad der er baeredygti­gt i forhold til brug af ressourcer, produktion af affald m.m.

»Man kunne mere end halvere vores klimaaftry­k fra byggeriet, men det er bare ikke det valg, man tager. I stedet vaelger man typisk en mere konvention­el måde at bygge på. Og når det handler om tendensen med at købe og rive ned, river man typisk 100 kvadratmet­er ned og bygger i stedet et nyt hus på 170 eller 200 kvadratmet­er,« siger Harpa Birgisdott­ir.

Et spørgsmål om prioriteri­ng

Når Emilie Lønberg-Jensen og Mathias Manschers naeste hus står faerdigt, er det tanken, at familien vil blive boende dér i mange år. Men Mathias Manscher vil ikke afvise, at der med tiden skal gennemføre­s endnu et byggeproje­kt.

»Selvfølgel­ig taler vi om grøn omstilling i min vennekreds. Men når vi taler om at redde kloden, er byggeri ikke det første aspekt, som man taenker på. Når jeg taler byggeri med mine venner, handler det allermest om, hvordan man får sin boligdrøm udlevet,« siger Mathias Manscher.

For ham er det ny viden, at det tager mange år, før en ny bolig klimamaess­igt tjener sig selv ind. Det er ikke noget, han selv har undersøgt.

Men han er med på, at der er et klimamaess­igt aspekt, når man river et gammelt hus ned og bygger et nyt. For ham er det et spørgsmål om vaerdier, hvordan man på forskellig vis kan tage grønne hensyn.

Selv kører han i elbil, er omhyggelig med affaldssor­tering, afleverer ting til genbrug f.eks. Samtidig fremhaever han, at både det første nye hus og det andet kommende hus får en stor del af sin energi fra solceller. Og at de er optimalt isolerede efter moderne forskrifte­r.

»Når vi har to børn, er vi jo også interesser­ede i at efterlade en klode i god tilstand. Men vi kan ikke køre en 100 pct. grøn linje hele vejen rundt,« siger han.

 ?? ??
 ?? ?? Det første hus, som det unge par rev ned, var et gult murstenshu­s fra 1960'erne. Foto: Privat
Det første hus, som det unge par rev ned, var et gult murstenshu­s fra 1960'erne. Foto: Privat
 ?? ?? 1.200 huse bliver hvert år købt med det ene formål at rive dem ned og bygge et nyt hus. Mathias Gurskov Manscher og Emilie LønbergJen­sen skal for anden gang i gang med at rive ned og bygge nyt. Foto: Christian Lykking
1.200 huse bliver hvert år købt med det ene formål at rive dem ned og bygge et nyt hus. Mathias Gurskov Manscher og Emilie LønbergJen­sen skal for anden gang i gang med at rive ned og bygge nyt. Foto: Christian Lykking

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark