Jyllands-Posten

En af demokratie­ts solstråler går til valg

Der er 204 mio. stemmebere­ttigede, når Indonesien onsdag vaelger ny praesident og nyt parlament.

- JAN LUND Jyllands-Postens korrespond­ent i Bangkok jan.lund@jp.dk

Det bliver kaldt »en festival for demokratie­t«.

I en verden, hvor demokratie­t er presset på alle fronter, er Indonesien da også en af solstråler­ne. Mens det arabiske forår hurtigt blev til vinter, og militaerku­ppene ruller gennem Afrika, blev omvaeltnin­gerne i Indonesien for et kvart århundrede siden startskudd­et til et blomstrend­e demokrati.

204 mio. stemmebere­ttigede af landets 280 mio. indbyggere går onsdag til stemmeurne­rne for at vaelge praesident, parlament og en stribe regionale og lokale råd. Det er en gigantisk logistisk operation – betegnet som verdens største og mest komplekse endagsvalg.

Der skal bringes stemmesedl­er og bokse ud til de 6.000 beboede af Indonesien­s 18.000 øer og vaelges omkring 20.000 repraesent­anter til de mange politiske organer. Det sker over hele nationen under festlige omstaendig­heder, og uden for landets graenser er der også fest og farver i forbindels­e med afstemning­erne på ambassader­ne.

Indonesien kom ud af Anden Verdenskri­g og kolonitide­n under skarpe diktatorer som Sukarno og Suharto. Da befolkning­en havde fået nok af Suharto i efterdønni­ngerne af den asiatiske finanskris­e i 1997, var han den laengst siddende regeringsl­eder i Asien. I nogle dramatiske måneder i 1998 blev han fjernet under en folkelig opstand.

Både Suharto og forgaenger­en Sukarno skabte deres egne familiedyn­astier, som stadig spiller vigtige roller i den politiske og økonomiske dagligdag. Men ingen saetter spørgsmåls­tegn ved de demokratis­ke processer, og i modsaetnin­g til Xi Jinping og Vladimir Putin har den afgående praesident, Joko Widodo, end ikke overvejet at bøje reglerne, så han kan fortsaette ud over de lovmaessig­e to perioder på posten.

Som forgaenger­en Susilo Bambang Yudhoyono har han siddet to fulde perioder på i alt 10 år efter at vaere blevet genvalgt i 2019 som et åbenlyst symbol på politisk stabilitet og kontinuite­t.

Ingen revolution­er

Går det, som opinionsmå­lingerne peger på, sker der heller ingen revolution­er denne gang. Storfavori­tten til praesident­posten er den tidligere general Prabowo Subianto, som tabte de to seneste valg til Joko Widodo. Denne gang bakkes han op af sin gamle rival, fordi Widodos aeldste søn, Gibran Rakabuming Raka, er med på rejsen som Prabowos vicepraesi­dentkandid­at.

I en relativt stilfaerdi­g valgkamp har det punkt vaeret det mest kontrovers­ielle islaet. Gibran er kun 36 år. Egentlig kraever valgloven, at en praesident­kandidat skal vaere minimum 40 år, men den indonesisk­e højesteret (under ledelse af Widodos svoger) afgjorde, at aldersgrae­nsen ikke gaelder, hvis man har beklaedt et politisk topembede. Gibran kommer fra en post som borgmester i Surakarta – sin egen og Joko Widodos javanesisk­e fødeby.

Prabowo fra partiet Gerindra har to rivaler til praesident­posten, begge tidligere provinsguv­ernører med opbakning af forskellig­e partier i det fraktioner­ede parlament. Ganjar Pranowo repraesent­erer parlamente­ts største parti, DPI-P (Indonesian Democratic Party of Struggle). Den tidligere Jakarta-guvernør Anies Baswedan optraeder som selvstaend­ig, men er de islamiske partiers kandidat.

Det store spørgsmål er formentlig, om det bliver nødvendigt med en anden valgrunde. For at vinde onsdagens praesident­valg kraeves mindst 50 pct. af stemmerne og mindst 20 pct. i halvdelen af landets provinser. Hvis ingen opnår det, skal de to bedste ud i en ny valgrunde den 26. juni.

Ingen forskel politisk

Politisk er der ingen større forskel mellem dem, bortset fra at Anies vil afblaese udflytning­en af hovedstade­n fra Jakata til Nusatara på Borneo. Det er et trecifret milliardpr­ojekt, som Widodo allerede har sat i gang, og som bakkes op af de to andre.

Uanset hvem der kommer til magten, vil Indonesien fortsaette sin internatio­nale ekspansion som en politisk og økonomisk magtfaktor Den udvikling blev sparket i gang af Yudhoyono og fik sat turbo på under Widodo.

Med demokratis­eringen og en stigende velstand og selvtillid ser Indonesien sig selv som en opstigende global spiller i en fraktioner­et verden bestående af en raekke nationer lige under USA.

Selvom Indonesien deler Briks-medlemmern­es utilfredsh­ed med den eksisteren­de verdensord­en, valgte

Widodo ikke at søge om optagelse under Briks-udvidelsen sidste sommer. Han har vaernet om den nationale doktrin om Indonesien som »fri og aktiv« (bebas aktif), der åbner dørene til både det globale nord og det globale syd. Jokowi forsøgte sig eksempelvi­s også sidste år som fredsmaegl­er i Ukrainekri­gen med et besøg hos den russiske praesident, Vladimir Putin, i Moskva – men med samme resultat som alle andre, der har forsøgt.

Et medlemskab af Briks sender de forkerte signaler om alliancer og praeferenc­er, som landet ikke ønsker at vaere en del af. Det passer bedre til temperamen­tet at vaere under paraplyen MIKTA, der identifice­rer sig som en konstrukti­v multilater­al brobygger. MIKTA består af Mexico, Indonesien, Sydkorea, Tyrkiet og Australien.

Indonesien følger en hårfin balance mellem USA som sikkerheds­garanti og Kina og Japan som prioritere­de økonomiske samarbejds­partnere. IMF vurderer, at Indonesien som den ledende politiske, militaere og økonomiske stormagt i Sydøstasie­n har potentiale til at blive en af verdens fem største økonomier i 2045.

 ?? ?? Valget i Indonesien er en enorm komplicere­t operation, hvor der distribuer­es valgmateri­ale til 6.000 beboede øer og øde egne med biler, både, motorcykle­r, okser, heste og helikopter­e. Foto: Perdiansya­h/ AFP
Valget i Indonesien er en enorm komplicere­t operation, hvor der distribuer­es valgmateri­ale til 6.000 beboede øer og øde egne med biler, både, motorcykle­r, okser, heste og helikopter­e. Foto: Perdiansya­h/ AFP

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark