Jyllands-Posten

Ukraine er Østersø-områdets bedste livsforsik­ring

I Østersøreg­ionen er bekymringe­n over Ruslands militaere fremfaerd voksende. Flere Nato-lande vurderer, at man i de kommende år skal forberede sig på en konflikt.

- POUL FUNDER LARSEN Jyllands-Postens korrespond­ent i Berlin JETTE ELBAEK MARESSA Sikkerheds­politisk korrespond­ent poul.f.larsen@jp.dk jette.maressa@jp.dk

Det kan forekomme naesten symbolsk, at kong Frederik X i begyndelse­n af måneden, på sin første udlandsrej­se efter tronbestig­elsen, besøgte et Nato-hovedkvart­er i den polske havneby Szczecin, hvor danske, polske og tyske soldater arbejder sammen på at koordinere forsvaret af alliancens nordøstlig­e flanke.

For det er stormfulde tider ved Østersøen, ikke kun meteorolog­isk, men også militaert og sikkerheds­politisk, og Danmark skal vaenne sig til et trusselsbi­llede af en ganske anden karat end på noget tidspunkt siden

Den Kolde Krigs afslutning for snart 35 år siden.

Nok er Danmark ikke laengere en frontlinje­stat i forhold til Østersøen, der også kaldes ”Fredens Hav”, men det betyder ikke, at vi bare kan lukke øjnene og laene os tilbage.

Ifølge rapporten ”Dansk sikkerhed og forsvar frem mod 2035”, som tidligere Natoambass­adør Michael Zilmer-Johns afleverede i september 2022, har Danmark en central strategisk position i Østersøen, fordi den maritime adgang dertil går via de danske straeder.

»Hvis det kommer så vidt, at en vaebnet konflikt bryder ud i Østersøen, vil det have store konsekvens­er for både Forsvaret og det danske samfund som helhed. Det vil i en sådan situation vaere en vigtig prioritet, at allieredes adgang til Østersøen kan opretholde­s,« pointeres det i rapporten.

Flere af vores naboer og Nato-partnere har de seneste uger gjort klart, at de ser situatione­n som ganske anspaendt.

Tysklands forsvarsmi­nister, Boris Pistorius, hejste for nylig advarselsf­laget i forhold til risikoen for et direkte russisk angreb mod et Nato-land:

»Vores eksperter regner med et tidsrum fra mellem fem og otte år, hvor det kunne blive muligt,« sagde Pistorius i et interview med avisen Tagesspieg­el.

Det gentog forsvarsmi­nister Troels Lund Poulsen (V) for nylig:

»Der er grund til at vaere oprigtigt bekymret,« lød det fra København.

Boris Pistorius pegede konkret på de tilbageven­dende russiske trusler mod Baltikum, hvis medlemskab af Nato opfattes som en alvorlig geostrateg­isk sten i skoen i Moskva.

Der er flere uheldsvang­re udviklinge­r under opsejling med mulige konsekvens­er for Østersøreg­ionen.

Med henvisning til bl.a. det finske og kommende svenske Nato-medlemskab har den russiske forsvarsmi­nister, Sergej Sjojgu, varslet en forøgelse af mandskabet i den russiske haer på 30-50 pct. til ca. 1,5 mio.

De seneste år har Rusland fået militaer adgang til Belarus, der bl.a. graenser til Natolanden­e Polen, Litauen og Letland, og menes at vaere i faerd med at opstille atomvåben dér.

»Russerne er i stigende grad permanent til stede i Belarus,« siger Claus Mathiesen, mangeårig lektor ved Forsvarsak­ademiet og ekspert i det russiske militaer.

Rusland menes ligeledes at have atomvåben i Kaliningra­d-regionen ved Østersøen.

Der har også vaeret flere spektakula­ere sabotageak­tioner i området.

I september 2022 blev tre af de fire rør i gasledning­erne Nord Stream mellem Rusland og Tyskland spraengt i luften af ukend

te gerningsma­end, og i efteråret 2023 blev et telekommun­ikationska­bel mellem Estland og Sverige skadet ligeledes under uklare omstaendig­heder.

Høj til kritisk trussel

Intetsteds i regionen er man mere opmaerksom på truslen fra øst end i det Polen, kongen besøgte for nylig.

»Den russiske trussel opfattes som høj til kritisk inden for alle domaener,« siger Marek Swierczyns­ki, sikkerheds­politisk senioranal­ytiker hos taenketank­en Polityka Insight.

Set fra Warszawa er det ikke mindst naboskabet med et stigende antal russiske styrker i Belarus, der bekymrer.

»Selvfølgel­ig er vi langt mere udsatte på landjorden og i luften end til vands, og der er enighed i Nato om, at Polen skal stå for den centrale landkompon­ent i (forsvaret af, red.) regionen,« siger Marek Swierczyns­ki.

Men polakkerne er også i fuld gang med at styrke deres flåde. Stort set samtidig med kongens besøg i Szczecin blev kølen lagt til den første af tre nye polske fregatter på et vaerft i Gdynia ca. 350 kilometer laengere mod nordøst.

»Det er ikke kun fregatter, idet Polen også bygger sin egen type moderne minestryge­re og måske endelig er ved at indkøbe ubåde. Der er et langsommel­igt udbud undervejs,« siger Marek Swierczyns­ki.

Også fra dansk side er man i tiltagende grad opmaerksom på truslen fra øst.

Kort før Ruslands angreb på Ukraine i februar 2022 blev den danske fregat ”Esbern Snare” omdirigere­t fra piratjagt i Guineabugt­en til at gøre tjeneste i Østersøen, og sabotagern­e mod gasledning­erne har fået Nato til at øge overvågnin­gen.

Ifølge Henrik Rybner, chef for Søvaernet, maerkes spaendinge­n:

»Vi har set eksempler, hvor russiske flådefly har overfløjet vores skibe i Østersøen,« siger han.

I 2022 noterede Forsvaret de øgede spaendinge­r. 80 gange måtte danske F-16-fly på vingerne for at håndhaeve dansk suveraenit­et, 72 gange skete det over Østersøen (i 2023 var tallet 54 gange, heraf 47 over Østersøen.)

»Krigen i Ukraine har betydet, at alle nationer med interesse i Østersøen har øget deres tilstedeva­erelse. Det gaelder både for Rusland og Nato-lande,« lød forsvarsch­ef Flemming Lentfers forklaring på den markante stigning fra 2021, hvor afvisnings­beredskabe­t kun blev aktiveret 30 gange.

Forsvarets Efterretni­ngstjenest­e (FE) noterede i sin seneste trusselsvu­rdering fra december 2023 Ruslands fortsatte militaere kapacitet i Østersøen:

»Det er sandsynlig­t, at Ruslands militaere aktivitete­r i Østersøreg­ionen frem over vil få en mere uforudsige­lig karakter,« skriver FE, som peger på øget brug af hybride virkemidle­r.

I et kapløb med tiden

Polen har lagt sig klart i spidsen, hvad angår regionens forsvarsin­vesteringe­r, med et niveau på over 4 pct. af landets bnp – langt over Natos mål på 2 pct.

Fornemmels­en af, at man er i et kapløb med tiden i forhold til at ruste sig til en fremtidig konflikt, deles her på tvaers af det politiske spektrum, siger Marek Swierczyns­ki.

»Der er ikke kun en politisk konsensus, men noget jeg ville beskrive som et strategisk engagement fra alle partiers side.«

Selv om flere forsvarsmi­nistre og forsvarsch­efer i Nato har hejst advarselsf­laget og betonet, at det haster med at opruste, er mange analytiker­e dog af den opfattelse, at Nato-landene fortsat har tid til at forberede sig.

Det skyldes i hovedsagen to faktorer. Den ene er krigen i Ukraine og dens indvirknin­g på det russiske militaer, den anden er styrkelsen af Natos nordøstlig­e flanke.

For de russiske invasionss­tyrker har lidt tab i Ukraine, som det kan tage år at erstatte.

»Ifølge vores opgørelse vil det kraeve mellem 5 og 10 år for Rusland at genskabe det potentiale, som dets landstyrke­r havde før begyndelse­n på den storstiled­e aggression (i februar 2022, red.). For at genopbygge arsenalet af praecision­svåben har de også brug for tre til fem år,« sagde Vadim Skibitskyj fra den ukrainske militaere efterretni­ngstjenest­e GUR for nylig til mediet RBK-Ukraine.

Det praecise omfang af de russiske tab er omdiskuter­et, men analytiker­en Claus Mathiesen pointerer ligeledes, at udsigterne for Ruslands langsigted­e slagkraft i høj grad afhaenger af udfaldet af konflikten i Ukraine.

»Så laenge krigen pågår i Ukraine, har jeg svaert ved at se, at Rusland tilnaermel­sesvist udgør en konvention­el trussel mod Nato i Østersø-området,« siger han.

Hvis Rusland skulle vinde krigen i Ukraine eller opnå en gunstig fred, kan forholdene dog aendre sig relativt hurtigt.

»Så kan Rusland begynde at lappe sammen og genopbygge det militaer, man havde før februar 2022,« siger Claus Mathiesen.

Det bliver en omfattende opgave, for Østersøreg­ionen har ikke vaeret voldsomt højt prioritere­t i russisk militaer sammenhaen­g de senere år.

Landets Østersøflå­de med hovedkvart­er i Kaliningra­d-regionen er en skygge af sin formåen i Sovjettide­n:

»Den sovjetiske Østersøflå­de havde mellem 90 og 130 ubåde, blev det anslået. I dag har den russiske Østersøflå­de bare én,« konstatere­de taenketank­en Carnegie i en analyse sidste år.

Østersøflå­den har generelt stået bagerst i køen de seneste mange år, når Rusland har udrustet sine flåder, selv om nye skibe er på vej. Samtidig er Natos strategisk­e position styrket betragteli­gt gennem det finske medlemskab og den forventede snarlige godkendels­e af Sveriges optagelse i alliancen.

Det giver en vaesentlig øget grad af kontrol med, hvad der foregår i Østersøen og i landene omkring den, herunder at blokere en evt. russisk offensiv via den såkaldte Suwalki-korridor mellem Polen og Litauen.

Den russiske trussel opfattes som høj til kritisk inden for alle domaener. MAREK SWIERCZYNS­KI, SIKKERHEDS­POLITISK SENIORANAL­YTIKER HOS TAENKETANK­EN POLITYKA INSIGHT

 ?? ?? Den russiske Østersøflå­de med hovedkvart­er i Kaliningra­d ventes de kommende år at modtage nye skibe. Her ses en russisk flådeøvels­e i 2013. Foto: Alexei Druzhinin/Ap
Den russiske Østersøflå­de med hovedkvart­er i Kaliningra­d ventes de kommende år at modtage nye skibe. Her ses en russisk flådeøvels­e i 2013. Foto: Alexei Druzhinin/Ap
 ?? ?? Kong Frederik X besøgte i begyndelse­n af måneden Natos multinatio­nale korpshoved­kvarter i Szczecin ved Østersøen. Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix
Kong Frederik X besøgte i begyndelse­n af måneden Natos multinatio­nale korpshoved­kvarter i Szczecin ved Østersøen. Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix
 ?? ?? Den russiske Østersø-region Kaliningra­d er staerkt militarise­ret. Her besøger Vladimir Putin området tidligere på året. Foto: Pavel Bednyakov/Reuters
Den russiske Østersø-region Kaliningra­d er staerkt militarise­ret. Her besøger Vladimir Putin området tidligere på året. Foto: Pavel Bednyakov/Reuters

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark