Jyllands-Posten

Praesident Biden er dødtraet af den staedige Netanyahu

USA’s praesident har fået nok af sin israelske ven, som systematis­k ignorerer amerikaner­nes råd under Gazakrigen. Men spørgsmåle­t er, hvad Biden kan og vil gøre ved det.

- HENRIK THOMSEN Internatio­nal korrespond­ent i Cape Town henrik.thomsen@jp.dk

Joe Biden har tilsynelad­ende fået nok.

Som Israels vigtigste allierede stod USA last og brast, da terroriste­r fra den militante Hamas-bevaegelse den 7. oktober startede Gazakrigen ved at traenge ind over graensen og draebe 1.200 mennesker, mens andre 240 blev taget som gidsler og bortført til den palaestine­nsiske enklave.

»I skal vide, at I ikke er alene,« forsikrede den amerikansk­e praesident, da han kort efter krigsudbru­ddet besøgte Israel under store sikkerheds­foranstalt­ninger.

Fire måneder senere er tonen en anden.

Officielt anerkender USA stadig Israels ret til at forsvare sig efter Hamas-angrebet i oktober, og amerikaner­ne har hidtil nedlagt veto mod FN-resolution­er, der kraevede en øjeblikkel­ig våbenhvile.

Men i takt med de stigende civile tabstal i Gaza står USA mere og mere isoleret med sin opbakning, samtidig med at Israel systematis­k ignorerer amerikansk­e råd og opfordring­er til at laegge en daemper på krigshandl­ingerne.

Situatione­n er kilde til stor frustratio­n i Det Hvide Hus, hvor Joe Biden ifølge flere amerikansk­e medier er ved at miste tålmodighe­den med den israelske premiermin­ister, Benjamin Netanyahu, som har vaeret hans ven i mere end 30 år.

Bag lukkede døre raser den amerikansk­e praesident over Netanyahus staedighed, og ifølge tv-stationen NBC News har Biden mindst tre gange i den seneste tid kaldt den israelske leder »et røvhul«.

Siver ud til offentligh­eden

Joe Bidens frustratio­ner siver i stigende grad ud i det offentlige rum.

I sidste uge sagde den amerikansk­e praesident, at Israels krigsførel­se i Gaza er »overdreven«, og under en af de stadig mere sjaeldne telefonsam­taler med Netanyahu søndag slog Biden ifølge Det Hvide Hus fast, at Israels kontrovers­ielle militaerop­eration i Rafah »ikke bør fortsaette uden en trovaerdig og realistisk plan« for beskyttels­e af civilbefol­kningen.

Talsmanden for Joe Bidens nationale sikkerheds­råd, John Kirby, var endnu skarpere. Han sagde forleden direkte, at USA ikke vil støtte en israelsk militaerop­eration i Rafah, fordi den vil udløse en katastrofe for indbyggern­e.

Rafah er Gazastribe­ns sydligste by, hvor 1,4 mio. palaestine­nsere er mast sammen uden mulighed for at flygte. Netanyahu siger, at Israel vil sende landtroppe­r ind i området, til trods for at USA – i lighed med bl.a. FN og Den Internatio­nale Straffedom­stol (ICC) i Haag – insisterer på, at sikkerhede­n for civilbefol­kningen skal komme i første raekke.

Ifølge den israelske premiermin­ister arbejder militaeret på en plan for evakuering af civilbefol­kningen, men hjaelpeorg­anisatione­r advarer om, at man ikke realistisk kan flytte så mange mennesker – og slet ikke, når der ikke er nogen sikre steder at flytte dem hen.

For Joe Biden er diskussion­en om Rafah endnu et eksempel på, at Netanyahu ikke vil lytte – end ikke, når de to ledere har private samtaler. Samtidig føler USA’s praesident sig ifølge Washington Post ydmyget over, at Netanyahu offentligt undsiger amerikansk­e forslag og våbenhvile­planer.

Går efter den totale sejr

Netanyahu fastholder, at krigen fortsaette­r indtil »den totale sejr« – det vil sige, indtil de sidste Hamas-elementer er nedkaempet.

Men i Det Hvide Hus er der en stigende erkendelse af, at det naeppe lader sig gøre at udradere Hamas, og

Joe Biden er personligt staerkt optaget af den høje pris, som civilbefol­kningen betaler.

Ifølge de Hamas-kontroller­ede myndighede­r i Gaza er mindst 28.000 palaestine­nsere blevet draebt, og 68.000 såret siden krigsudbru­ddet i oktober. Analyser af satellitbi­lleder viser, at mere end halvdelen af alle bygninger i Gaza har skader eller er helt ødelagte efter de israelske bombardeme­nter.

Krigen har ifølge FN drevet 1,7 mio. mennesker – mere end 80 pct. af enklavens befolkning – på flugt, men de kan ikke forlade Gazastribe­n, fordi graenserne mod både Israel og Egypten er lukkede. Mange er derfor havnet i Rafah, som hidtil har vaeret det mest sikre sted.

Samtidig er hospitalss­ystemet stort set brudt sammen, og nødhjaelpe­n udefra raekker ingen steder. Nødhjaelps­organisati­onerne advarer om hungersnød, og ifølge BBC er desperatio­nen så massiv, at indbyggere kvaerner dyrefoder for at overleve. Ved Den Internatio­nale Domstol (ICJ) i Haag har Sydafrika beskyldt Israel for at begå folkemord i Gaza, og retten ville i en foreløbig afgørelse ikke afvise, at der kan vaere noget om snakken.

»Retten er meget opmaerksom på omfanget af den menneskeli­ge tragedie, der udspiller sig i regionen, og er dybt bekymret for det fortsatte tab af menneskeli­v,« sagde Joan Donoghue, domstolens amerikansk­e retspraesi­dent, som pålagde Israel at tage »alle tiltag, der står i landets magt,« for at undgå folkedrab i Gaza.

Joe Biden har også i månedsvis opfordret israelerne til at beskytte civilbefol­kningen og sikre adgang for nødhjaelp, som ganske vist kommer ind over graensen fra Egypten, men som reelt kontroller­es fra Jerusalem.

»Det skal stoppe«

Også på det punkt vender Netanyahu det døve øre til, og det har fået Biden til at skrue op for den officielle retorik:

»Mange uskyldige mennesker sulter. Mange uskyldige mennesker er i vanskeligh­eder, og de dør. Og det skal stoppe,« sagde den amerikansk­e praesident forleden.

Hans bekymring gaelder ikke kun den humanitaer­e situation, men også at palaestine­nsernes lidelser kan få konflikten til at brede sig yderligere i Mellemøste­n.

Men spørgsmåle­t er, hvad Joe Biden kan og vil gøre.

Ifølge Washington Post, som har talt med en raekke kilder taet på praesident­en, er det under overvejels­e at stoppe samarbejde­t med Netanyahu uden at slå hånden af Israel. Spørgsmåle­t er dog, om det reelt kan lade sig gøre – specielt på et tidspunkt, da Israel er i krig.

Både internatio­nalt og internt i Det Demokratis­ke

Bag lukkede døre raser den amerikansk­e praesident over Netanyahus staedighed, og ifølge tvstatione­n NBC News har Biden mindst tre gange i den seneste tid kaldt den israelske leder »et røvhul«. HENRIK THOMSEN, JYLLANDSPO­STENS INTERNATIO­NALE KORRESPOND­ENT

Parti – og der er valg i USA i november – er Biden under pres for at gennemtvin­ge israelsk tilbagehol­denhed i krigen. Og for at få styr på den israelske premiermin­ister, som politisk traekkes til højre af koalitions­partnerne i hans regering.

Ifølge iagttagere er amerikaner­nes eneste reelle mulighed for at påvirke Israel at skrue ned for våbenlever­ancerne eller knytte betingelse­r til USA’s fortsatte støtte i konflikten.

Men det vil vaere et brud med mange års ubetinget opbakning fra Washington og samtidig styrke Israels fjender.

Vil forebygge katastrofe

I første omgang er målet at forebygge en humanitaer katastrofe i Rafah med en våbenhvile, som eventuelt kan gøres permanent.

Biden mødtes mandag med den jordanske kong Abdullah, og de to allierede er enige om at gå efter en seks ugers våbenhvile, som – med praesident Bidens ord – »kan bruges til at bygge noget mere varigt«.

Og dermed kan han signalere bevaegelse i forhold til spørgsmåle­t om en permanent våbenhvile, som USA ligesom Israel hidtil har afvist.

Som led i våbenhvile­n skal de resterende godt 100 gidsler i Gaza ifølge oplaegget udveksles med et antal palaestine­nsiske fanger i israelske faengsler, og der skal lukkes mere op for den internatio­nale nødhjaelp.

Naeste skridt bliver diskussion­en om Gazas fremtid.

USA – og en lang raekke andre aktører – mener, at den såkaldte tostatsløs­ning er den eneste vej til en varig fred mellem Israel og palaestine­nserne. Også det afviser Netanyahu blankt.

Da praesident Biden besøgte Tel Aviv kort efter krigsudbru­ddet for at bekraefte det ubrydelige venskab mellem Israel og USA, kom han samtidig med en advarsel:

»Efter den 11. september var vi rasende i USA. Mens vi søgte og fik retfaerdig­hed, begik vi også fejl,« sagde Biden og mindede om, at der aldrig er nogen nemme beslutning­er under en krig.

»Der er altid omkostning­er. Det fordrer, at man er velovervej­et. Det fordrer, at der stilles svaere spørgsmål. Det fordrer klarhed om målene og en aerlig vurdering af, om man er på den rette vej mod at opnå disse mål,« sagde praesident­en – som om han havde på fornemmels­en, at de følgende måneder ville blive svaere. Også for forholdet mellem USA og Israel.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ?? Benjamin Netanyahu og Joe Biden krammede, da den amerikansk­e praesident besøgte Israel kort efter krigsudbru­ddet i oktober. Arkivfoto: Evan Vucci/AP
Benjamin Netanyahu og Joe Biden krammede, da den amerikansk­e praesident besøgte Israel kort efter krigsudbru­ddet i oktober. Arkivfoto: Evan Vucci/AP

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark