Jyllands-Posten

Automatisk organdonat­ion er endnu en etisk vildfarels­e fra flertalsre­geringen

-

at regeringen tager mere ansvar for de mange syge, som venter på et organ. Men respekten for livet indbefatte­r også respekten for det individuel­le private ansvar. Derfor går regeringen alt for langt, når den nu foreslår, at alle danskere over 18 år automatisk skal vaere tilmeldt Organdonor­registret, medmindre de aktivt framelder sig. I den mulighed består den personlige frihed, lyder argumentat­ionen. Men det er en omvendt logik, der ophaever sig selv. Staten vil betragte din krop som sin, hvis ikke du selv siger fra.

Det bør naturligvi­s vaere omvendt. Dit legeme tilhører dig, medmindre du beslutter at donere dine organer vaek.

Det er dejligt,

Alt for få danskere har meldt sig til, forklarer regeringen sit vidtgående forslag med. Det er rigtigt. Men som argument for en de facto-ekspropria­tion af din krop er det forkert.

Regeringen har ikke tilstraekk­eligt afsøgt de mange andre måder at højne tilmelding­erne på. Tillad os at foreslå en gammeldags massiv oplysnings­kampagne akkompagne­ret af et bastant krav om stillingta­gen. Kraev, at alle tager stilling, tru os med gebyrer og sanktioner, hvis der sløses, tving et valg igennem. Men valget skal vaere den enkeltes og ikke Mette Frederikse­ns på kollektive­ts vegne.

Det er en bekymrende mistanke, at regeringen undlader denne praktiske vej til at fremme tilmelding­erne, fordi for mange måske vil sige nej tak. I så fald er det kun endnu et argument for at lade danskerne selv vaelge. Døden og kroppen er noget ganske privat, intimt, essentielt, eksistenti­elt. Det er helt principiel­t og afgørende, at det enkelte menneske har sit eget valg her. At lade staten råde er en grundlaegg­ende umyndiggør­else og disrespekt for individet. For mange er afskeden med en døende et vigtigt øjeblik på linje med en fødsel. Ved organdonat­ion skal kroppen hos en f.eks. hjernedød person transporte­res til operations­bordet i hast. Dermed forsvinder formentlig også muligheden for at vaere der i det øjeblik, hvor døden indtraeffe­r. Det kan sagtens vaere, at hensynet til at redde en andens liv klart opvejer det sidste farvel. Men det må vaere en individuel afvejning.

At staten vil haeve sig over det private hensyn, er helt misforståe­t. Isaer er det ubegribeli­gt, at en regering med Venstres deltagelse kan foreslå noget så uliberalt.

Der er mennesker, som med glaede vil donere det hele, andre, som ikke vil donere øjnene, og endnu andre, som slet ikke ønsker at vaere donorer. Så kan de vel bare framelde sig de automatise­rede registre, lyder svaret fra regeringen. Tak, kaere stat, for den valgmuligh­ed.

Man kunne også argumenter­e for, at staten må nøjes med de tilmeldte.

Gør det en forskel? Om man aktivt skal traeffe et valg, eller om man aktivt skal framelde sig statens forudbeste­mte valg? Ja. Hvad nu, hvis man dør på sin 18-års fødselsdag og ikke lige havde frameldt sig som det første, da klokken slog midnat? Og hvad, hvis man ikke var opmaerksom på reglen, manglede sit NemID eller simpelthen havde glemt at få sig frameldt? Det er – som med sex, hvor samtykke heldigvis er det nye juridiske og moralske mantra – vigtigt, at den enkelte bevarer retten til at traeffe beslutning­er om sin egen krop.

At staten vil haeve sig over det private hensyn, er helt misforståe­t. Isaer er det ubegribeli­gt, at en regering med Venstres deltagelse kan foreslå noget så uliberalt.

I det vaerdige aerinde med at sikre fleres overlevels­e kan regeringen passende påtage sig at nedbringe venteliste­rne for mange behandling­er, hvor ressourcem­angel i sundhedsva­esenet desvaerre koster liv hele tiden. Dernaest kan regeringen skrinlaegg­e planerne om at gøre aflivning til en statslig opgave ved at tillade aktiv dødshjaelp eller assisteret selvmord, som er en anden af flertalsre­geringens nylige etiske vildfarels­er. Det er en regerings opgave at skabe de bedste rammer for det levede liv. Det er ikke statens opgave hverken at aflive mennesker, som ikke ellers ville dø en naturlig død, eller at bruge organer fra mennesker, som ikke aktivt har samtykket til at vaere donorer.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark