Jyllands-Posten

Trump spiller på traetheden over at vaere verdens politibetj­ent

- DESIREE OHRBECK Cand.mag., Seattle

at Trump siger fuldstaend­igt vilde ting.

Men i weekenden gik han direkte ind i Europas og Danmarks frygt – frygten for, hvad Putin kan finde på, og frygten for, om der sidder en skingrende skør person i Det Hvide Hus i Washington D.C. efter naeste praesident­valg.

vi var bange for Sovjetunio­nen, mange år siden, jeg gik med min mor i optog i 1980’erne med en knude i maven og angsten for, at der blev trykket på ”den røde knap”.

Nu er frygten tilbage – efter årtier, hvor vi har vaennet os til, at krig var noget, der fandt sted langt fra vores landegraen­se. Både Norge, Estland, Sverige og nu også Danmark melder ud, at Putin kan angribe

Det er mange år siden,

et Nato-land inden for kort tid.

»Nej, jeg ville ikke beskytte jer. Jeg ville faktisk opmuntre dem til at gøre, hvad fanden de vil,« sagde Trump om de Nato-lande, der ikke betaler de 2 pct. af bnp, som de har forpligtet sig til, til et rally i North Carolina – og jublen fra tilhørerne ville ingen ende tage.

igen og igen, når jeg taler med amerikaner­e:

De er traette af at rydde op i Europa, føler ikke den samme samhørighe­d med det europaeisk­e kontinent, som tidligere generation­er taettere på Anden Verdenskri­g gjorde.

De kan ikke se, hvad amerikansk­e soldater og amerikansk­e skattedoll­ars skal gå til Europa for.

Som så meget andet med Trump er det himmelråbe­nde ironisk, at

Jeg hører det

ordene om, at man skal betale sine regninger, kommer fra ham – han er kendt for ikke at betale sine underlever­andører, sin skat og for sine utallige juridiske slagsmål.

jeg syntes, det naermest var smukt, at vi ikke havde et forsvar, der var vaerd at naevne.

Jeg forestille­de mig, at det sagde noget om, hvor langt vi var kommet i Vesten, hvor lille sandsynlig­heden for krig var i vores område.

Men det har vist sig, at det, jeg så som fred og sikkerhed, var en sårbar infrastruk­tur, der ikke opfylder de forpligtel­ser, Danmark har over for Nato.

Nu håber jeg på nye kaserner, fly, flåde og mandskab for ikke at tale om it-sikkerheds­eksperter – og på, at nogen stopper både Putin og Trump, inden det ender i vanvid.

Der var et tidspunkt,

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark