Jyllands-Posten

Kraka-økonom på vildspor blev sat på plads

- Jørgen Lund Christians­en, journalist og foredragsh­older, Skanderbor­g

Andreas Lund Jørgensen, seniorøkon­om i taenketank­en Kraka, skrev i JP 7/2, at en høj CO2-afgift på landbrugsp­roduktion er positiv på to felter: Husdyrhold­et reduceres, og de grønne teknologie­r fremmes.

Med udgangspun­kt i EU-Kommission­ens reviderede holdning til landbruget­s klimabidra­g blev professor Jørgen E. Olesen fra Aarhus Universite­t i en artikel på jp.dk senere citeret for en udtalelse om, at mens EU, når det gaelder reduktion af klimagasse­r, mangler handlekraf­t, er Danmark formentlig det land, der på verdenspla­n er laengst fremme med planer, som skal begraense landbruget­s udledning. På verdenspla­n!

Der blev fulgt op med direkte citater af den ikke på nogen måde sindsforvi­rrede professor, der som medlem af FN’s klimapanel i 2007 var modtager af Nobels Fredspris: »Men nu står det klart, at der ikke er noget pres for, at andre EU-lande skal indføre sådanne afgifter, og der er ikke udsigt til, at de gør det frivilligt. Hvis Danmark går enegang med en afgift, er der stor risiko for, at landbrugsp­roduktione­n vil falde i Danmark og stige tilsvarend­e i andre lande, hvor man ikke har indført en afgift, der øger omkostning­erne. Dermed bliver klimaeffek­ten af den danske afgift udvandet, og det er helt galt, hvis produktion­en flytter til lande, hvor landbruget­s udledninge­r er højere end i Danmark.« Og videre:

»Derfor vil det vaere et selvmål, hvis man går enegang og indfører så stram regulering, at dele af landbrugsp­roduktione­n udflages til andre lande. Dels fordi det ikke gavner klimaet, men også fordi det får den kritiske masse til at krympe og dermed svaekker forudsaetn­ingen for fortsat forskning og produktudv­ikling.«

Jørgen E. Olesen beklager, at Danmark har vedtaget en klimalov, som kan gøre det nødvendigt at gå enegang og indføre afgifter eller andre restriktio­ner, som ultimativt kan skade klimaet, for »hvis man laegger gift ud for investerin­gerne, så får man ikke lavet en reel grøn omstilling. Så bliver det i stedet til grøn afvikling.«

Krakas seniorøkon­om, som udover at ønske en fjerdedel af landbrugsa­realet udlagt til ukrudt også argumenter­er for højst mulige CO2afgift på fødevarepr­oduktion, er på vildspor laengere ude end Hampen.

Men mon ikke Jørgen E. Olesens klare analyse er noteret både i Svarer-udvalget og blandt deltagerne i regeringen­s trepart-forhandlin­ger?

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark