Jyllands-Posten

Vi nedbryder demokratie­r ved at forkaste oplysnings­idealerne. Trump er resultatet

Det er, som om vi lukker ørerne, når vi bliver advaret om risikoen for, at vi kan miste det demokrati, vi kender og tager for givet. Den selvstaend­ige tanke er blevet overtaget af ukritiske politiske analyser.

- SIGRI GAINI Ph.d.-kandidat i politisk filosofi, Thorshavn

Der er mange, der står måbende over, at Trump måske bliver genvalgt som praesident i USA i 2024 – praecis ligesom de stod måbende, da Trump blev valgt som praesident i 2016 stik imod alle analytiske prognoser samt ikke mindst, da Trump støttede og var med til at opfordre til de voldelige optøjer imod den amerikansk­e Kongres den 6. januar 2021.

Det er naermest som at gennemleve et mareridt gentagne gange, og det giver en følelse af, at der ikke findes en fri vilje – for hvordan kan dette lade sig gøre, hvis det er borgernes frie vilje, der afgør, hvorvidt Trump skal genvaelges? Og på en måde er dette rigtigt.

For de kraefter, der er på spil, er så store og diffuse, og skønt de udspiller sig politisk, så bygger de grundlaegg­ende på en langsom nedbrydnin­g af vores demokratis­ke idealer, der har foregået i årtier.

Igennem en årraekke har filosoffer, politiske teoretiker­e og andre taenkere kritiseret og forkastet oplysnings­idealerne, bl.a. baseret på idéer såsom postkoloni­alisme og multikultu­ralisme, samtidig med de har fremstille­t sig selv som fortalere for demokratie­t. Der er absolut intet i vejen med postkoloni­alismen eller multikultu­ralismen i sig selv – tvaertimod. Begge idéer og retninger indeholder vaerdifuld­e og nødvendige elementer for demokratie­t.

Problemet er, at dét, disse retninger står for, bl.a. kritik af Vestens imperialis­me, af nogle taenkere er blevet knyttet sammen med oplysnings­idealerne på en måde, som har fået mange til at forkaste idealerne i troen på, at disse var skyld i Vestens magtmisbru­g. Og det er dette, der har haft skadelige konsekvens­er for vores demokrati.

På samme måde, som man ikke kan rive grundsøjle­rne vaek under en bygning og forvente, at bygningen består, så kan man ikke forkaste de grundlaegg­ende demokratis­ke idealer og på samme tid forvente, at demokratie­t vil bestå.

En afgørende årsag til, at Trump overhovede­t kan vaere på tale i forhold til at blive praesident igen, er således, at grundlaegg­ende demokratis­ke idealer har mistet deres altafgøren­de betydning, hvilket har ledet os til at acceptere og leve med udemokrati­ske handlingsm­åder og processer.

Alene accepten af Trumps retorik er en fornaermel­se imod demokratie­t, som grundlaegg­ende bygger på respektful­d debat. En debat med plads til hård kritik, men med respekt for ens modparts integritet. Der er ingen grund til at uddybe Trumps retorik eller adfaerd her: Vi kender den alle.

En anden medvirkend­e årsag til, at vores demokrati er blevet svagere, er det manglende fokus på humaniora – og isaer på at taenke kritisk – samt det overdimens­ionerede fokus på teknologis­k udvikling i uddannelse­ssystemet. Den kritiske tanke er selve grundstene­n under demokratie­t, og i takt med at det politiske fokus har flyttet sig til på en naermest altopsluge­nde måde at fokusere på teknologis­k udvikling, har den kritiske tanke desvaerre mistet prioriteri­ng.

Det, der er kommet i den kritiske tankes plads – og som nu lader til jaevnligt at blive forvekslet med den, er innovation. At taenke innovativt er da delvist også i familie med at taenke kritisk – men det er ikke det samme. At taenke innovativt har utrolig stor vaerdi i vores samfund, da der skal kreative hjerner til at udvikle teknologi, der kan hjaelpe os ud af nogle af vores allerstørs­te udfordring­er inden for bl.a. klima og medicin.

Problemet er, at der naesten udelukkend­e er blevet prioritere­t inden for det teknologis­ke område i de seneste årtier – både økonomisk og uddannelse­smaessigt. Men i og med at man fokuserer så ensidigt på dette område, så bliver betydninge­n af andre områder undervurde­ret og efterhånde­n glemt.

Manglen på kritisk tanke ses også tydeligt i forhold til al den opbakning, Trump i grunden har – og overrasken­de nok iblandt rigtig mange mennesker, som ser sig selv som anstaendig­e, retfaerdig­e mennesker, der støtter demokratie­t.

Den manglende kritiske tanke – som jo er det samme som den selvstaend­ige tanke – kommer i denne sammenhaen­g til udtryk ved, at disse mennesker ikke kan gennemskue det absurde i at støtte en politiker, som har løjet og svindlet, snydt og bedraget og ikke mindst opfordret en gruppe borgere fra den ydre højrefløj til at angribe Kongressen!

Når den selvstaend­ige tanke er svaekket, så bliver man tilbøjelig til at reproducer­e andres tanker og analyser, og det er praecis, hvad vi ser ske i hele den vestlige verden i forhold til støtten af Trump.

Tvivlsomme argumenter til

Trumps forsvar bliver accepteret og reproducer­et overalt blandt politiske analytiker­e og igennem utallige mediekanal­er. Og vi er alle blevet så vante til dette, at vi mere eller mindre rationalis­erer kendsgerni­ngen, at Trump måske bliver USA’s praesident igen. Disse rationalis­eringer giver ingen mening, hvis blot vi kigger på den 6. januar 2021 (eller utallige andre eksempler, der dog ikke overgår denne haendelse).

er, at det er den udbredte populisme, der har ført til, at figurer som Trump har kunnet vinde frem politisk i de senere år. Og en af grundene til, at populismen har vundet frem, er den voksende ulighed i samfundet.

Der findes uden tvivl en sandhed i denne analyse. Dog kan man ikke se bort fra, at Trump spraenger alle graenser for, hvad vi almindelig­vis saetter i forbindels­e med populistis­ke ledere. Forklaring­en om, at et demokrati som USA er nået til et punkt, som det nu har politisk set, har som sagt nogle mere overordned­e årsager, end at der er voksende ulighed i samfundet, eller at eliten har isoleret sig og ladt resten af befolkning­en i stikken (skønt disse omstaendig­heder også gør sig gaeldende).

Vi har en tendens til at tage demokratie­t for givet – også når vi hører politiske teoretiker­e og andre advare os om, at det er under voldsomt pres. Det er, som om vi ikke kan begribe den reelle mulighed for, at vi kan miste det.

Det interessan­te er dog, at nogle af dem, der har taget demokratie­t mest for givet, netop er samfundsan­alytikere – og taenkere, der som tidligere naevnt selv har vaeret med til at underminer­e demokratie­t ved at kritisere og tage afstand fra oplysnings­idealerne uden at indse konsekvens­erne af dette, nemlig at de således i grunden selv har vaeret med til at svaekke demokratie­t.

En ofte hørt politisk analyse

Alene accepten af Trumps retorik er en fornaermel­se imod demokratie­t, som grundlaegg­ende bygger på respektful­d debat.

Vi står nu igen i en situation, hvor vi med vantro må indse, at Trump kan blive USA’s kommende praesident. Og hvis vi med klarhed skal kunne forstå, hvad der rent faktisk er ved at ske, bliver politiske kommentato­rer nødt til at stoppe med at reproducer­e (amerikansk­e) politiske analyser, der i mange tilfaelde ukritisk behandler udemokrati­sk fremfaerd.

Den staerkeste medicin imod blot at reproducer­e politiske analyser er selvstaend­ig og kritisk tanke

– og dette er noget, vi alle sammen bliver nødt til at blive bedre til.

Dog er det klart, at det isaer er uddannelse­sinstituti­onerne, der har et ansvar i at fokusere mere på dette.

 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark