Jyllands-Posten

Den grå eminence, der råbte højt fra sit otium

Med 27 år som departemen­tschef var Michael Lunn en institutio­n, som har opdraget nutidens topembedsf­olk. Diskretion var en dyd, til han tog bladet fra munden.

- /ritzau/

Gennem årtier var han en af de mest magtfulde embedsmaen­d på Slotsholme­n, hvor han som departemen­tschef i Justitsmin­isteriet gennem 20 år også var blandt de mest centrale.

Michael Lunn var kendt for sin meget høje faglighed og strategisk­e taenkning. Og indtil for nylig for diskretion.

Torsdag den 15. februar fylder han 80 år.

Han har opdraget generation­er af embedsfolk, som i dag bestrider topposter i det offentlige og i det private.

Michael Lunn slog alle rekorder og nåede i omkring 27 år som departemen­tschef at rådgive i alt 12 ministre. Opdragelse­n skete i Justitsmin­isteriet med sans for karriere og for at manøvrere i det politiske rum.

En juridisk bagstopper

Efter en laengere afstikker til Energimini­steriet blev han i 1991 hevet ind som departemen­tschef for at rydde op efter Tamilsagen.

Det lykkes ham at genskabe kronjurist­ernes renommé og rolle som juridisk overdommer i centraladm­inistratio­nen. Men det var ikke slut med sager, som den øverste embedsmand skulle tage sig af. Først kom rigsretssa­gen om Tamilsagen, og siden fulgte statsløses­agen, Dan Lynge-sagen, Vollsmoses­agen og granskning­en af politirefo­rmen samt tuneserlov­en.

Lunn fremhaeves for sin evne til at taenke mange traek frem og for at vaere en klassisk embedsmand i modsaetnin­g til den nye slags, som får fokus i disse år.

Han var kendt som en juridisk bagstopper, mens embedsmaen­d af den nyere skole i højere grad laegger vaegt på at presse politiske ønsker igennem.

Som eksempel blev De Konservati­ves forslag om et burkaforbu­d i 2009 aldrig til noget under Lunn, mens hans senere arvtager Barbara Bertelsen fik det igennem i 2018.

Tiderne er skiftet og med dem måske departemen­tschefens rolle.

Andre vil mene, at der med minksagen som eksempel netop er brug for den gamle skole.

Netop de to skoler stod over for hinanden, da sagen om Forsvarets Efterretni­ngstjenest­e eksplodere­de.

Den tidligere grå eminence var vant til at operere med diskretion. Men bruddet på retsfølels­en fyldte for meget.

Med sin indgående indsigt i efterretni­ngstjenest­ernes virke følte han sig nødsaget til at blande sig i Slotsholme­ns håndtering. Han kaldte i Politiken håndtering­en af sagen for praeget af en »sjaelden grad af hensynsløs­hed over for enkeltpers­oner, mangel på eftertaenk­somhed og evnen til at taenke to skridt frem«.

Siden har sagen lagt sig, og Lunn kan vende tilbage til sit otium med rejser, kultur og samvaer med venner, børn og børnebørn.

 ?? ?? Michael Lunn var kendt på Slotsholme­n for sin meget høje faglighed og strategisk­e taenkning. Og indtil for nylig diskretion. Foto: Jens Dresling/ Ritzau Scanpix
Michael Lunn var kendt på Slotsholme­n for sin meget høje faglighed og strategisk­e taenkning. Og indtil for nylig diskretion. Foto: Jens Dresling/ Ritzau Scanpix

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark