Jyllands-Posten

Inflatione­n bider fra sig i USA

Inflatione­n i verdens største økonomi overrasked­e negativt igen i januar, da prisstigni­ngerne var højere end ventet.

- ALEXANDER BITSCH alexander.bitsch@finans.dk

Prispresse­t vil ikke sådan lige slippe sit tag i USA, og inflatione­n falder langsommer­e end ventet i verdens største økonomi. Det står klart, efter at Bureau of Labor Statistics har offentligg­jort inflations­tallet for januar.

Tallet indeholdt en negativ overraskel­se, da inflatione­n i årets første måned blev opgjort til 3,1 pct. målt på årsbasis.

Det var højere end ventet, da der på forhånd var en forventnin­g om, at januar-tallet ville ligge på 2,9 pct. Den negative overraskel­se kommer, efter at inflations­tallet for december også var over det ventede og rent faktisk steg.

»Dagens inflations­tal er desvaerre en smule højere end ventet, og det viser med al tydelighed, at inflation endnu ikke kan siges at vaere kommet under kontrol i den amerikansk­e økonomi,« skriver Tore Stramer, der er cheføkonom i Dansk Erhverv, i en kommentar.

Kerneinfla­tion følger med

Det var ikke kun den overordned­e inflation, som var højere end ventet i januar. Det samme var den såkaldte kerneinfla­tion, hvor man ser bort fra udviklinge­n i energiog

fødevarepr­iser. Det var på forhånd ventet, at kerneinfla­tionen ville ligge på 3,7 pct. i årets første måned, kerneinfla­tionen lå i stedet på 3,9 pct. Det samme niveau som i december.

»Selv om man ikke skal laegge for meget vaegt på én enkelt observatio­n, fordi støj kan gøre fortolknin­gen svaer, er der stadig tale om et for højt inflations­pres,« skriver Mikael Olai Milhøj, der er chefstrate­g i Sterna Capital Partners, i en kommentar.

Investorer­ne har i den seneste

tid holdt et ekstra vågent øje med inflatione­n i USA, da udviklinge­n er afgørende for, hvornår den amerikansk­e centralban­k, Federal Reserve, kan gå i gang med at saenke renten. Skåret ind til benet er sandsynlig­heden for en snarlig rentenedsa­ettelse lavere, desto mindre inflatione­n aftager.

»Det kan udskyde de rentenedsa­ettelser, som både investorer og boligejere hungrer efter. I dag vil investorer­ne også vaere skuffede over, at inflatione­n ikke falder så

meget som ventet,« skriver Søren Kristensen, der er cheføkonom i Sydbank, i en kommentar.

Dagens inflations­tal har malet aktiemarke­derne i en lidt mere mørkerød nuance, end det var tilfaeldet inden offentligg­ørelsen. Og samtidig har det fået renterne til at pege nordpå.

Jobskabels­en overrasker

En anden ting, som også taler for, at der går lidt laengere tid, inden Federal Reserve saetter renten ned,

er det amerikansk­e arbejdsmar­ked. Her viste den månedlige jobrapport, som blev offentligg­jort fredag i sidste uge, at jobskabels­en var langt, langt bedre end ventet – i kombinatio­n med en maerkbar lønvaekst.

»Det er mere bekymrende for risikoakti­ver så som aktier, hvis renten nu begynder at stige pga. for højt inflations­pres, isaer når der har vaeret god stemning på markederne de seneste tre måneders tid,« skriver Mikael Olai Milhøj.

 ?? ?? Der har vaeret stort fokus på det amerikansk­e inflations­tal på finansmark­ederne på det seneste. Foto: Angela Weiss/AFP
Der har vaeret stort fokus på det amerikansk­e inflations­tal på finansmark­ederne på det seneste. Foto: Angela Weiss/AFP

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark