Jyllands-Posten

Her er danskernes foretrukne webshops

En ny analyse peger på, hvilke onlinebuti­kker forbrugern­e anvender mest. Blandt unge købere er der fokus på varer fra udenlandsk­e, digitale selskaber.

- JESPER OLESEN jesper.olesen@finans.dk

Udenlandsk­e webshops ligger med i front, når danskerne køber varer online.

Som foregående år er tyske Zalando helt i front på hitlisten for det seneste år og holder fast i en position som nummer et i den digitale handel blandt forbrugern­e her i landet.

Dansk Industri står bag en 2023-undersøgel­se om danskernes onlinehand­el – baseret på en spørgeskem­aundersøge­lse blandt 6.279 forbrugere.

Analysen viser, at 81 pct. af danskerne hver måned handler online, og det samlede digitale køb var i 2023 på 132 mia. kr.

Modeportal helt i top

Analysen tager også udgangspun­kt i danskernes favoritter blandt onlinebuti­kker målt på de senest benyttede. I 2022 var der seks danske blandt de 10. I fjor var andelen på fem.

Nummer et er netop modeportal­en Zalando, der har hovedsaede i Berlin og er på 25 markeder rundt om i Europa.

Blandt de andre udenlandsk­e på listen er kinesiske Shein og Amazon samt Boozt og H&M, der begge har hovedsaede i Sverige.

Dansk Industri skriver i en kommentar til listen, at der »ses en bekymrende tendens, nemlig at det betyder mindre for den danske forbruger, om webshoppen har danske rødder.«

DI peger også på, at sikre betalingsl­øsninger, et godt online ry, priser, nok varer på lager og gratis returret er de fem vigtigste konkurrenc­eparametre, når de danske onlineforb­ruger skal påpege disse.

På andenplads­en i 2023 blandt de 10 mest benyttede webshops ligger danske Matas. Selskabet voksede 0,5 pct. i forhold til listen året før.

I en god lomme

Matas rapportere­de for kort tid siden om vaekst trods pres på detailhand­len og et usikkert marked.

»Vi er i en god lomme i detailhand­len. Forbrugern­e vil gerne passe på sig selv og bruge penge på skønhed og sundhed, selv når det strammer lidt til,« sagde adm. direktør Gregers Wedell-Wedellsbor­g til Finans om selskabets seneste kvartalsre­gnskab.

I analysen fra Dansk Industri og Epinion fastslås også, at unge forbrugere har andre favoritter blandt webshops, end når alle gøres op samlet.

Zalando ligger også blandt de unge onlinekøbe­re på en suveraen førsteplad­s. Matas og Magasin kommer ind på top 10-listen, hvor også bl.a. Shein, Asos og Wolt er med.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark