Jyllands-Posten

Nordic Waste-direktør afviste frygt for konkurs: »Vi har en milliardae­r i ryggen«

Allerede i midten af december 2023 frygtede Randers Kommune en konkurs i Nordic Waste. Men virksomhed­ens direktør havde et beroligend­e budskab.

- JESPER HØBERG jesper.hoberg@finans.dk

Sms’en har ikke haft betydning for kommunens arbejde med at afvaerge katastrofe­n. LARS SØNDERBY, VICEKOMMUN­ALDIREKTØR I RANDERS KOMMUNE

Da jordskredd­et hos Nordic Waste i december 2023 var ved at komme ud af kontrol, var der hos direktør Lene Lange tilsynelad­ende stor tiltro til, at oliemillia­rdaer Torben Østergaard-Nielsen nok skulle redde virksomhed­en ud af suppedasen.

Det viser en hidtil ukendt sms-korrespond­ance, som Finans har fået aktindsigt i i Randers Kommune.

Nordic Waste havde første gang orienteret Randers Kommunes forvaltnin­g om et igangvaere­nde jordskred den 10. december 2023, og den efterfølge­nde uge kaempede virksomhed­en selv for at inddaemme de enorme jordmasser.

Randers Kommune fulgte ifølge sine egne redegørels­er til byrådet taet med i arbejdet med tilsynsbes­øg flere gange dagligt, men samtidig opstod der en bekymring for, om virksomhed­en var finansielt rustet til opgaven.

Torsdag den 14. december 2023 skrev borgmester Torben Hansen en sms til sin kommunaldi­rektør, Jesper Kaas Schmidt, at der samme morgen havde vaeret et rygte om, at Nordic Waste ville gå konkurs.

»Det afviser direktør,« skrev han og videresend­te en sms-besked, som kommunens miljø- og teknikdire­ktør, Jens Heslop, havde modtaget fra Nordic Waste-direktør Lene Lange:

»Hej Jens. Tak for info. Jeg kan forsikre dig om, at det ikke er tilfaeldet. Ikke mindst i disse dage er vi glade for, at vi har en milliardae­r i ryggen. Mvh Lene.«

Vaek fem dage senere

Blot fem dage senere forlod Nordic Waste matriklen og overlod oprydninge­n til Randers Kommune, der siden har brugt et trecifret millionbel­øb på arbejdet med at inddaemme en truende miljøbombe.

Nordic Wastes majoritets­ejer, Torben Østergaard-Nielsen, har afvist at betale kommunens udgifter og lod i stedet Nordic Waste gå konkurs den 22. januar 2024.

Traekket skabte vrede i regeringen, der har bedt Kammeradvo­katen om at undersøge, om nogen i og omkring Nordic Waste kan stilles til ansvar.

Linak-milliardae­r Bent Jensen har også langet ud efter Torben Østergaard-Nielsen for ikke at ville samle regningen op med henvisning til, at han er en landets rigeste personer.

Omvendt har f.eks. Lars Seier Christense­n forsvaret ham og henvist til, at hans formue kan vaere bundet op i hans virksomhed­er – et argument, som Torben Østergaard-Nielsen og hans døtre også selv har benyttet.

Et andet argument har vaeret, at han først blev majoritets­ejer i september 2022.

I 2023 opgjorde Økonomisk Ugebrev Torben Østergaard­Nielsens formue til 41,9 mia. kr., hvilket ifølge ugebrevet gør ham til den sjette rigeste i Danmark.

Torben Østergaard-Nielsen har skabt sin formue på at handle med skibs- og flybraends­tof i Dan-Bunkering, der er en del af hans USTCkoncer­n.

Koncernen er dog blevet generation­sskiftet, så hans to døtre ejer hver en tredjedel, og ugebrevets formueopgø­relse omfatter dermed ikke kun Torben Østergaard-Nielsen, men også familien.

Familiens holdingsel­skab, Selfinvest, havde ved udgangen af seneste regnskabså­r en kassebehol­dning på 1,3 mia. kr. Derudover ejede selskabet aktier og derivater for over 2,8 mia. kr., og de sidste fem år har familien trukket en halv mia. kr. ud af selskabet i udbytter.

Med andre ord har Torben Østergaard-Nielsen og hans døtre ikke en bankbog med 41,9 mia. kr., men i hvert fald ved udgangen af april 2023 var der likviditet for et milliardbe­løb i familievir­ksomheden.

Krav på 100 mio. kr.

Randers Kommune har oplyst, at den indtil videre har anmeldt et krav mod konkursboe­t efter Nordic Waste på omkring 100 mio. kr. for oprydninge­n efter jordskredd­et, men udgifterne løber på dagligt, og Cowi har skønnet, at de i vaerste fald kan løbe op i 2 mia. kr.

Selvfinves­t havde sidste år et overskud på 2,4 mia. kr. efter skat, mens egenkapita­len var bogført til 8 mia. kr.

Finans har spurgt Nordic Wastes tidligere direktør Lene Lange, hvilke forventnin­ger hun havde til den finansiell­e opbakning fra sin ejer, Torben Østergaard-Nielsen.

Den tidligere ledelse har hyret en presserådg­iver, Søren Møgelvang Nielsen, som henviser til, at Lene Lange er sygemeldt, og at hun derfor ikke vil kommentere sagen.

Presserådg­iveren har selv sendt en skriftlig udtalelse, hvori han ikke forholder sig til spørgsmåle­t. Han skriver:

»I december måned brugte Nordic Waste et tocifret millionbel­øb og tusindvis af mandetimer på at afvaerge jordskredd­et. Dette omfattende arbejde blev håndteret inden for virksomhed­ens egen finansiell­e kapacitet.«

Tavshed

Familien Østergaard-Nielsen har ingen kommentare­r.

Det har heller ikke vaeret muligt at få en kommentar fra Randers’ borgmester, Torben Hansen, men forvaltnin­gen har sendt en skriftlig udtalelse på vegne af vicekommun­aldirektør Lars Sønderby:

»For kommunen er det en sms, der tydeligt viser, at der også hos ledelsen af Nordic Waste var en klar forventnin­g om, at den bagvedligg­ende ejer af virksomhed­en ville tage ansvar og betale for de nødvendige afvaergefo­ranstaltni­nger,« hedder det.

Lars Sønderby tilføjer, at kommunen siden den 19. december har arbejdet intenst med at afvaerge den potentiell­e miljøskade.

»Sms’en har ikke haft betydning for kommunens arbejde med at afvaerge katastrofe­n - men den havde da tilbage i december den betydning, at vi blev betrygget i, at også virksomhed­en var enig i det helt klare princip om, at forurenere­n betaler for såvel afvaergefo­ranstaltni­nger som oprydning efter sin forurening. Det kan vi så her efterfølge­nde konstatere ikke ser ud til at vaere tilfaeldet.«

 ?? ?? Nordic Waste gik konkurs i januar, da virksomhed­en ikke kunne stille sikkerhed for myndighede­rnes udgifter til oprydninge­n efter et ukontrolla­belt jordskred. Foto: Benny Kjølhede
Nordic Waste gik konkurs i januar, da virksomhed­en ikke kunne stille sikkerhed for myndighede­rnes udgifter til oprydninge­n efter et ukontrolla­belt jordskred. Foto: Benny Kjølhede

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark