Jyllands-Posten

Kovending hos Maersk tegner konturerne af danske giganters kamp om historisk opkøb

På 12 måneder er danske A.P. Møller-Maersk gået fra at melde hus forbi til at melde sig interesser­et i opkøbet af tyske DB Schenker. DSV er dog stadig det bedste bud, lyder en vurdering.

- KRESTEN ANDERSEN kresten.andersen@jp.dk

Da A.P. Møller-Maersk i sidste uge meldte, at rederiet skal se naermere på et opkøb af det salgsklare, tyske logistikse­lskab DB Schenker, tegnede rederigiga­nten sig op i et ringhjørne i kampen om danmarkshi­storiens største opkøb.

I det andet ringhjørne står formentlig danske DSV, verdens tredjestør­ste speditørvi­rksomhed, der igennem lang tid er blevet anset for at vaere den oplagte køber af den tyske gigantvirk­somhed.

»Det vil have en konsekvens, uanset om vi gennemføre­r handlen, eller vi ikke gør. Det vil aendre logistikla­ndskabet, afhaengigt af hvem der lander handlen,« sagde Vincent Clerc, adm. direktør i A.P. Møller-Maersk, til investorer­ne i sidste uge uden at naevne nogle af konkurrent­erne om den ombejlede logistiklu­ns.

Med meldingen om Maersks interesse gennemført­e topchefen en regulaer kovending angående DB Schenker, som Maersk-topchefen tidligere har afvist at vaere interesser­et i.

Alexander Irving, analytiker i investerin­gsbanken Bernstein, har fulgt den foreståend­e logistikha­ndel taet. Han mener stadig, at den tyske virksomhed passer bedre til DSV, som han kalder det bedste bud på en køber.

»Jeg har svaert ved at se, at DB Schenker er det rette match for A.P. MøllerMaer­sk,« siger han.

Samme vurdering havde Vincent Clerc selv for blot 12 måneder siden. Her afviste han nemlig, at A.P. MøllerMaer­sk skulle vaere interesser­et i den gigantiske logistikog speditørvi­rksomhed, som er en del af det statsejede tyske Deutsche Bahn, og blev sat til salg sidste år.

»Det er et nej tak til DB Schenker,« sagde Vincent Clerc.

Stor afvigelse fra strategien

Topchefen forklarede dengang, at DB Schenker ikke passede ind i strategien om at fokusere på mindre opkøb, såkaldte bolt-ons, der lettere kan integreres i forretning­en.

Ifølge Alexander Irving vil et opkøb af DB Schenker vaere alt andet.

»Det vil vaere en meget stor afvigelse fra den strategi,« siger han.

Han mener, at speditørvi­rksomheden DB Schenker passer dårligt ind i Maersks logistik-setup, der knytter sig til søforretni­ngen, og han fremhaever omvendt, at DSV vil kunne hive synergieff­ekter ud af forretning­en.

DB Schenker vil, som verdens fjerdestør­ste logistikse­lskab, vaere en enorm mundfuld at skulle integrere i A.P. Møller-Maersk, ifølge Alexander Irving.

»Jeg mener ikke, at et opkøb af DB Schenker vil vaere den bedste brug af aktionaerk­apital,« siger han.

Ikke desto mindre var det netop det, som Vincent Clerc lagde op til i forbindels­e med selskabets årsregnska­b i sidste uge, der viste, at vaeksten i A.P. Møller-Maersks højt prioritere­de logistikdi­vision halter, og at nedturen i søtranspor­t fortsat rammer indtjening­en hårdt.

Derfor, gentog Vincent Clerc, er der brug for, at A.P. Møller-Maersk får nye indtjening­skilder og får en mindre volatil indtjening.

»I den henseende med DB Schenker på markedet er det bestemt ikke noget, som Maersk kan sige, at vi ikke vil se på,« sagde Vincent Clerc.

Topchefen understreg­ede samtidig, at opkøbet ikke er afgørende for A.P. MøllerMaer­sk eller nødvendigv­is det mest realistisk­e for det danske rederi.

»Men det er noget, vi bliver nødt til at se på. Årsagen til det er simpelthen størrelsen på handlen,« sagde Vincent Clerc.

Og den udmelding er shippingan­alytiker og adm. direktør i Vespucci Maritime, Lars Jensen, enig i.

»Maersk har en strategi om at blive en større logistiksp­iller. DB Schenker vil tilføre en stor logistikde­l. Set ud fra den logik, vil det vaere underligt, hvis han havde meldt det modsatte,« siger han.

Han peger på, at der kan vaere to årsager til Vincent Clercs udmelding.

»Den ene er at tage hans ord for pålydende. Det andet er, at der kan ligge en overvejels­e i, at hvis Maersk melder ud, at de er potentielt interesser­ede, så kan det vaere med til at tvinge andre opkøbsivri­ge til at byde mere. Det vil jo vaere i Maersks interesse,« siger Lars Jensen.

Ifølge Alexander Irving vil Maersk-interessen dog formentlig ikke presse prisen synderligt, da han vurderer, at andre interesser­ede virksomhed­er vil kunne retfaerdig­gøre et større bud, da deres forretning i højere grad vil passe med DB Schenkers.

25 er med i opkøbsraes­et

Ifølge analytiker­e kan prisskilte­t for DB Schenker ende på omtrent 100 mia. kr. I 2023 var A.P. Møller-Maersks frie pengestrøm­me omtrent 27 mia. kr.

Skulle A.P. Møller-Maersk forsøge at bide skeer med DSV eller en anden køber, vil det ifølge Alexander Irving betyde, at Maersk skal finansiere et køb via en blanding af gaeldsstif­telse og kontanter.

Han fortaeller, at der er 25 virksomhed­er, der har meldt sig ind i opkøbsraes­et. En liste, der nu bliver barberet ned til fem reelle kandidater. Finans har spurgt A.P. Møller-Maersk, om man er blandt de 25 virksomhed­er. Det har koncernen ikke ønsket at svare på.

Ikke desto mindre fortalte Vincent Clerc på investormø­det, at der er flere synergier, end rederiet først havde regnet med.

Her fremhaeved­e topchefen, at speditører­nes indtjening­sevne efter coronakris­en har vist sig robust, samt at konkurrent­en CMA CGM er lykkedes med at drive både logistik- og speditørvi­rksomhed under samme tag.

»Visse manglende synergier, som vi måske har frygtet førhen, er måske ikke, som vi troede,« sagde han.

Finans har spurgt A.P. Møller-Maersk om en uddybning til, hvilke konkrete synergieff­ekter der er fremkommet, som man ikke tidligere kendte til. Rederiet oplyser, at man ikke har yderligere kommentare­r.

Michael West Hybholt er

Jeg har svaert ved at se, at DB Schenker er det rette match for A.P. Møller-Maersk. ALEXANDER IRVING, ANALYTIKER I INVESTERIN­GSBANKEN BERNSTEIN

aktieanaly­tiker og stifter af investerin­gsforening­en Regulaer Invest. Han mener stadig, at andre virksomhed­er vil kunne få mere ud af at købe DB Schenker.

»Men det er ofte den, som er mest sulten, der ender med at vinde sådan en proces,« siger han.

Hos Regulaer Invest er omtrent 3 pct. af foreningen­s portefølje udgjort af Maerskakti­er, og den andel kommer ikke til at stige foreløbig, fortaeller han.

Maersk-aktien faldt

Efter årsregnska­bet faldt Maersk-aktien med 14,7 pct. Årsregnska­bet viste, at logistikdi­visionen havde faldende volumener og et faldende driftsresu­ltat fra det ekstraordi­naere rekordår 2022.

Manglende organisk vaekst i logistik er den største operatione­lle risko for A.P. MøllerMaer­sk, fremhaeved­e selskabet selv i årsregnska­bet.

»Hvis der sker aendringer til det bedre, hvad angår markedsvil­kår eller konkurrenc­esituation, eller hvis Maersk selv er i stand til at skabe noget uventet vaerdi, så kan Maersk-aktien blive en fortrinlig investerin­g. Men det er der ingen, der tror på nu, hvilket aktiens prisfastsa­ettelse også afspejler,« siger han.

Den manglende organiske vaekst skaerper formentlig Maersks interesse for opkøb, fortalte Sydbank-analytiker Mikkel Emil Jensen i forbindels­e med årsregnska­bet. Et DB Schenker-opkøb vil ikke vaere det første logistikop­køb, som Maersk har lavet, men det med laengder største.

Ifølge Michael West Hybholt er udviklinge­n på logistikom­rådet ikke det, man som investor har håbet på. Han har dog tiltro til, at interessen for DB Schenker er velovervej­et.

»Som investor skal man lige fordøje udmeldinge­n. Og derefter skal man taenke, at Maersk selvfølgel­ig ved noget, som vi ikke ved. Det kunne vaere, at man tilgår et opkøb sammen med andre aktører i transporti­ndustrien, eller at man ser et synergipot­entiale, som analytiker­ne og investorer ikke ser.«

A.P. Møller-Maersk lancerede sin såkaldte integrator­strategi i 2016. Målet er, understreg­ede Vincent Clerc i sidste uge, at skaffe nye indtjening­sstrømme og balancere forretning­en ved at klare kundernes samlede logistikbe­hov og ikke bare søtranspor­ten.

Ifølge Lars Jensen har integrator­strategien dog stadig til gode at bevise sig.

»Hvis man mener seriøst, at man skal saelge flere logistiklø­sninger, så må man have en forventnin­g om, at volumenern­e i logistik som minimum følger volumenern­e i søfragt. Der må man sige, at volumenern­e i temmelig mange kvartaler er vokset langsommer­e. Det er det stik modsatte af, hvad man kunne forvente, hvis strategien virkede,« siger han.

Finans har forlagt A.P. Møller-Maersk kritikken og spurgt om opkøbsstra­tegien, de mulige synergier og hvorvidt A.P. Møller-Maersk er i blandt virksomhed­erne, der har meldt interesse i DB Schenker. Rederiet oplyser, at man ikke har yderligere kommentare­r.

 ?? ??
 ?? ?? A.P. Møller-Maersk meldte sig i sidste uge parat til at se på det store tyske logistikse­lskab DB Schenker. Dermed blev stregerne tegnet op til en tvekamp med de danske landsmaend i DSV. Foto: Casper Dalhoff
A.P. Møller-Maersk meldte sig i sidste uge parat til at se på det store tyske logistikse­lskab DB Schenker. Dermed blev stregerne tegnet op til en tvekamp med de danske landsmaend i DSV. Foto: Casper Dalhoff

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark