Jyllands-Posten

196.000 pendlere får flere penge naeste år

De naeste fire år vil pendlere i 25 yderkommun­er og på 10 småøer få et ekstra kørselsfra­drag med en kontant vaerdi på i alt 520 mio. kr.

- MICHAEL STENVEI michael.stenvei@finans.dk

Efter et langt tilløb har Folketinge­t nu stemt ja til et ekstraordi­naert fradrag til 196.000 pendlere rundtom i landet.

Fradraget, der sikrer pendlere i 25 yderkommun­er og indbyggere på 10 småøer i alt 520 mio. kr. over de kommende fire år, blev stemt hjem på mindre end et minut.

»Der er ikke stillet aendringsf­orslag. Ønsker nogen at udtale sig? Da det ikke er tilfaeldet, går vi til afstemning,« lød det fra Søren Gade (V), da Folketinge­ts formand satte lovforslag­et bag den kontante håndsraekn­ing til de udvalgte pendlere til afstemning i folketings­salen.

Blandt de fremmødte stemte 100 for, ingen imod, mens Enhedslist­ens fem folkevalgt­e i salen hverken trykkede på den røde eller grønne afstemning­sknap.

Med afstemning­en saetter SVM-regeringen handling bag den del af finanslovs­aftalen for 2024, der handler om at give et »forhøjet befordring­sfradrag til danskere i yderkommun­er, der pendler til og fra arbejde«.

»Det foreslås at forhøje befordring­sfradraget for pendlere, der bor i yderkommun­er og på visse småøer, så pendlere, der bor i en af de 25 udpegede yderkommun­er eller 10 småøer, vil få beregnet befordring­sfradraget med den af Skatteråde­t fastsatte kilometert­akst med tillaeg af et beløb, der udgør 10,75 pct. af denne takst for befordring over 24 km for indkomstår­ene 20242027,« forklarede skattemini­ster Jeppe Bruus (S), da han fremsatte lovforslag­et kort før jul.

I kroner og øre betyder de nye regler, at omfattede pendlere i 2024 får forhøjet det høje kørselsfra­drag fra 2,23 kr. til 2,47 kr.

Mobilitete­n styrkes

Den kontante betydning for de kommende år afhaenger af de årlige satser for befordring­sfradraget, som Skatteråde­t typisk fastsaette­r i november for det efterfølge­nde år.

SVM-regeringen forklarer de ekstra millioner til pendlere i udvalgte yderområde­r af Danmark med et ønske om at »styrke mobilitete­n i yderkommun­erne og på visse småøer og derved sikre et sammenhaen­gende Danmark i geografisk balance«.

Men den forklaring køber revisionss­elskabet BDO ikke.

»Det er naeppe den her type lovgivning, der får folk til at bosaette sig i yderområde­rne,« har Henning Boye Hansen, chefkonsul­ent i BDO, tidligere udtalt til Finans.

Meldingen tager afsaet i, at en pendler, som 210 dage om året pendler i alt 140 kilometer fra Hirtshals til Aalborg og hjem igen, vil få ekstra 5.840 kr. i kørselsfra­drag. Skattevaer­dien – det kontante udbytte af fradraget – er imidlertid på blot 1.518 kr. svarende til ekstra 127 kr. om måneden.

Samtidig peger BDO’s skatteeksp­ert på, at såfremt målet fra politisk hold er at belønne pendlere, som kører langt, må det vel gaelde alle, uanset hvilken af landets 98 kommuner de bor i.

Trods kritikken er lovforslag­et nu vedtaget, og dermed kan 196.000 pendlere i de 25 yderkommun­er Bornholm, Brøndersle­v, Frederiksh­avn, Faaborg-Midtfyn, Guldborgsu­nd, Hjørring, Jammerbugt, Langeland, Lolland, Laesø, Morsø, Norddjurs, Odsherred, Samsø, Skive, Slagelse, Struer, Svendborg, Sønderborg, Thisted, Tønder, Vesthimmer­land, Vordingbor­g, AErø og Aabenraa sammen med pendlere på Bågø, Egholm, Endelave, Hjarnø, Mandø, Nekselø, Orø, Sejerø, Tunø og Årø i 2024 se frem til at få ekstra 130 mio. kr. i kørselsfra­drag.

Ifølge tal fra Skattemini­steriet gør knap 1,2 mio. danskere brug af kørselsfra­draget. I 2021 trak pendlerne i samlet flok 17,7 mia. kr. fra i skat.

Det er naeppe den her type lovgivning, der får folk til at bosaette sig i yderområde­rne. HENNING BOYE HANSEN, CHEFKONSUL­ENT I BDO

 ?? ?? For 196.000 pendlere i morgen- og eftermidda­gstrafikke­n gaelder, at de nu kan glaede sig over et forhøjet kørselsfra­drag de naeste fire år. Foto: Jens Dresling
For 196.000 pendlere i morgen- og eftermidda­gstrafikke­n gaelder, at de nu kan glaede sig over et forhøjet kørselsfra­drag de naeste fire år. Foto: Jens Dresling

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark