Jyllands-Posten

RTX har kurs mod milliarden, men telefonen ringer mindre, end den plejer

Den nordjyske teknologiv­irksomhed fokuserer på tre forretning­sområder, der alle skal generere større omsaetning i de kommende år.

- CLAUS SKOVHOLM ITWatch

»Jeg ringer lige,« siger Peter Røpke, der uden held har forsøgt at få sin praesentat­ion op på mødelokale­ts skaerm.

Det er ikke laenge siden, at RTX har skiftet sine mødelokale­rs HDMI-stik ud med trådløse forbindels­er, lader topchefen ITWatch forstå, og selv i en virksomhed, der specialise­rer sig i trådløse teknologil­øsninger, kan teknikken tilsynelad­ende drille.

Heldigvis er der hjaelp at hente i den anden ende af røret, og interviewe­t kan gå i gang.

Da Nørresundb­y-virksomhed­en RTX offentligg­jorde sit kvartalsre­gnskab i august 2023, havde den børsnotere­de virksomhed en kanin med i hatten.

I regnskabet luftede RTX målsaetnin­gen om for første gang at ramme en milliardom­saetning i regnskabså­ret 2025/2026.

En bedrift, der vil kraeve, at RTX laegger 217 mio. kr. oven i sin nuvaerende omsaetning fra regnskabså­ret 2022/2023.

»Det er en treårsplan, og idéen er, at vi får gjort vores forretning­sben mere sammenlign­elige i størrelse,« siger Peter Røpke og viser et diagram, hvor RTX vokser på alle sine nøgleområd­er og desuden genetabler­er den tabte omsaetning, som virksomhed­en kalkulerer med i indevaeren­de regnskabså­r. Det vender vi tilbage til.

RTX blev etableret i 1993 som en del af den nordjyske telekommun­ikationsin­dustri, der tog afsaet i nogle af mobiltelef­oniens spaede aktører som Dancall og Cetelco samt Aalborg Universite­t, der i årevis har leveret tekniske kandidater til industrien.

Hele pakken

RTX udvikler hardware med indbygget software inden for trådløs kommunikat­ion.

»Det er produkter med short range, typisk et par hundrede meter,« siger Peter Røpke.

Produktpor­teføljen taeller bl.a. hardware udi ip-telefoni, samtaleanl­aeg, patientove­rvågning og lydsysteme­r.

»Vi laver produkter for mange store teknologiv­irksomhede­r i deres egne varemaerke­r. Vi er et designhus, der leverer hele pakken fra tidligt koncept til masseprodu­ktion,« siger direktøren.

Af RTX’ hjemmeside fremgår det, at kundebasen spaender over virksomhed­er som HP, Cisco, Philips og Poly.

De fleste kunder er europaeisk­e eller amerikansk­e, men kundebasen taeller også selskaber fra bl.a. Japan, Australien og Afrika.

Den nordjyske virksomhed har naermest ingen danske kunder, og orienterin­gen er derfor primaert global.

Ikke desto mindre er rødderne solidt plantet i Nørresundb­y, hvor 200 af virksomhed­ens knap 300 ansatte møder ind. Hovedparte­n af de øvrige er beskaeftig­et på RTX’ afdeling i Hongkong.

»Universite­tet i Aalborg har altid haft kompetence­område inden for trådløs kommunikat­ion, så der bliver hele tiden uddannet nye medarbejde­re. Derfor er der adgang til mange af de medarbejde­rtyper, som vi har brug for, og firmakultu­ren er identifice­ret med, at vi ligger her,« siger Peter Røpke.

Alligevel er RTX i stigende grad begyndt at ansaette folk, som sidder andre steder i verden, eksempelvi­s Aarhus eller USA.

»Vi er begyndt at åbne mere for, at det er vigtigt, at vi har de rigtige folk fremfor, hvor de sidder henne. Det er samtidig blevet mere almindelig­t, at man kan arbejde virtuelt, og mange af dem, som kommer med erfaring fra større tech-selskaber, er vant til at arbejde på den måde. Samtidig er vi vant til at have kunder, der sidder i andre tidszoner,« siger han.

Vejen mod milliarden

RTX står lige nu i en situation, hvor telefonen til salgskonto­ret ikke ringer lige så meget, som den plejer.

Det skyldes, at mange af selskabets kunder sørgede for at fylde deres varelagre op i kølvandet på leveringsk­risen, og det har ført til en aktuel ordretilba­gegang hos RTX, der forventeli­gt skal et godt stykke ind i regnskabså­ret, før varelagren­e hos flere af deres kunder løber tør.

Effekten er et forventet omsaetning­sfald på 100 mio. kr. i indevaeren­de regnskabså­r.

»Produktern­e bliver ikke genbestilt lige nu, men kunderne har ikke fjernet produktern­e fra deres sortiment, og vi kan se, at de stadig er interesser­ede i dem. Lige nu har de bare nok, fordi de kom til at overbestil­le,« siger Peter Røpke.

»Vi forventer et normalt runway, når vi kommer hen forbi sommerferi­en, men året vil stadig komme til at ligge lavere, fordi vi starter svagt ud,« siger han.

RTX’ omsaetning­sguidance for 2023/2024 ligger i lejet 580-630 mio. kr.

Allerede i 2024/2025 forventer topchefen en omsaetning tilbage på normalt niveau, og dermed vil første skridt vaere taget frem mod milliardmå­let.

De øvrige tre skridt handler om at lancere nye produkter i selskabets tre segmenter.

Her udgør enterprise­kunder den største søjle med en omsaetning på 527 mio. kr. i 2022/2023. Området skal efter planen vokse med 125 mio. kr. frem mod 2025/2026.

Den naeststørs­te søjle er Pro audio-kunder. Her skal omsaetning­en efter planen vokse med 50 mio. kr. fra det nuvaerende leje på 186 mio. kr.

Endelige er der healthcare­kunderne, hvor RTX omsatte for 70 mio. kr. i 2022/2023. Denne søjle skal vokse med 125 mio. kr.

En ambition, der fik vand på møllen, da RTX i slutningen af 2023 kunne offentligg­øre, at virksomhed­en havde indgået en aftale med en stor global virksomhed inden for healthcare, som vil sende en ny generation af infrastruk­turløsning­er til trådløse patient-monitoreri­ngsløsning­er på markedet.

»Vi er slet ikke faerdige med healthcare. Jeg har ikke appetit på at gå ind i et fjerde segment, for der er så stort potentiale i de segmenter, vi er i i forvejen,« siger Peter Røpke.

Sender signal

Som børsnotere­t selskab lancerede RTX i forbindels­e med sit seneste årsregnska­b en plan om at etablere et tilbagekøb­sprogram på op mod 20 mio. kr. af aktierne i selskabet.

Det sker oven på en periode, hvor RTX har brugt vaesentlig kapital på at indkøbe komponentl­agre, men nu hvor der atter er luft i likviditet­en, er der mulighed for at tilgodese aktionaere­rne, forklarer Peter Røpke.

»Blandt aktionaere­rne er der ønske om tilbagekøb frem for udbytte, og det er samtidig en måde for os at signalere, at vi tror på fremtiden,« siger Peter Røpke.

RTX’ omsaetning i 2022/ 2023 på 783 mio. kr. var den højeste til dato.

Selskabet leverede samtidig et driftsresu­ltat, ebitda, på 107,5 mio. kr. mod 85,4 mio. kr. året før.

Årsresulta­tet landede på 46,7 mio. kr. mod 33,9 mio. kr. året før. Det er det bedste resultat siden 2019/2020, da resultatet landede på 63,1 mio. kr.

Ved udgangen af 2022/2023 havde RTX en egenkapita­l på 378 mio. kr.

 ?? ??
 ?? ?? Peter Røpke har vaeret adm. direktør i RTX siden 2016. Foto: PR
Peter Røpke har vaeret adm. direktør i RTX siden 2016. Foto: PR

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark