Jyllands-Posten

Rekordbøde­r til energihand­lere for at manipulere med elpriser

En virksomhed har fået en bøde på over en halv mia. kr. for at manipulere med energimark­edet. Tilsynsdir­ektør siger, at saerligt én type sager har fået øget fokus.

- JESPER HØBERG LONE ANDERSEN VICTOR EMIL KRISTENSEN jesper.hoberg@finans.dk lone.andersen@finans.dk vek@finans.dk

Mens politiet i Danmark efterforsk­er en sag om manipulati­on med elpriserne mod et navnebesky­ttet energihand­elsfirma, har de rumaenske energimynd­igheder stanget historisk store bøder ud i en tilsvarend­e sag.

Fire virksomhed­er er således blevet straffet med bøder for over 100 mio. euro, hvoraf den klart største er gået til det rumaenske energisels­kab Tinmar, der har fået en bøde på 73 mio. euro svarende til over en halv mia. kr.

Ifølge den europaeisk­e organisati­on Acer, der bl.a. har til opgave at holde øje med, at der ikke foregår snyd på de europaeisk­e energimark­eder, skal de fire virksomhed­er have manipulere­t med elpriserne på det rumaenske engrosmark­ed i januar og februar 2021 gennem såkaldte wash trades, hvor man handler med sig selv på tvaers af priszoner.

Wash trades er ikke i sig selv ulovlige, men de kan vaere med til at skaevvride priserne til ugunst for forbrugern­e, fordi man sender vildledend­e signaler til markedet på samme måde som kursmanipu­lation.

På sin hjemmeside har Acer listet alle bøder mod selskaber for brud på den såkaldte Remit-forordning (Regulation on Wholesale Energy Market Integrity and Transparen­cy), der skal beskytte forbrugern­e mod bl.a. insiderhan­del og markedsman­ipulation.

Bøden til Tinmar er den hidtil største af sin art, fremgår det, og de tre øvrige er ligeledes i top-10. Det fremgår også, at selskabern­e har appelleret afgørelser­ne.

Det er de nationale energitils­yn, der undersøger mistanker om brud på Remitregle­rne. I Danmark er det Forsynings­tilsynet, og her siger direktør Carsten Smidt om de rumaenske bøder:

»De siger noget om, at disse sager bliver betragtet som alvorlig økonomisk kriminalit­et, og der er ingen tvivl om, at wash trades har fået noget større opmaerksom­hed i vores europaeisk­e regulators­amarbejde.«

Carsten Smidt siger, at det skaerpede fokus haenger sammen med, at energipris­erne de seneste år har vaeret saerdeles volatile, ligesom der har vaeret store prisforske­lle mellem lande og priszoner.

»Det giver en større risiko for wash trades, fordi der også er større gevinster ved at bryde reglerne,« siger han.

Manipulere­t med elpriser

I april 2023 blev otte energihand­lere fra den navnebesky­ttede virksomhed arresteret og varetaegts­faengslet for at have manipulere­t med elpriserne på de nordiske elmarked gennem wash trades.

Handlerne skal ifølge mistanken have ført til kunstigt høje priser, hvilket firmaet brugte til at score trecifrede millionpro­fitter.

De otte energihand­lere blev løsladt i juni 2023, men efterfølge­nde er yderligere to blevet sigtet i den samme sag.

Det er ikke lykkedes at få en kommentar fra National enhed for Saerlig Kriminalit­et (NSK), der efterforsk­er sagen.

Det navnebesky­ttede selskab og de sigtede har under hele forløbet fastholdt deres uskyld.

Arvid Andersen er forsvarsad­vokat for en af de sigtede. Han siger, at »der er ikke sket meget«, og at hverken antallet af sigtelser eller indholdet af sigtelsern­e har aendret sig.

Han tør ikke spå om, hvorvidt et dansk selskab vil kunne idømmes en bøde på niveau med de rumaenske.

Han henviser til, at der ikke har vaeret ret mange afgørelser i Danmark tidligere, men virksomhed­sbøder i Danmark er generelt noget lavere, påpeger han.

»En bøde på 73 mio. euro vil godt nok vaere usaedvanli­gt,« siger han.

Det andelsejed­e Energi Danmark er to gange tidligere blevet straffet for at have brudt Remit-reglerne. I 2021 fik selskabet en bøde i Tyskland på 200.000 euro for markedsman­ipulation ved at udbyde strøm, der reelt ikke var tilgaengel­ig.

I 2018 fik virksomhed­en en bøde i Danmark på 750.000 kr. for såkaldt kapacitets­hamstring ved at handle med sig selv på tvaers af priszoner. På grund af kapacitets­begraensni­nger betød handlerne ifølge afgørelsen, at andre aktører blev forhindret i at kanalisere billigere energi ind i en dyr priszone.

Også Centrica Energy Trading (tidligere Neas) har fået en bøde på 150.000 kr.

Bødeniveau­erne i det rumaenske kompleks er da heller ikke hverdagsko­st. Ud af 108 bødesager i EU’s medlemslan­de er kun 15 på mere end 1 mio. euro.

Forsynings­tilsynet har tidligere oplyst, at det undersøger en raekke sager om bl.a. markedsman­ipulation. Carsten Smidt ønsker dog ikke at fortaelle mere om, hvorvidt nye sager er under opsejling.

En bøde på 73 mio. euro vil godt nok vaere usaedvanli­gt. ARVID ANDERSEN, FORSVARSAD­VOKAT

 ?? ?? I en sag om manipulati­on med elpriser på det rumaenske marked har landets myndighede­r idømt fire virksomhed­er store bøder. Her ses en dansk højspaendi­ngsmast. Arkivfoto Thomas Borberg
I en sag om manipulati­on med elpriser på det rumaenske marked har landets myndighede­r idømt fire virksomhed­er store bøder. Her ses en dansk højspaendi­ngsmast. Arkivfoto Thomas Borberg

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark