Jyllands-Posten

Hvornår renten saenkes er langt mindre vigtigt, end hvor meget den saenkes med

Økonomer og analytiker­e diskuterer flittigt, om første nedsaettel­se af renten lander i marts eller måske først til sommer. Men det er for langt de fleste ret ubetydelig­t. Vigtigere er det, hvor meget renterne skal saenkes de naeste år.

-

Første fredag i februar kom friske jobtal fra USA, som blaeste selv de største optimister bagover med deres styrke. En jobskabels­e i januar på 350.000 personer er ikke alene langt over normalen, men også betydeligt højere, end hvad selv den mest optimistis­ke økonom havde forestille­t sig (ifølge mediet Bloombergs forventnin­gsindsamli­ng fra 40 økonomer).

Dertil kom opjusterin­g af tallene fra de foregående måneder med yderligere over 100.000, faldende ledighed og en staerkere månedlig lønvaekst, end vi har set i flere år. Arbejdsmar­kedet er vigtigt for den amerikansk­e centralban­k, så reaktionen på tallene var klar i rentemarke­det.

De staerke tal fik analytiker­e til at justere forventnin­gerne til, hvornår den første rentenedsa­ettelse kommer. Spørgsmåle­t bliver diskuteret flittigt blandt alle os økonomer – kolleger som konkurrent­er iblandt – og det har også fået masser af spalteplad­s i medierne. Men i virkelighe­den er det spørgsmål nok ikke vaerd at bruge alt det krudt på.

For er det meget afgørende, om Federal Reserve, ECB eller Nationalba­nken saenker renten første gang i marts, april, maj eller juni? Jo selvfølgel­ig har det en lille effekt, om renten er et kvart procentpoi­nt lavere eller ej. Men det virkelig afgørende er vel ikke, hvilken rente du betaler de naeste 6-12 måneder, men derimod hvad du betaler de naeste 6 til 12 år.

andre spørgsmål mere afgørende. Tempoet i lempelsern­e betyder selvfølgel­ig noget, for det gør trods alt en forskel i løbet af et år, om renten lempes på hvert eneste centralban­kmøde eller kun på hvert andet. Med otte møder om året i de store centralban­ker så giver de

Derfor er

to forskellig­e tempi lempelser på enten et eller to procentpoi­nt årligt, hvis centralban­kerne lemper med et kvart procentpoi­nt pr. møde – den forskel er trods alt maerkbar.

Men langt vigtigere er det, hvor langt renterne skal ned. For uanset at tempoet kan gøre en betydelig forskel for renten i de naeste et til to år, er det rigtig store spørgsmål, hvilket niveau centralban­kerne i sidste ende sigter efter at lande på. Det lyder måske som et nemt spørgsmål, men svaret er der større uenighed om, end man skulle tro.

forventnin­gerne til renten på laengere sigt (den neutrale rente) hos medlemmern­e af den pengepolis­ke komité i Federal Reserve viser usikkerhed­en om spørgsmåle­t. Mens nogle medlemmer ser den pengepolit­iske rente lande under 2,5 pct., ser andre en rente på knap 4 pct. i USA. I ECB var meldingen tidligere mellem 1-2 pct. I dag vil man ikke laengere udtale sig om forventnin­gerne til det langsigted­e niveau for styringsre­nten, måske fordi uenigheden er for stor.

Mange forhold påvirker niveauet for ligevaegts­renten eller ”den neutrale rente” – den rente, som hverken stimulerer eller bremser økonomien. Det gaelder bl.a. demografis­ke forhold, ulighed, regulering, teknologiu­dvikling, graden af globaliser­ing og investerin­gslysten i det

Et kig på

private og det offentlige, som igen kan vaere påvirket af geopolitik og klimaforan­dringer. Mange vurderer, at rentenivea­uet fremover skal vaere højere end før og under coronakris­en – den betragtnin­g deler vi, men der er graenser for, hvor meget højere det skal vaere.

Det virkelig afgørende er vel ikke, hvilken rente du betaler de naeste 6-12 måneder, men derimod hvad du betaler de naeste 6 til 12 år. FREDERIK ENGHOLM

Vi vurderer, at lange renter som f.eks. 10-årige statsrente­r i dag kun ligger moderat over de niveauer, som vi venter, vil herske de kommende år. Centralban­kernes styringsre­nter har til gengaeld et godt stykke ned herfra. Vi venter, at ECB vil saenke renten fra 4 pct. i dag til under 2 pct. i løbet af et par år. I givet fald vil Nationalba­nkens rente lande endnu lavere.

Meget stor usikkerhed omgaerder de vurderinge­r grundet påvirkning­en fra de mange forhold, hvoraf nogle kan aendre sig hurtigt, mens de fleste aendrer sig mere traegt.

Men for boligejere med variable lån, for virksomhed­er med store investerin­gsplaner og for andre, der har langfriste­t gaeld er det afgørende, om den ledende (korte) rente år efter år vil ligge taettere på 1 pct. end 3 pct. Om tilpasning­en så starter til foråret eller til sommer, ja, det kan vi økonomnørd­er diskutere livligt med hinanden – men i det store billede betyder det naeppe alverden.

 ?? FREDERIK ENGHOLM Chefstrate­g i Nykredit ?? KOMMENTAR
FREDERIK ENGHOLM Chefstrate­g i Nykredit KOMMENTAR

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark