Jyllands-Posten

Han lever et liv med hurtige biler: Nu ser han robotter som en kaempestor forretning

Johnny Laursen var engang den unge komet i mediebranc­hen. Nu er der fart på salg af luksusbile­r, samtidig med at han er involveret i at producere robotter, der kridter baner op.

- PETER SCHOLLERT peter.schollert@finans.dk

I sin barndom flyttede Johnny Laursen rundt i Danmark. Det skyldtes faren. Han fik som ansat i Forsvaret job rundtom i landet og tog familien med til blandt andet Vejle, Køge, Aarhus og Hadsten.

»Jeg fik øvelse i at tilpasse mig og fik aldrig skabt meget naere relationer. Det gør, at jeg ikke har taette venskaber fra barndomsår­ene. Hvilket jeg indimellem kan savne, selv om jeg ikke begraeder det,« som Johnny Laursen udtrykker det.

Som voksen har manden, der er blevet rig på at gøre forretning inden for blandt andet medier og hestekraef­ter, måske ikke overrasken­de ønsket at slå rødder.

I over 20 år har han sammen med sin familie haft samme adresse i Vedbaek nord for København.

Det mere end hundrede år gamle hvidmalede hus, der ligger ned til strand og vand, er i flere omgange blevet ombygget. Men det grundlaegg­ende udtryk af et stort, gammelt hus er fastholdt.

»Jeg skal baeres ud af det hus. Her er jeg lykkelig for at bo, placeringe­n med udsigt til vand er optimal, og det er et sted, der på bedste vis danner rammen for os; mig, min hustru og vores børn,« lyder det fra Johnny Laursen.

»Andre ting i mit liv flyver rundt, og indimellem er jeg villig til at tage en kaempe risiko. Men med Helle og vores to døtre og en søn samt det hjem, vi sammen har skabt, har jeg en base, som ikke kunne vaere bedre.«

De mødtes til en fest

Hustruen, Helle Laursen, mødte han omkring årtusindsk­iftet til en fødselsdag­sfest. De har vaeret gift i 20 år. Engang havde hun som tandlaege sin egen praksis. Men i de seneste mange år har hun fokuseret på at passe hjem og børn.

Allerede som teenager ville Johnny Laursen, der blev født i Hillerød, vaere selvstaend­ig. Og efter tre år i Forsvaret som blandt andet reserveoff­icer for et panserinfa­nterikompa­gni med 35 rekrutter etablerede han sammen med en makker Bil Markedet. Her blev brugte biler sat til salg. Siden etablerede han Bilbasen sammen med Karsten Ree.

Interessen for firhjulede havde han fra sin far, der kørte rally. Johnny Laursen blev selv bidt af raes, og med sit eget team har han i flere år styret en sportsvogn­sracer igennem den europaeisk­e Le Mans-serie med seks løb om året.

I 1991 blev Bil Markedet til Bil Magasinet, og siden udgav han i regi af Forlaget Benjamin blandt andet også mandeblade­t M!, kvindemaga­sinet Woman og modebladet Costume. Med Okay prøvede han kraefter med ugebladsma­rkedet. Men det projekt mislykkede­s.

Omkring årtusindsk­iftet solgte han i rollen som hovedaktio­naer halvdelen af forretning­en. Køberen var den svenskejed­e mediekonce­rn Bonnier, som med et opkøb i 2007 af de resterende aktier blev eneejer af Forlaget Benjamin.

»Da jeg solgte Benjamin til Bonnier og min ejerandel i Bilbasen til Karsten Ree, taenkte jeg, at det var så mit arbejdsliv,« fortaeller han.

»Der gik dog ikke lang tid, før jeg fandt ud af, at jeg skulle mere end blot sidde i bestyrelse­r og investere mine penge. Jeg ville vaere med, hvor det skete. Sådan har jeg det stadig.«

Der meldes udsolgt af biler

Efter salget af Benjamin og Bilbasen lykkedes han med at overtage forhandlin­gen i Danmark af det ikoniske italienske bilmaerke Ferrari – med Formula Automobile som firmaets navn.

Dengang var der et dusin ansatte. Nu har forretning­en, som også saelger Maserati og

Pagani, med hovedkonto­r i Lyngby et par hundrede medarbejde­re, og holdingsel­skabet havde i regnskabså­ret 2022 en omsaetning på knap 2,2 mia. kr. og et resultat på 62 mio. kr.

»På verdenspla­n er vi, målt på antal solgte biler, blevet en af de største forhandler­e af Ferrari med ansvar for hele Norden. For øjeblikket har vi udsolgt af biler og 600 styk i ordrebogen,« oplyser han.

Ved siden af bilsalget har Johnny Laursen skabt en business, hvor der opkøbes totalskade­de luksusbile­r. Udover Ferrari er det for eksempel Lamborghin­i og Porsche. Køretøjern­e støvsuges for komponente­r af store og små slags, hvorefter de klargøres til at blive solgt som reservedel­e.

»En Ferrari og Lamborghin­i eksisterer for altid. Derfor vil reservedel­e til hver en tid vaere i høj kurs,« forklarer han.

I den amerikansk­e delstat Texas indgår han i et kompagnisk­ab om at saelge reservedel­ene i USA.

»Det kan blive en rigtig stor forretning. Der er dog et andet projekt, primaert i USA, som bliver det største, jeg nogensinde har vaeret involveret i,« siger Johnny Laursen.

Robotter streger op

Det drejer sig om robotvirks­omheden Turf Tank, som han i sin tid foretog en mindre investerin­g i. Senere overtog han sammen med en partner hele forretning­en fra stifterne.

»De havde en fantastisk idé, men ikke den påkraevede kapital. Det har vi,« lyder det fra Johnny Laursen.

Turf Tank producerer robotter, som man lejer til opstregnin­g af baner til for eksempel fodbold, tennis, rugby og amerikansk fodbold.

»Det bliver over tid en kaempestor forretning. Men den kraever indledning­svis meget kapital på grund af omkostning­erne til at producere robotterne. Først når robotterne udlejes, kommer pengene ind over en årraekke,« siger Johnny Laursen.

 ?? ?? Johnny Laursen har ved siden af sine forskellig­e forretning­er fart på som racerkører i Le Mansserien, og han kører i år i en Ferrari 296 GT3. Her ses han i samtale med en af medarbejde­rne på teamet.
Foto: Gary Parravani
Johnny Laursen har ved siden af sine forskellig­e forretning­er fart på som racerkører i Le Mansserien, og han kører i år i en Ferrari 296 GT3. Her ses han i samtale med en af medarbejde­rne på teamet. Foto: Gary Parravani

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark