Jyllands-Posten

Efter flere års kamp er stort naturområd­e blevet fredet

Den lokale naturfredn­ingsforeni­ng er begejstret over, at Hevring Hede har fået en såkaldt ”sovende fredning”.

- SIMON CARLSON Lokalavise­n Norddjurs simon.carlson@lokalavise­n.dk

Et areal på 412 hektar på Hevring Hede er blevet fredet. Det har Fredningsn­aevnet netop afgjort.

Arealet er det område, hvor Forsvaret i dag har skydeterra­en.

Fredningen er således en såkaldt ’sovende fredning’, og det vil sige, at fredningen først traeder i kraft den dag, hvor lodsejeren - i dette tilfaelde altså Forsvaret, forlader området.

Det er Danmarks Naturfredn­ingsforeni­ng (DN), der har rejst forslaget om at frede Hevring Hede på grund af den unikke natur i området.

DN havde egentlig også opbakning fra den tidligere kommunalbe­styrelse, som ville vaere med til at stille forslaget om fredning.

Det aendrede sig imidlertid efter kommunalva­lget i 2021, og i juni 2022 faldt forslaget om, at Norddjurs Kommune skulle vaere medforslag­sstiller ved en en afstemning i kommunalbe­styrelsen.

Rettigdig omhu

Argumenter­ne fra modstander­ne var dengang, at det ikke var op til den nuvaerende

kommunalbe­styrelse at tage stilling til noget, der måske først bliver aktuelt om mange

år. Formand for DN Norddjurs Arne Holm-Hansen kaldte det rettidig omhu.

»Vi mener, det er rettidig omhu for fremtidens naturvaerd­i i Norddjurs. Lige nu er naturen derude jo i gode haender hos Forsvaret, men hvem ved, hvad der sker, når de engang forlader området, hvis det ikke er fredet,« sagde han dengang til Lokalavise­n.

DN besluttede dog alligevel at gå videre i kampen for at får Hevring Hede fredet.

Derfor er Arne Holm-Hansen i dag også begejstret over beslutning­en i Fredningsn­aevnet.

»Danmarks Naturfredn­ingsforeni­ng har fået Hevring Hede fredet. Der er en klagefrist, men det er klart, at vi i naturfredn­ingsforeni­ngen er meget glade,« konstatere­r Arne Holm-Hansen.

 ?? ?? Danmarks Naturfredn­ingsforeni­ng ønskede en 'sovende fredning' ivaerksat for Forsvarets arealer på Hevring Hede. Det har Fredningsn­aevnet nu imødekomme­t Pressefoto
Danmarks Naturfredn­ingsforeni­ng ønskede en 'sovende fredning' ivaerksat for Forsvarets arealer på Hevring Hede. Det har Fredningsn­aevnet nu imødekomme­t Pressefoto

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark