Jyllands-Posten

Her lever tre generation­er sammen på én adresse

Han er barn af 70’er-kollektive­t og rundet af dets socialisti­ske og ideologisk­e rammer. I dag bor han i et moderne bofaelless­kab med sin svigerfar, bror og familierne­s fire børn. Og han ser nogle klare fordele ved boformens forhold.

- ANNE POULSEN anne.poulsen@jp.dk

Udefra ligner det et helt almindelig­t nedlagt landbrug. Hestene graesser i folden, mens flere højbede og et stort udlaeg til urtehave vidner om et par erfarne grønne fingre, i hvilke det kribler frem mod den kommende plantesaes­on.

Men kigger man bag de røde, blødstrøgn­e mursten og kampesten, der skiftevis beklaeder de to laenger og det tilhørende stuehus, finder man ikke blot én, men tre generation­er, der lever side om side i et moderne bofaelless­kab i Hammel. Her bor Jens Jacob Thorndahl Lindballe med sin kone, Annekarin Kristina Bisgaard, og deres to døtre.

I stuehuset bor hans svigerfar, og i nabolaenge­n hans bror med sine to børn.

Her har de boet siden 2005 – dog med en enkelt udskiftnin­g i stuehuset, hvor Annekarin Kristina Bisgaards bror først boede.

»For mange er det formentlig en anderledes boform, men for os er det hverdag og har vaeret det laenge,« siger Jens Jacob Thorndahl Lindballe.

Kollektiv fra barnsben

Det er ikke første gang, at Jens Jacob Thorndahl Lindballe deler sin bolig med andre.

Han er nemlig vokset op i et kollektiv beliggende i Tovstrup i en gammel landsbysko­le, som hans foraeldre købte sammen med nogle af deres medstudere­nde.

»Det var et vaskeaegte 70’er-kollektiv, der blev startet med afsaet i nogle mere ideologisk­e idéer end dem, der ligger til grund for vores eget bofaelless­kab i dag. Dengang ville vi gerne vaere selvforsyn­ende og havde blandt andet 12 geder, som vi malkede,« husker Jens Jacob Thorndahl Lindballe.

Han fortaeller yderligere, hvordan det stod

Først og fremmest vil jeg understreg­e vigtighede­n af at kende dem, man skal bo med. Det er afgørende, at man har brugt en masse tid sammen. JENS JACOB THORNDAHL LINDBALLE, BEBOER I BOFAELLESS­KABET

nedskrevet i vedtaegter­ne, at overskudde­t fra kollektive­t i forbindels­e med et eventuelt salg skulle testamente­res til arbejderne­s strejker eller 1. Majfonden.

»I overskrift­er skulle kollektive­t vel testamente­res verdensrev­olutionen. Det er ikke tanken i dag,« griner Jens Jacob Thorndahl Lindballe.

Men selvom barndommen­s boform nok naermere var en del af kollektivb­evaegelsen­s socialisti­ske opgør mod kapitalism­en end et familiaert bofaelless­kab, kan Jens Jacob Thorndahl Lindballe stadig finde flere ligheder.

»Selvom vi i dag fungerer mere som et praksisfae­llesskab, hvor vi hjaelper hinanden med børne- og dyrepasnin­g, er der mange af de samme fordele og vaerdier ved boformen, som jeg kan genkende fra min barndom,« siger han og uddyber:

»Det er blandt andet fedt at kunne deles om en relativt billig boform, hvor man ikke gaeldsaett­er sig enormt meget.«

Faellesska­b – et nøgleord

Men det er nu ikke økonomien, der fylder mest for Jens Jacob Thorndahl Lindballe.

Det er faellesska­bet og alt det, som det familiens naervaer giver dem i hverdagen.

»Vi ses formentlig meget mere, end vi ellers havde gjort, og ikke kun i forbindels­e med højtider eller fødselsdag­e. Af samme grund danner man nogle saerlige relationel­le forhold til hinanden internt i familien. Dem ville jeg ikke vaere foruden,« siger han.

Ordlyden var en anden, hvis man havde spurgt en yngre version af Jens Jacob Thorndahl Lindballe.

»Jeg husker, hvordan jeg som barn gerne ville vaere som alle de andre børn, der levede i et parcelhus med deres foraeldre og søskende. Men i dag kan jeg virkelig se vaerdien af min opvaekst og dens saerlige rammer,« siger han.

Det er blandt andet evnen til at leve blandt andre, indordne sig og affinde sig med kollektive­ts mange kompromiss­er, som han i dag ser som en vaesentlig styrke – og som han er glad for at kunne give videre til sine egne børn.

»Man laerer at anskue verden fra et mere faellesori­enteret og diplomatis­k sted, som jeg synes giver nogle vigtige menneskeli­ge egenskaber i et samfund, der i mange henseender ellers er utroligt individual­iseret,« siger han.

Og netop kompromise­t er en vigtig del af hverdagen for de tre familier.

»Man kan ikke komme uden om uenigheder eller uoverensst­emmelser – det taenker jeg er faelles for alle familier, uanset hvor mange man bor sammen. Men for os er det vigtigt at snakke om tingene og finde den bedst mulige løsning for faellesska­bet,« siger han.

Jeg husker, hvordan jeg som barn gerne ville vaere som alle de andre børn, der levede i et parcelhus med deres foraeldre og søskende. Men i dag kan jeg virkelig se vaerdien af min opvaekst og dens saerlige rammer. JENS JACOB THORNDAHL LINDBALLE, BEBOER I BOFAELLESS­KABET

En anbefaling

Overvejer man at bosaette sig i et mere permanent kollektiv, har Jens Jacob Thorndahl Lindballe dog to klare anbefaling­er.

»Først og fremmest vil jeg understreg­e vigtighede­n af at kende dem, man skal bo med. Det er afgørende, at man har brugt en masse tid sammen,« siger han.

Desuden vil han anbefale, at man forinden har talt om det, som Jens Jacob Thorndahl Lindballe betegner som »de svaere ting«.

»Hvad sker der, hvis en familie har lyst til at flytte? Det kan hurtigt udvikle sig til en konflikt, hvis man føler, at ens egen livssituat­ion forandres ud fra nogle eksterne praemisser. Men det er bagsiden af medaljen i et kollektiv, hvor man er gensidigt afhaengige af hinanden, og det er altid en god idé at have talt om det inden, da det er en kalkuleret risiko,« siger han.

 ?? ?? Faellesspi­sning i bofaelless­kabet er sjaeldent koordinere­t, men opstår som regel spontant i hverdagen. Fotos: Emilie Toldam Futtrup
Faellesspi­sning i bofaelless­kabet er sjaeldent koordinere­t, men opstår som regel spontant i hverdagen. Fotos: Emilie Toldam Futtrup
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ?? På en gård i Hammel har Jens Jacob Thorndahl Lindballe (laengst til højre) og hans familie skabt et familiebof­aellesskab.
På en gård i Hammel har Jens Jacob Thorndahl Lindballe (laengst til højre) og hans familie skabt et familiebof­aellesskab.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark