Jyllands-Posten

Grønt vanebrud i dagplejen: »Børn behøver ikke en stor buffet af kødpålaeg«

Flere baelgfrugt­er, mindre madspild og større madmod er på menuen i Skanderbor­g Kommunes dagplejere. For en dagplejer i Skanderbor­g har vanetaenkn­ingen vaeret den største overvindel­se.

- Uge-Bladet Skanderbor­g

De fire børn i Maiken Lind Høeghs dagpleje i Skanderbor­g får hver dag tilbud om at hjaelpe med madlavning­en, hvis de vil. Det er ikke altid, tålmodighe­den raekker til så meget. Måske nøjes de med at smøre en bolle, skaere grøntsager ud eller som i dag, panere fisk.

»Det hele haenger sammen: Når børnene hjaelper til i køkkenet og eksponeres for mere forskellig­artet mad, så ser de, hvad de spiser og bliver mere madmodige,« siger Maiken Lind Høegh.

Netop madmod har fyldt meget i det seneste år – både for børnene og Maiken Lind Høegh selv. Efter at have deltaget på Skanderbor­g Kommunes forløb for dagplejere ”Madmod og madglaede” i sommeren 2023, har der vaeret meget fokus på at mindske madspild og udfordre vanetaenkn­ingen.

Vanerne skal overvindes

Siden 2022 har madansvarl­ige fra Skanderbor­g Kommunes offentlige køkkener kunne deltage i et forløb, der har til formål at give indsigt og inspiratio­n til grønnere og klimabevid­st kost med mindre madspild og mere økologi. Indtil videre har 68 af kommunens dagplejere vaeret igennem forløbet, samt 31 daginstitu­tioner. Det skriver Skanderbor­g Kommune i en pressemedd­elelse.

For Maiken Lind Høegh har forløbet betydet meget håndgribel­ige tips og tricks, der forholdsvi­s nemt kunne implemente­res i hverdagen, men der skulle indtaenkes nye vaner.

»Det kraevede overvindel­se for mig at lade vaere med at skraelle grøntsager­ne, for på den måde at undgå madspild, som de opfordrede­s os til på kurset. De er ikke lige så paene sådan. Børnene er måske også vant til skraellet grønt hjemmefra, så vi skulle alle tilvaennes. Men nu glider det nemt ned, og bunden af guleroden ryger i pesto eller suppe i stedet for skraldespa­nden,« fortaeller

Maiken Lind Høegh og fortsaette­r:

»Den største udfordring har i virkelighe­den vaeret vanetaenkn­ing. Jeg plejede at have faste retter i mit repertoire, som jeg varierede mellem. Baelgfrugt­er var ikke rigtigt på min radar. Det er anderledes i dag. Nu bruger jeg linser og bønner i de fleste retter.«

De aendrede vaner i arbejdsreg­i har også påvirket hendes private madvaner, for er der rester fra aftensmade­n dagen før, så implemente­res det nu i langt højere grad i børnenes mad og vice versa.

Behøver ikke en buffet

Tilbage i køkkenet i Skanderbor­g står Lue og Jonas på

to år på en baenk i køkkenet. Der står mel, aeg, rasp og fisk klar til panering. Der bliver masseret, duppet, rørt rundt, smagt og prikket til de forskellig­artede ingrediens­er i et stort virvar.

Hun fortaeller, at hun førhen havde for vane at servere rugbrød med op mod fem forskellig­e typer pålaeg.

»Børnene kan sagtens nøjes med to-tre slags pålaeg – og det behøver ikke vaere hamburgerr­yg hver gang. De behøver jo ikke en buffet. Nu er der også grønne postejer på menuen. Jeg har skulle øve mig i at implemente­re nye vaner og opskrifter, men børnene får naermest mere varieret kost nu, end de gjorde før.«

 ?? ?? Når børnene hjaelper til i køkkenet, så ser de, hvad de spiser og bliver mere madmodige. Her er det Lue (til højre) og Jonas, der panerer fisk i Maiken Lind Høeghs køkken. Pressefoto
Når børnene hjaelper til i køkkenet, så ser de, hvad de spiser og bliver mere madmodige. Her er det Lue (til højre) og Jonas, der panerer fisk i Maiken Lind Høeghs køkken. Pressefoto

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark