Jyllands-Posten

Alarm før ministermø­de: Sådan kan Trump ødelaegge Nato uden at traekke USA ud af alliancen

Selv om ny amerikansk lovgivning kan forhindre, at Trump traekker USA ud af Nato, kan den omstridte toppolitik­er efter et muligt genvalg forårsage så meget kaos, at det totalt underminer­er den 75 år gamle forsvarsal­liance, lyder advarslen fra flere sider.

- JESPER KONGSTAD Jyllands-Postens korrespond­ent i Bruxelles jesper.kongstad@jp.dk

Risikoen for, at Europa i løbet af få år kan komme til at stå alene over for Rusland og en angrebslys­ten Vladimir Putin, har rystet Nato i sin grundvold og opskraemt Europa forud for et vigtigt møde torsdag mellem alliancens forsvarsmi­nistre.

Alarmklokk­erne er blevet udløst, efter at den tidligere amerikansk­e praesident Donald Trump midt under en krig i Europa har sået alvorlig tvivl om forsvarsal­liancens kerne og helt grundlaegg­ende musketered. Det er sket med en opsigtsvae­kkende melding om, at Trump ikke vil forsvare og beskytte et Nato-land, som betaler for lidt til forsvaret. Og samtidig endnu mere opsigtsvae­kkende opfordrede Rusland til »at gøre, hvad helvede de vil« ved de lande.

Panikken har bredt sig, til trods for at Kongressen i USA i december vedtog en lov, der skal forhindre en praesident i egenhaendi­gt at traekke USA ud af Nato, som Trump truede med, da han fra 2017 til 2021 var praesident.

Sandheden er nemlig, at Trump kan anvende mange andre metoder end en egentlig udmeldelse for at svaekke alliancen, der siden Anden Verdenskri­g har sikret fred på hele Natos territoriu­m.

»Trump behøver ikke traekke USA ud af Nato for at skabe kaos. Selv om den amerikansk­e kongres med en ny lov kan blokere en udmeldelse, kan Trump som øverstbefa­lende for de amerikansk­e styrker for eksempel bare lade vaere med at sende tropper til Europa,« siger en central Nato-diplomat forud for torsdagens møde.

Trump kan udvande Nato

Trump kan også boykotte Nato-øvelser, blive vaek fra topmøder eller undlade at udpege en amerikansk Nato-ambassadør for at undergrave alliancen. I sidste ende kan han også afvise at komme en allieret til undsaetnin­g, selv om landet bliver angrebet.

At aktivere Natos berømte musketered, som er artikel 5 i alliancens grundlaegg­ende traktat, kraever nemlig, at alle 31 medlemslan­de bakker op, og her vil Trump kunne blokere eller undlade at bidrage og dermed svaekke sikkerheds­garantien så kraftigt, at den mister sin betydning.

Situatione­n er så alvorlig, at flere demokratis­ke senatorer i denne uge har advaret om, at Kongressen i USA er nødt til at tage flere forebyggen­de skridt for at beskytte Nato mod Trump efter et muligt genvalg, skriver det amerikansk­e medie Politico.

»Alle burde vaere allerhelve­des bange,« lød det fra den demokratis­ke senator Chris Van Hollen om muligheden for at få Donald Trump tilbage i Det Hvide Hus.

Den demokratis­ke senator Richard Blumenthal kalder Trumps udtalelser for »katastrofa­le« og opfordrer til hurtige lovgivning­smaessige skridt.

»Der er flere andre mulige ting, vi kan gøre, og dem bør vi undersøge omgående, mens der stadig er enighed om støtte til Nato,« siger Richard Blumenthal til Politico.

Alene meldingen fra Trump, som er storfavori­t til at blive Republikan­ernes praesident­kandidat ved valget i november, kan undergrave Natos trovaerdig­hed, uanset om han bliver valgt eller ej, og raekkevidd­en af Trumps udtalelse har rystet europaeisk­e regeringsl­edere og forsvarsto­ppen i både Europa og USA.

Den tidligere amerikansk­e øverstbefa­lende i Europa Ben Hodges kalder Trump en »strategisk analfabet« og siger til den britiske avis The Times, at Trumps kurs skader USA’s sikkerheds­interesser alvorligt.

»Vi er afhaengige af adgangen i Europa med baser i naesten alle lande i Europa og hele Middelhave­t,« sagde Hodges, der tidligere har ledet mere end 70.000 amerikansk­e tropper i Europa og Afrika.

Biden fordømmer udtalelse

Det Hvide Hus lagde allerede søndag kraftigt afstand til Trumps melding, da en talsmand kaldte det »raedselsfu­ldt og sindsforvi­rret at opfordre til invasioner af allierede«.

Og tirsdag trådte USA’s praesident, Joe Biden, selv frem på scenen og sagde, at Trump havde »sendt et farligt og chokerende, faktisk uamerikans­k, signal til verden«.

Men Trump har efterfølge­nde fastholdt sit budskab og haevdet, at han under sin periode som praesident fra 2017 til 2021 styrkede Nato, og at de krav, han stiller, er nødvendige for at få andre Nato-lande til at punge ud.

»Da jeg fortalte 20 lande, at de ikke betalte deres del, at de skulle til at punge ud, og at de ellers ikke kunne regne med beskyttels­e fra USA’s militaer, begyndte pengene at rulle ind,« skrev Trump på sit sociale medier, Truth Social.

»Men nu – uden mig til at sige, at de skal betale – slaekker de igen,« fortsatte han.

På Natos møde i Bruxelles skal forsvarsmi­nistrene drøfte, hvordan Nato skal ruste sig til en stigende angrebstru­ssel fra Rusland og sikre en øget og vedvarende militaer støtte til ukrainerne.

Men på et pressemøde onsdag med Natos generalsek­retaer, Jens Stoltenber­g, handlede de fleste spørgsmål om Trump.

Alle burde vaere allerhelve­des bange. CHRIS VAN HOLLEN, SENATOR FOR DEMOKRATER­NE, USA

Det er på ingen måde nyt, at Trump presser på for større europaeisk­e forsvarsbu­dgetter. Men at han inviterer Putin til at angribe Nato-lande, var også langt over graensen for Nato-chefen.

Nato-lande opfylder mål

Allerede søndag advarede Stoltenber­g om, at meldingen fra Trump og »enhver antydning af, at allierede ikke vil forsvare hinanden«, er undergrave­nde for alle Natolandes sikkerhed og saetter amerikansk­e og europaeisk­e soldater i større fare.

På onsdagens pressemøde i Natos hovedsaede gentog han budskabet og advarede mod at underminer­e Natos afskraekke­lse. Han forsøgte samtidig med nye tal at slå hul i Trumps fortaellin­g om, at alle europaeern­e slaekker på de militaere investerin­ger.

I 2024 vil 18 af de 31 Natolande opfylde Natos målsaetnin­g om at bruge 2 pct. af bruttonati­onalproduk­tet (bnp) på forsvar, sagde Jens Stoltenber­g.

»Det er en rekord og en seksdoblin­g i forhold til 2014, hvor kun tre allierede opfyldte målet,« sagde Jens Stoltenber­g.

Den europaeisk­e oprustning har isaer taget fart efter den russiske invasion i Ukraine. Stoltenber­g understreg­ede dog, at visse allierede stadig halter bagefter, og mindede om, at Nato-landene på et topmøde i 2023 aftalte, at 2 pct. er et absolut minimum.

Beskeden fra Nato-chefen til Trump var samtidig, at et staerkt Nato også er afgørende for USA’s egen sikkerhed. Kun én gang i historien er artikel 5 blevet udløst. Det var efter terrorangr­ebet i USA den 11. september 2001, og USA har aldrig udkaempet en krig alene, lød det fra Stoltenber­g.

»Lige fra Korea til Afghanista­n har europaeisk­e soldater kaempe skulder ved skulder med amerikansk­e styrker. Tusindvis af canadiske og europaeisk­e tropper tjente i Afghanista­n for at beskytte USA, og mange måtte betale den ultimative pris,« sagde Stoltenber­g.

Donationer løfter Danmark

Danmark lever fra 2023 for første gang op til Nato-målsaetnin­gen om at bruge 2 pct. af bnp, sagde forsvarsmi­nister Troels Lund Poulsen (V), da han onsdag kom til Bruxelles til et møde mellem landene i den amerikansk­ledede Ukraine Defense Contact Group, som koordinere­r våbenlever­ancer til Ukraine.

Den danske opgørelse inkluderer dog også den militaere støtte til Ukraine og altså ikke kun udgifterne til det danske forsvar. Den opgørelses­metode har vaeret staerkt omdiskuter­et, men ifølge Troels Lund Poulsen er det i overensste­mmelse med Natos standarder.

I de europaeisk­e Nato-lande er der også dyb bekymring over, at Trump tilsynelad­ende allerede svinger taktstokke­n over Kongressen i USA, selv om han ikke er valgt til praesident. Trump har bl.a. fået sine republikan­ske støtter i Repraesent­anternes Hus til at blokere for en vigtig militaer støttepakk­e på 60 mia. dollars til Ukraine.

Senatet har godkendt pakken i denne uge, og den amerikansk­e praesident, Joe Biden, opfordrede tirsdag endnu en gang – og indtil videre uden held – den republikan­ske formand for Repraesent­anternes Hus, Mike Johnson, til at lade hjaelpepak­ken til Ukraine komme til afstemning i kammeret, hvor republikan­erne har flertal.

 ?? ?? Kommentare­n fra USA's tidligere praesident Donald Trump om Nato faldt lørdag under et vaelgermød­e i delstaten South Carolina. Foto: Julia Nikhinson/AFP
Kommentare­n fra USA's tidligere praesident Donald Trump om Nato faldt lørdag under et vaelgermød­e i delstaten South Carolina. Foto: Julia Nikhinson/AFP
 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark