Jyllands-Posten

Tilbudsfes­ten er slut: Stort prishop på fødevarer i januar

Efter bølgen af slagtilbud op mod jul er fødevarepr­iserne i danske supermarke­der steget markant i januar. Det kan vaere et varsel om, at perioden med prisfald er ved at ebbe ud.

- LARS ATTRUP lars.attrup@finans.dk

I ugerne op til jul affyrede de danske supermarke­der ekstra mange skarpe slagtilbud for at vinde kampen om kunderne. Da julehandle­n var overstået, ebbede priskrigen dog hurtigt ud og blev afløst af markante prisstigni­nger i januar.

Det viser nye forbrugerp­ristal, som Danmarks Statistik offentligg­jorde mandag.

Det fremgår, at gennemsnit­sprisen på fødevarer i danske supermarke­der steg med knap 2 pct. fra december til januar. 38 af 58 varekatego­rier er steget i pris fra december til januar, og smør står for det i saerklasse største prishop med en stigning på 32 pct.

»Det er ikke usaedvanli­gt, at priserne stiger fra december til januar. Det afspejler typisk, at der har vaeret en masse slagtilbud, som har presset priserne ned i december, hvorefter der sker en normaliser­ing i januar,« påpeger cheføkonom Martin Kristian Brauer, Landbrug & Fødevarer.

Efter en lang årraekke med relativt stabile priser tog inflatione­n fart i januar 2022, og i de danske supermarke­der steg prisen på fødevarer voldsomt gennem hele 2022 og langt ind i 2023. I juli 2023 nåede priserne en historisk top og faldt måned for måned resten af året.

Prishoppet i januar er et brud på denne faldende tendens, hvilket dog som naevnt i nogen grad skyldes, at de mange slagtilbud i december sender priserne ekstra langt ned den måned, hvorefter de korrigerer op i januar.

Ifølge Martin Kristian Brauer kan der imidlertid vaere mere på spil end dette saesonmaes­sige udsving.

»Den faldende tendens, der har vaeret i fødevarepr­iserne siden juli 2023, er formentlig ved at ebbe ud. Det er muligt, at vi de kommende måneder vil se priserne på fødevarer falde lidt mere, hvorefter de vil stabiliser­e sig og senere på året begynde at stige svagt. Det skyldes blandt andet, at man i landbruget og fødevarein­dustrien har et omkostning­spres som følge af stigende lønninger og høje renter,« vurderer Martin Kristian Brauer.

Vaerre end under corona

Trods de faldende priser i anden halvdel af 2023 er gennemsnit­sprisen på fødevarer i danske supermarke­der fortsat 17 pct. højere end i januar 2022. Sammenlign­et med januar 2023 er priserne nu 1,7 pct. højere.

»Det seneste halve års fald har taget toppen af priserne, men der er ikke udsigt til, at fødevarepr­iserne vil falde tilbage til det niveau, forbrugern­e var vant til for to år siden – inden inflations­bølgen begyndte at rulle,« mener Martin Kristian Brauer.

Han henviser til, at både omkostning­erne og usikkerhed­erne nu er markant højere end i tiden frem til coronakris­en, hvor økonomien i en lang årraekke var praeget af lave renter, vaekst og relativ geopolitis­k stabilitet.

»Sammenlign­et med 2019 er vi nu i en helt anden verden praeget af større usikkerhed og højere omkostning­er. De faktorer har løftet forbrugerp­riserne op på et højere niveau. Det er korrekt, at prisen på energi og landbrugsr­åvarer som hvede er faldet meget markant det seneste år, men priserne er fortsat på et højere niveau end i tiden frem til coronakris­en,« påpeger Martin Kristian Brauer.

Han vurderer derfor, at der kun er begraenset potentiale for yderligere prisfald, som formentlig vil blive afløst at stigende fødevarepr­iser i den sidste del af 2024. Martin Kristian Brauer understreg­er dog, at der ikke er udsigt til voldsomme prishop, som man så i 2022 og 2023:

»Der vil vaere tale om en mere normal prisstigni­ngstakt på 2-3 pct. årligt. Et niveau, som lønudvikli­ngen kan holde trit med.«

I den nyeste konjunktur­måling fra Danmarks Statistik anfører 55 pct. af de virksomhed­er, der handler med fødevarer, at de venter at saenke salgsprise­rne de kommende tre måneder, mens 42 pct. venter uaendrede salgsprise­r.

Ingen alarmklokk­er endnu

Seniorøkon­om Henning Otte Hansen, Institut for Fødevareog Ressourceø­konomi, vurderer, at der er gode muligheder for yderligere prisfald de kommende måneder.

»Vi har endnu ikke set den fulde effekt af de store prisfald på landbrugsr­åvarer og energi. Det slår først igennem i forbrugerp­riserne med en vis forsinkels­e på typisk totre år, så der er stadig potentiale for yderligere prisfald. Når man ser rundt i verden, er kornlagren­e godt fyldt op, og høstudsigt­erne er fornuftige. Der er endnu ingen alarmklokk­er, som ringer og advarer om, at den faldende pristrend er brudt,« mener Henning Otte Hansen. Han vurderer, at lønstignin­gerne allerede er indregnet i de aktuelle fødevarepr­iser.

Henning Otte Hansen tilføjer, at forbrugern­e har hjulpet prisfaldet på vej ved at reducere indkøbene af de dyreste fødevarer og i stedet søge nedad på hylderne mod de billigere varianter. Samtidig har omhyggelig­ere planlaegni­ng i hjemmene reduceret madspild, hvilket betyder, at indkøbet målt i maengder er faldet.

»Det afspejler, at priserne i en periode har overskrede­t smertetaer­sklen for en del forbrugere, hvilket har sat ekstra fart i salget af discountpr­odukter.«

Henning Otte Hansen vurderer, at der er udsigt til en periode med fortsat svagt faldende forbrugerp­riser på fødevarer.

»Derefter vil vi formentlig se en laengere periode med stabile priser frem til den naeste fødevarekr­ise. Realiteten er, at ingen i vaerdikaed­en – landbrug, fødevarein­dustri, detailhand­el – har interesse i store prisfald. Samtidig vil presset fra forbrugern­e vaere aftagende, fordi de gradvist vaenner sig til det nye, højere niveau,« siger Henning Otte Hansen.

Sammenlign­et med 2019 er vi nu i en helt anden verden praeget af større usikkerhed og højere omkostning­er. De faktorer har løftet forbrugerp­riserne op på et højere niveau. MARTIN KRISTIAN BRAUER, CHEFØKONOM, LANDBRUG & FØDEVARER

 ?? Arkivfoto: Annika Byrde ?? Efter tilbudsfes­ten i december er det nu blevet hverdag for de danske forbrugere. Fødevarepr­iserne er den seneste måned steget markant.
Arkivfoto: Annika Byrde Efter tilbudsfes­ten i december er det nu blevet hverdag for de danske forbrugere. Fødevarepr­iserne er den seneste måned steget markant.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark