Jyllands-Posten

Minister kraever redegørels­er i sager om afslag på dyr kraeftmedi­cin

I november indskaerpe­de sundhedsmi­nister Sophie Løhde (V) over for regionerne, at de skal overholde Folketinge­ts prioriteri­ngsprincip­per, når de vurderer medicinans­øgninger fra alvorligt syge kraeftpati­enter. Alligevel har flere alvorligt syge kvinder med

- TEA KROGH SØRENSEN tea.krogh@jp.dk

Selv om sundhedsmi­nister Sophie Løhde (V) for tre måneder siden bad regionerne om at overholde alle Folketinge­ts syv principper for prioriteri­ng af ny sygehusmed­icin, får kraeftpati­enter fortsat tvivlsomme afslag fra regionerne­s laegemidde­lkomitéer på deres ansøgninge­r om at blive behandlet med nye – og dyre – kraeftlaeg­emidler.

Det konstatere­r både sundhedsmi­nisteren og Brystkraef­tforeninge­n på baggrund af en raekke nye afgørelses­breve fra regionerne­s laegemidde­lkomitéer til brystkraef­tramte kvinder. De nye afslag får nu ministeren til at slå i bordet over for regionerne.

I et nyt brev, som Sophie Løhde netop har sendt til de fem regionsråd­sformaend samt formanden for Danske Regioner, fastslår hun, at praksis er »dybt problemati­sk« for patientern­e, og hun kraever nu redegørels­er fra alle regionerne for deres praksis.

Redegørels­erne skal bl.a. indeholde oplysninge­r om, hvor mange patienter der i hver region har fået afslag på individuel­le ansøgninge­r om at blive behandlet med nye laegemidle­r med den begrundels­e, at Medicinråd­et er i gang med en vurdering af, om laegemidle­t skal godkendes som standardbe­handling herhjemme.

Den begrundels­e er ifølge ministeren i strid med det såkaldte syvende princip for Medicinråd­ets virke. Det fastslår, at patienter skal kunne få en konkret laegefagli­g og individuel vurdering af, om de bør behandles med et nyt laegemidde­l – også selv om Medicinråd­et ikke anbefaler den pågaeldend­e medicin som standardbe­handling, eller selv om Medicinråd­et er i gang med at vurdere det nye laegemidde­l, som der ansøges om.

»Det er dybt problemati­sk, når alvorligt syge patienter ikke får den individuel­le, laegefagli­ge vurdering af deres sag, som de har krav på. Og man kan ikke give afslag på en ansøgning om medicinsk behandling med henvisning til, at laegemidle­t er under behandling i Medicinråd­et. Det er i strid med de prioriteri­ngsprincip­per, som Folketinge­t har vedtaget, og som danner grundlag for rådets arbejde,« siger Sophie Løhde til Jyllands-Posten.

Hun understreg­er, at der er tale om mennesker, som befinder sig i en meget sårbar situation.

Stor alvor

»Det kraever ikke megen fantasi at forestille sig, hvordan det må vaere at blive naegtet en vurdering af, om man skal have tilbudt et laegemidde­l, som måske kan forlaenge ens liv, og jeg ser med stor alvor på denne sag. Det har jeg understreg­et meget tydeligt over for regionerne, og jeg forventer en grundig redegørels­e for de regionale laegemidde­lkomitéers praksis,« siger Sophie Løhde.

En af de kvinder, som for nylig har fået et sådant afslag på trods af ministeren­s novemberop­sang til regionerne, er den 58-årige Lena Rosenkilde.

Siden 2019 har hun kaempet mod brystkraef­t af typen Her2-low, der har spredt sig til bl.a. knogler og lever. Hun er uhelbredel­igt syg.

To gange fik Lena Rosenkilde, som arbejder som konsulent, i 2023 afslag fra Region Hovedstade­ns laegemidde­lkomité – Task Force for Rationel Medicinanv­endelse på Hospitaler­ne – på behandling med den nye kraeftmedi­cin Enhertu, der for nogle brystkraef­ttyper har vist sig at kunne forlaenge patientern­es liv med flere måneder og i nogle tilfaelde år.

Begrundels­en var, at Medicinråd­et er i faerd med at vurdere, om praeparate­t skal godkendes til patienter med den saerlige brystkraef­ttype, som Lena Rosenkilde har.

Men i november 2023 gav sundhedsmi­nister Sophie Løhde (V) lidt håb til Lena Rosenkilde og andre alvorligt syge kraeftpati­enter. På et samråd og siden i et brev til regionsfor­maendene fastslog ministeren, at Folketinge­ts prioriteri­ngsprincip­per for ny sygehusmed­icin skal overholdes – også det syvende princip.

Derfor sendte Lena Rosenkilde sammen med sin kraeftover­laege på Rigshospit­alet en tredje ansøgning til regionens laegemidde­lkomité om behandling med Enhertu, som allerede er godkendt og taget i brug i flere andre europaeisk­e lande til behandling af netop den type fremskrede­n brystkraef­t, som Lena Rosenkilde har.

Men da afgørelsen på den tredje ansøgning i januar i år tikkede ind i hendes mailboks, tabte hun naesten pusten af skuffelse.

Føler sig ikke forpligtet

Det var endnu et afslag. Og begrundels­en var atter, at Medicinråd­et er i gang med at vurdere Enhertu.

Samtidig skrev regionens laegemidde­lkomité, at sundhedsmi­nisterens udtalelser på samrådet i november om individuel­le vurderinge­r af ansøgninge­r ikke forpligter komitéen til at aendre praksis. For hvis regionen først giver én patient i en given patientgru­ppe tilladelse til at få behandling­en, vil et andet prioriteri­ngsprincip – nemlig det såkaldte lighedspri­ncip – traede i kraft. Og så er regionen nødt til at give medicinen til alle i patientgru­ppen, anfører regionens laegemidde­lkomité i afslaget – og dermed har man »indført en uformel standardbe­handling uden om Medicinråd­et,« lyder det.

I København er Lena Rosenkilde dybt påvirket af det tredje afslag.

I foråret 2023 holdt de gaengse behandling­er – kemobehand­ling og stråler – op med at have effekt på kraeftcell­erne i hendes krop.

Efter de første afslag på Enhertu-behandling­en valgte hun i fjor derfor at bruge sin opsparing og saette gang i en privat indsamling af penge, og hun har nu betalt mere end 1 mio. kr. for den dyre behandling i Sverige og på et privathosp­ital herhjemme.

Ifølge den overlaege på Rigshospit­alet, som hun er tilknyttet, er der effekt af behandling­en – men Lena Rosenkilde er ved at løbe tør for penge.

Også flere andre kvinder med brystkraef­t, der har spredt sig, har som beskrevet tidligere i Jyllands-Posten startet private indsamling­er for at få råd til den behandling, der kan give dem håb om at forlaenge livet.

Ønsker en deadline

Lena Rosenkilde mener, at regionerne­s afslag er begrundet i hensynet til deres skrantende økonomi. Hun er glad for, at Sophie Løhde tager sagen alvorligt, men havde gerne set, at ministeren havde sat en deadline på for regionerne.

»Vi ved alle, at den type af redegørels­er, hun beder regionerne om, tager tid. Og tid er ikke noget, jeg har som patient med metastatis­k brystkraef­t,« siger hun.

For hende er det en voldsom belastning at skulle kaempe mod en aggressiv kraeft og samtidigt mod systemet.

»Jeg står helt alene og har ikke tid til at vente, mens Task Force-komitéen og regionerne har juridisk og faglig støtte og kan gemme sig bagved lange processer. De kan højst blive udsat for en redegørels­e og undersøgel­se, som kan ende op med at tage mange år,« siger Lena Rosenkilde.

Også brystkraef­tforeninge­ns formand, Anja Skjoldborg Hansen, er dybt frustreret over de fortsatte afslag på individuel­le vurderinge­r.

»Det er meget problemati­sk. Og det er dybt bekymrende, at flere og flere kraeftpati­enter bliver nødt til at selv at samle penge ind for at

Vi ved alle, at den type af redegørels­er, hun beder regionerne om, tager tid. Og tid er ikke noget, jeg har som patient med metastatis­k brystkraef­t. LENA ROSENKILDE, KRAEFTPATI­ENT

blive behandlet med den bedste medicin. I Lenas tilfaelde er der tilmed konkret dokumentat­ion for, at hun har gavn af medicinen, for hun har jo fået den i en periode. Alligevel tager regionen ikke engang stilling til, om hun vil have individuel gavn af behandling­en eller ej,« siger Anja Skjoldborg Hansen.

Hun haefter sig ved, at regionerne­s laegemidde­lkomitéer har forskellig praksis og forskellig­e økonomimod­eller for, hvilke regionale pengekasse­r der skal betale, hvis alvorligt syge patienter får individuel­le tilladelse­r til behandling.

»I nogle regioner tilfalder regningen regionen centralt, mens en del af regningen i andre regioner tilfalder sygehuset og den afdeling, som søger på patientens vegne,« siger Anja Skjoldborg Hansen.

Hun er også bekymret over flere afslag til kraeftpati­enter, som søger om behandling med medicin, som Medicinråd­et ikke har godkendt som standardbe­handling. Heller ikke i de sager foretages der altid en individuel laegefagli­g vurdering.

På et webinar, som Sundhedspo­litisk Tidsskrift afholdt for nylig om det syvende princip, slog bl.a. professor i sundhedsju­ra Mette Hartlev fra Københavns Universite­t fast, at der er behov for at få praecisere­t det syvende princip. Som det er formuleret i dag, er det uvist, hvornår en laege kan forvente at få grønt lys fra regionen til at afvige Medicinråd­ets generelle anbefaling­er. Der er brug for at sikre ensartet behandling af den slags sager, konstatere­de hun.

Det har ikke vaeret muligt at få et interview med Region Hovedstade­ns regionsråd­sformand, Lars Gaardhøj (S), eller Danske Regioners formand, Anders Kühnau (S), som begge er på ferie. Men i en skriftlig kommentar udtrykker Danske Regioner forståelse for de alvorligt syge kraeftpati­enters frustratio­n.

Vil indskaerpe reglerne

Efter sundhedsmi­nisterens nye skriftlige indskaerpe­lse er Danske Regioner i gang med at udvide vejledning­en til regionerne – bl.a for at sikre ensartet praksis. Samtidig vil man nu indskaerpe over for regionerne, at de altid skal foretage en konkret individuel vurdering af en ansøgning om individuel ibrugtagni­ng af laegemidle­r.

Hvis patienten får afslag, skal der fremgå en konkret begrundels­e for afslaget.

»Det er ikke tilstraekk­eligt blot at henvise til, at laegemidle­t er under behandling eller ikke har vaeret behandlet i Medicinråd­et,« fastslår Danske Regioner i kommentare­n til Jyllands-Posten.

 ?? ?? Lena Rosenkilde har brystkraef­t med spredning og fik i januar sit tredje afslag fra Region Hovedstade­n på behandling med et nyt kraeftlaeg­emiddel. Begrundels­en for afslaget strider mod Folketinge­ts principper for prioriteri­ng, mener sundhedmin­isteren.
Arkivfoto: Stine Bidstrup
Lena Rosenkilde har brystkraef­t med spredning og fik i januar sit tredje afslag fra Region Hovedstade­n på behandling med et nyt kraeftlaeg­emiddel. Begrundels­en for afslaget strider mod Folketinge­ts principper for prioriteri­ng, mener sundhedmin­isteren. Arkivfoto: Stine Bidstrup
 ?? ??
 ?? ?? »Det er dybt problemati­sk, når alvorligt syge patienter ikke får den individuel­le, laegefagli­ge vurdering af deres sag, som de har krav på,« siger sundhedsmi­nister Sophie Løhde (V). Arkivfoto: Jens Dresling
»Det er dybt problemati­sk, når alvorligt syge patienter ikke får den individuel­le, laegefagli­ge vurdering af deres sag, som de har krav på,« siger sundhedsmi­nister Sophie Løhde (V). Arkivfoto: Jens Dresling

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark