Jyllands-Posten

Tre måneder efter stormen på al-Shifa er hemmeligt Hamas-hovedkvart­er stadig et mysterium

Israelske specialsty­rker angreb Gazastribe­ns største hospital for at komme ned i en skjult kommandobu­nker. Men hvor er den?

- HENRIK THOMSEN Internatio­nal korrespond­ent i Cape Town henrik.thomsen@jp.dk

Tre måneder efter at en israelsk specialsty­rke stormede al-Shifa-hospitalet i Gaza, er det stadig et åbent spørgsmål, om den militante Hamas-bevaegelse som påstået af Israel skjulte et hemmeligt hovedkvart­er under sygehuskom­plekset.

Stormen på Gazastribe­ns største sygehus udløste hård internatio­nal kritik, fordi hospitaler er beskyttet under Genève-konvention­erne. Det er derfor i udgangspun­ktet en krigsforbr­ydelse at angribe dem.

Men samtidig kan hospitaler miste deres beskyttels­e, hvis de anvendes til fjendtlige formål. Og ifølge israelerne lå al-Shifa-sygehuset oven på et underjordi­sk bunkeranla­eg, der fungerede som kommandoce­ntral, da Hamas den 7. oktober startede krigen ved at overfalde Israel og draebe 1.200 mennesker, mens omkring 240 andre blev taget som gidsler og bortført til Gaza.

Hamas afviste de israelske påstande, og stormen på alShifa er blevet et symbol i propaganda­krigen mellem de to sider, som giver hinanden skylden for store civile tab og enorme ødelaeggel­ser under krigen.

Inden 100 specialtra­enede soldater med kampvognss­tøtte traengte ind på al-Shifa natten til den 15. november, brugte israelerne flere uger på at opbygge fortaellin­gen om det hemmelige Hamashoved­kvarter under hospitalet.

Israelerne fremlagde kort over det påståede vidt forgrenede militaeran­laeg forbundet med et netvaerk af tunneller, hvor Hamas angiveligt skjulte både våben og gidsler.

Illustrati­on af mødelokale

Som led i dokumentat­ionen frigav israelerne også en såkaldt illustrati­on af et mødelokale, hvor man i detaljer kunne se computere, et gulvtaeppe under bordet og Hamas-flag på vaeggen.

De israelske efterretni­ngsoplysni­nger blev på det tidspunkt fuldtonet bakket op af USA, mens Hamas tilbagevis­te det hele som falsk propaganda og en undskyldni­ng for at smadre al-Shifa og ramme uskyldige civile.

Den påståede funktion som hovedkvart­er under angrebet den 7. oktober gjorde al-Shifa til et af Israels hovedmål i krigens første fase, og landstyrke­r brugte uger på at kaempe sig frem til hospitalsk­omplekset i hjertet af Gaza by.

I den sidste fase døde fem neonatale børn på hospitalet, fordi elforsynin­gen til kuvøserne blev afbrudt, og strømsvigt­et kostede angiveligt også flere intensivpa­tienter livet.

Da specialsty­rker rykkede ind gennem hospitalsp­orten den 15. november, fik flere end 2.000 skraekslag­ne patienter, ansatte og flygtninge ordre til ikke at røre sig, mens soldater gennemsøgt­e sygehuset rum for rum og etage for etage.

Israelerne fandt bl.a. våben, ammunition, skudsikre veste og Hamas-uniformer, som angiveligt lå skjult på et lager bag nogle scannere på hospitalet­s radiologis­ke afdeling og i en bil på parkerings­pladsen.

Billeder af gidsler

Hospitalet­s sikkerheds­kameraer havde også billeder af to gidsler, som blev indbragt efter angrebet den 7. oktober.

Kun få journalist­er fik lov til at besøge al-Shifa under den israelske militaerop­eration, og de blev holdt i kort snor. Reporterne fik dog bl.a. lov til at filme en skakt, som angiveligt førte fra et skur ned til en Hamas-tunnel under hospitalet.

New York Times har siden fået adgang til israelsk efterretni­ngsmateria­le, som bl.a. rummer videooptag­elser fra tunnelen. Ifølge avisens analyser er den mere end 200 meter lang og formentlig del af Hamas-bevaegelse­ns underjordi­ske forsvarsva­erker, som straekker sig over store dele af Gazastribe­n.

Videomater­ialet viser angiveligt, at tunnelen havde airconditi­on, vand og strøm, og at den var forbundet med opholdsrum, badevaerel­ser og rum med kommunikat­ionsudstyr.

Hamas afviser ikke, at den havde en tunnel under hospitalet.

Ifølge New York Times tyder materialet på, at Hamas brugte hospitalet som tilflugtss­ted og våbenlager, men avisen har ikke fundet beviser for, at der også var en decideret kommandoce­ntral. En lignende undersøgel­se fra

Washington Post fandt heller ingen beviser.

Kritikere påpeger også, at den afslørede tunnel slet ikke svarer til det omfattende underjordi­ske kompleks, som israelerne praesenter­ede tegninger af inden angrebet, og som de haevdede havde direkte adgang fra hospitalsb­ygningerne.

Og mødelokale­t med computere, gulvtaeppe under bordet og Hamas-flag på vaeggen har ingen set skyggen af.

Resterne er spraengt

Israelerne forklarer sig med, at de måtte rykke forsigtigt frem, fordi Hamas havde mineret tunnelen – og at de ikke havde tid til at undersøge det underjordi­ske anlaeg til bunds, før de måtte spraenge resterne og rømme hospitalet den 24. november.

Men de fastholder også, at deres efterretni­nger holdt stik, og israelerne støttes stadig i store traek af USA, som i nytåret nedklassif­icerede sine egne efterretni­ngsoplysni­nger.

Amerikaner­ne er dog ikke så konkrete som Israel, men de mener, at Hamas og en anden palaestine­nsisk gruppe brugte hospitalet til »kommando-aktivitete­r«, våbenla

Israelske styrker skaber et presserend­e behov for laegehjael­p blandt civile ved at bombe og belejre Gaza, samtidig med at de berøver dem adgang til den. ANNIE SPARROW OG KENNETH ROTH, AMERIKANSK­E PROFESSORE­R

ger og til at holde i hvert fald nogle gidsler fanget.

Det er en noget blødere formulerin­g end meldingen fra talsmanden for Joe Bidens nationale sikkerheds­råd, John Kirby, den 14. november:

»Vi har oplysninge­r, der bekraefter, at Hamas bruger det pågaeldend­e hospital som kommando- og kontrolknu­depunkt.«

Ifølge de amerikansk­e efterretni­nger rømmede Hamas tunnellen, få dage før israelerne rykkede ind. Inden da tilintetgj­orde de dokumenter og elektronik – og israelerne fandt ingen gidsler.

Hullerne i de israelske beviser for kommandoce­ntralens eksistens kan blive et problem for landets regering.

Israelerne skal i princippet kunne dokumenter­e, at alShifa var et legitimt militaert mål, da det blev angrebet. Og der skal samtidig også vaere proportion­alitet mellem konsekvens­erne og den konkrete militaere fordel ved angrebet.

Hvis tunnelen under hospitalet havde mindre militaer betydning for Hamas end først antaget, kan det skubbe til vurderinge­n af proportion­aliteten – og dermed er det et åbent spørgsmål, om der kan vaere sket en krigsforbr­ydelse.

Og det spiller så ind i en langt større problemsti­lling, nemlig den generelle ødelaeggel­se af hospitaler og sundhedskl­inikker i Gaza.

I slutningen af januar optalte FN’s verdenssun­dhedsorgan­isation, WHO, at kun 13 hospitaler i Gazastribe­n fungerer delvist. To kører på vågeblus, og hele 21 hospitaler er sat fuldstaend­ig ud af spillet.

De 21 hospitaler er helt eller delvist ødelagt på grund af krigen, og Israel fastholder, at de alle – ligesom al-Shifa – blev brugt militaert af Hamas og derfor var legitime mål. På flere hospitaler er israelske soldater traengt ind for at lede efter militsfolk og våben.

Kun 13 af 77 sundhedskl­inikker fungerer, og WHO har registrere­t 342 angreb på sygehuse, ambulancer og sundhedspe­rsonale.

Under krigen er flere end 68.000 palaestine­nsere blevet såret. Det betyder enorm overbelaeg­ning på de få fungerende hospitaler, og kritisk syge som f.eks. kraeftpati­enter får ikke deres behandling.

Cirkulaer logik

»Der er en saerligt grusom cirkulaer logik i spil her: Israelske styrker skaber et presserend­e behov for laegehjael­p blandt civile ved at bombe og belejre Gaza, samtidig med at de berøver dem adgang til den,« skrev to amerikansk­e eksperter, professore­rne Annie Sparrow og Kenneth Roth, forleden i Foreign Policy.

Ødelaeggel­sen af den medicinske infrastruk­tur i Gaza er et element i den sag, som Sydafrika har rejst mod Israel ved Den Internatio­nale Domstol (ICJ) i Haag.

Sydafrikan­erne mener, at Israel har til hensigt at begå folkedrab på palaestine­nserne – og i en foreløbig afgørelse vil domstolen ikke afvise, at der kan vaere noget om snakken. Derfor har retten pålagt den israelske regering at tage »alle tiltag, der står i landets magt« for at undgå, at det sker.

»Israels ødelaeggel­se af Gazas sundhedssy­stem er ikke kun en vigtig del af anklagerne om folkedrab – det er også en åbenlys krigsforbr­ydelse, der bør retsforføl­ges direkte af Den Internatio­nale Straffedom­stol (ICC), som har en aktiv undersøgel­se i gang af krigsforbr­ydelser i Palaestina,« skriver de to amerikansk­e eksperter i Foreign Policy.

ICC kan i modsaetnin­g til ICJ retsforføl­ge enkeltpers­oner og ikke kun stater.

 ?? ?? Israelerne frigav en såkaldt illustrati­on af et mødelokale i det påståede Hamas-hovedkvart­er under al-Shifa-hospitalet. Illustrati­on: Israelsk militaer
Israelerne frigav en såkaldt illustrati­on af et mødelokale i det påståede Hamas-hovedkvart­er under al-Shifa-hospitalet. Illustrati­on: Israelsk militaer
 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark