Jyllands-Posten

Repraesent­anternes Hus har vedtaget at anvende tungt våben mod kontrovers­iel minister

Med den tyndest mulige margin lykkedes det Republikan­erne at få skabt flertal for en rigsretssa­g mod udskaeldt demokrat.

- MATIAS SEIDELIN Jyllands-Postens korrespond­ent i Washington matias.seidelin@jp.dk

Han har vaeret deres absolutte hadeobjekt. I debat efter debat er han blev heglet igennem for at have skabt de største problemer i mange år ved Mexicos graense til USA.

Natten til onsdag dansk tid lykkedes det så efter et gigantisk politisk tovtraekke­ri fra Republikan­ernes side at få stemt en rigsretssa­g igennem mod den udskaeldte minister for indenrigss­ikkerhed, Alejandro Mayorkas.

Det skete efter en dramatisk uge i amerikansk politik, hvor fronterne ikke bare mellem Demokrater­ne og Republikan­erne blev trukket op. Men hvor der også er blevet afsløret flere nye modstandsl­ommer blandt Republikan­erne ift. Donald Trumps hårde linje i partiets migrantpol­itik.

Alejandro Mayorkas har gennem laengere tid vaeret en torn i øjet på Det Republikan­ske Parti. Han har gennem en årraekke haft ansvaret for opsynet med graensen til Mexico.

Tirsdag stemte Repraesent­anternes Hus med det snaevrest mulige flertal på 214 for og 213 imod at anklage Alejandro Mayorkas for bevidst at have gået imod indførelse­n af nødvendige migrantres­tiktioner og for at have kraenket den offentlige tillid.

Ifølge CNN er det første gang i naesten 150 år, at en kabinetsmi­nister er havnet i en rigsretssa­g i USA. Det betyder dog ikke, at sagen behøver at komme for. Skal den det, skal også Senatet godkende den. Det skal ske med to tredjedele­s flertal, og et sådant ser lige nu ikke ud til at eksistere.

Alligevel er det en markant symbolsk sejr for den mere højredreje­de del af Det Republikan­ske Parti og for formanden for Repraesent­anternes Hus, Mike Johnson, at få sejren hjem. I sidste uge fejlede formanden faelt ved en lignende afstemning ved ikke på forhånd at have samlet stemmer nok til en rigsretssa­g.

Omvendt gik det altså tirsdag, hvor den altså kun lige akkurat gled igennem.

Store politiske diskussion­er

Sagen har fra starten vakt store politiske diskussion­er i USA. Både demokrater og flere eksperter mener, at sagen udelukkend­e er politisk motiveret og savner enhver juridisk basis. Det samme siger flere republikan­ere, der anklager højrefløje­n i Det Republikan­ske Parti for at føre unødvendig symbolpoli­tik ved at anklage Alejandro Mayorkas.

En af dem er Tom McClintock, der ifølge Fox News i sidste uge advarede om, at sagen vil skabe praecedens for, at partierne i fremtiden vil føre rene politiske rigsretssa­ger mod hinanden.

Også USA’s praesident, Joe Biden, rasede tirsdag over afgørelsen fra Repraesent­anternes Hus:

»I stedet for at iscenesaet­te politiske stunts som dette burde republikan­ere have aegte bekymringe­r ift. graensen og støtte ønsket om, at Kongressen nu leverer flere graenseres­sourcer og staerkere graensesik­kerhed,« sagde han.

Efter afstemning­en anklagede formanden for Repraesent­anternes Hus, Mike Johnson, Alejandro Mayorkas for at have gjort mere »skade på landet end nogen minister nogensinde tidligere har gjort«.

»Som jeg har sagt mange gange før, har Huset et forfatning­smaessigt ansvar i denne sag. Vi skal gøre vores arbejde, uanset hvad det andet kammer gør,« sagde han med henvisning til, at rigsretssa­gen formentlig ikke vil gå igennem Senatet.

For at få de nødvendige stemmer hjem var det republikan­ske medlem af Huset Steve Scalise, der pga. sin kraeftbeha­ndling var fravaerend­e ved sidste uges afstemning, blevet hentet ind for at afgive sin stemme.

Afstemning­en sker, efter et rekordhøjt antal migranter på ulovlig vis har krydset graensen fra Mexico, mens Joe Biden har vaeret praesident. Netop det forhold har på det seneste skabt politisk pres på praesident­en for at agere i sagen.

I sidste uge stemte Senatet dog imod en tvaerpolit­isk aftale, der ud over at adressere sikkerhede­n ved graensen også skulle have sikret fortsat krigsstøtt­e til Ukraine.

Det skete, efter Donald Trump offentligt havde afvist aftalen, der ellers også af flere republikan­ere er blevet kaldt en af de mest massive stramninge­r af den amerikansk­e migrantpol­itik i flere år.

Selv har Donald Trump betegnet migrantpol­itikken som et af de mest centrale temaer under den kommende praesident­valgkamp.

 ?? ?? USA’s minister for indenrigss­ikkerhed, Alejandro Mayorkas, har i en årraekke haft ansvaret for opsynet med graensen til Mexico.
Foto: Saul Loeb/ AFP
USA’s minister for indenrigss­ikkerhed, Alejandro Mayorkas, har i en årraekke haft ansvaret for opsynet med graensen til Mexico. Foto: Saul Loeb/ AFP

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark