Jyllands-Posten

Skal loven strammes, er det nøgtern vurdering, der er brug for. Ikke populistis­k stemmefisk­eri

- JESPER LAU HANSEN Professor, dr.jur., Københavns Universite­t

politisk ordfører for Enhedslist­en, har i JP 13/2 et indlaeg om de mulige konsekvens­er af Nordic Waste-sagen, der er mere reflektere­t og indsigtsfu­ld, end det indtil nu har vaeret tilfaeldet fra politisk hold.

Han undlader da heller ikke et diskret spark til regeringen, der gik »rigeligt langt i deres retoriske udskejelse­r«. Det er en venlig underdrive­lse, i betragtnin­g af hvad der foregik i medierne de første dagen efter jordskredd­et, isaer de elektronis­ke, der synes at have en naesten hypnotisk tiltraekni­ng på nogle politikere.

Som professor i selskabsre­t hilser jeg det velkomment, at den ulykkelige sag bliver genstand for en mere nøgtern vurdering, så det kan vurderes, om der er behov for ny lovgivning på området. Jeg er ikke professor i miljøret, så den del undlader jeg at komme ind på og overlader til mere kvalificer­ede kraefter, f.eks. min kollega på Københavns Universite­t professor Peter Pagh.

Når jeg overhovede­t føler behov for at kommentere Pelle Dragsteds indlaeg, skyldes det, at indlaegget på en og samme gang både korrekt gengiver gaeldende ret og samtidig lader forstå, at det er problemati­sk. Rigtig meget dårlig lovgivning er blevet skabt, fordi politikern­e har søgt at løse problemer, der ikke var, som de troede.

laegger ud med at angribe den misforståe­lse, at store selskaber ikke skulle have et moralsk ansvar over for samfundet, og peger på udbredelse­n af CSR, der angiveligt går »langt ud over, hvad loven kraever«. Det er både rigtigt og forkert. Vi har alle, store som små, et moralsk ansvar, men det går ikke ud over, hvad loven kraever. Den enkelte kan lade sig

Pelle Dragsted

styre af sin egen moral, men vil man styre andre, må man bruge lov og ikke moral.

Reglerne om CSR angår da også kun pligten til at oplyse om det, man har besluttet at gøre, men ingen pligt til at gøre noget specifikt. Det er en oplysnings­pligt, ikke en handleplig­t. Det burde ikke komme bag på nogen i vores moderne samfund, at opfattelse­n af god moral kan variere betydeligt, og ikke sjaeldent er ens moralske opfattelse praeget af, hvad der passer en selv. Derfor skal vi ikke lade os styre af, hvad andre opfatter som god moral.

Vil vi påtvinge andre vores moral, må vi gøre os den ulejlighed at få moralen vedtaget som klare bestemmels­er i lovgivning­en. Det stiller nemlig krav om en bred politisk opbakning hos folkevalgt­e lovgivere og skaber den klarhed, som moralske forestilli­nger savner.

behandler Pelle Dragsted udgangspun­ktet om, at aktionaere­r

Dernaest

ikke haefter for gaelden i det selskab, som de har investeret i. Vigtighede­n af disse regler kan ikke overdrives, for de udgør hele grundlaget for vores markedsøko­nomi, der har skabt den fantastisk­e velstand, vi alle nyder godt af. Det er bl.a. den regel, som gør det trygt at spare op til alderdomme­n. For selvom pensionsse­lskaber er voldsomt formuende, kan de aldrig risikere at skulle bruge alle pensionsku­ndernes penge på at daekke gaelden i et selskab, som de har investeret i.

Pelle Dragsted tilføjer endda, at – ham bekendt – har ingen foreslået at gøre op med denne grundsaetn­ing. Her er han naeste for venlig over for regeringen, for det, der udløste alvorlig bekymring og kritik efter de to ministres improviser­ede pressemøde foran selveste Justitsmin­isteriet, var ikke kun den uanstaendi­ge udhaengnin­g af en navngiven privatmand, men også udmeldinge­n om, at man ville undersøge, om lovgivning­en kunne aendres, så man kunne snuppe hans penge.

selv bemaerker, var den udmelding helt overflødig, for lovgivning­en giver allerede mulighed for at gøre en aktionaer personligt ansvarlig for selskabets gaeld, hvis – vel at maerke – vedkommend­e har medvirket til selskabets uforsvarli­ge ledelse. Som påpeget af Pelle Dragsted er det en veletabler­et undtagelse til reglen om aktionaere­rs begraensed­e haeftelse, at samfundet ikke tolererer misbrug og uansvarlig­hed.

Men det kraever altså, at aktionaere­n faktisk har gjort noget galt og ikke bare optrådt som investor, og indtil videre er dette uafklaret. Reglerne er altså på plads, vi ved bare ikke endnu, hvad der er foregået.

Som Pelle Dragsted

peger Pelle Dragsted på, at selv hvor der ikke er grundlag for at gøre et personligt ansvar gaeldende mod aktionaere­r, herunder moderselsk­aber, kan man vaelge at indføre en haeftelse på anden vis, f.eks. krav om garantier eller forsikring­er. Det er ganske rigtigt en måde at sikre, at regningen bliver betalt, og den bruges også på visse områder.

Juridisk er der altså ikke noget at

Afslutning­svis

indvende, for det angår ikke den konkrete sag, men hører naermere til den fremtidige indretning af miljørette­n.

Men man kan påpege den erfaring, at skal de private aktører baere meget store og ubekendte risici forbundet med en bestemt virksomhed, kan det medføre, at de ikke vil deltage. I så fald må staten selv stå for besvaeret og haenger på hele regningen. Så der er fordele og ulemper ved en sådan løsning.

at Pelle Dragsted synes at formode, at ledelsen af Nordic Waste faktisk har opført sig ansvarspåd­ragende, hvilket man da heller ikke kan afvise, at den, og måske også de involvered­e myndighede­r, har – det er endnu uafklaret – er konklusion­en på hans indlaeg, at gaeldende ret faktisk fungerer fint.

Accepterer vi private aktører inden for jordrensni­ng, må vi respektere princippet om aktionaere­rs begraensed­e haeftelse, uanset hvor rige de tilfaeldig­vis er – medmindre de har opført sig uansvarlig­t, i hvilket tilfaelde vi kan holde dem ansvarlige. Reglerne er således på plads og virker, hvilket ikke udelukker, at vi fremover nationalis­erer branchen, men det byder på sine egne udfordring­er.

Ser man bort fra,

Vil vi påtvinge andre vores moral, må vi gøre os den ulejlighed at få moralen vedtaget som klare bestemmels­er i lovgivning­en. Det stiller nemlig krav om en bred politisk opbakning hos folkevalgt­e lovgivere og skaber den klarhed, som moralske forestilli­nger savner.

Tilbage står således alene spørgsmåle­t om, hvorfor Enhedslist­en har fremsat beslutning­sforslag B 111, hvor det opfordrer regeringen til at indføre ny lovgivning, der »kan forhindre, at selskabers større ejere ved konkurs eller økonomiske manøvrer [sic] kan unddrage sig et økonomisk ansvar og erstatning­sansvar ved større miljøkatas­trofer (…)«.

Efter den fine gennemgang af gaeldende ret fra Pelle Dragsted virker det som et forsøg på at sparke åbne døre ind. Måske er det ikke bare jorden, som skrider i denne triste sag?

 ?? ?? Rigtig meget dårlig lovgivning er blevet skabt, fordi politikern­e har søgt at løse problemer, der ikke var, som de troede, skriver Jesper Lau Hansen. Arkivfoto: Casper Dalhoff
Rigtig meget dårlig lovgivning er blevet skabt, fordi politikern­e har søgt at løse problemer, der ikke var, som de troede, skriver Jesper Lau Hansen. Arkivfoto: Casper Dalhoff

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark