Jyllands-Posten

Israel skal løslade Marwan Barghouti for dermed bane vejen for en tostatsløs­ning

Krigen mellem Israel og Hamas får udsigterne til fred til at se endnu mere håbløse ud lige nu. Men en tostatsløs­ning er fortsat den eneste farbare vej mod fred i området. Og Israel sidder med en af nøglerne, der kan løse konflikten op.

-

Konflikten mellem Israel og palaestine­nserne virker uendelig.

Men der er en vej frem: en tostatsløs­ning.

Derfor går vejen via hverken Hamas eller Netanyahu. Alt tyder på, at når krigen slutter, så falder Netanyahu. Palaestine­nserne har brug for en ny leder, der har autoritet og folkelig opbakning til at lede mod freden via en tostatsløs­ning.

Marwan Barghouti er dén person. Men han sidder i faengsel på livstid i Israel. Han er tilhaenger af en tostatsløs­ning og går dermed ind for anerkendel­se af Israel.

Barghouti har vaeret aktiv i modstanden mod den israelske besaettels­e på Vestbredde­n – og er meget respektere­t blandt palaestine­nserne for dette.

Han er dømt på nogle alvorlige anklager – Israels regering kalder det terrorisme. Men det er 20 år siden, i en ophedet situation, hvor volden var voldsomst fra israelsk side.

under apartheid blev Nelson Mandela også dømt for såkaldt terror. Men da viljen til fred opstod, indså man, at man havde

I Sydafrika

brug for Mandela på fri fod. Mange palaestine­nsere kalder Marwan Barghouti for deres Mandela.

Vi så også i Nordirland, at republikan­ske ledere var anklaget for deltagelse i eller sympati for terror og alligevel blev nøgleminis­tre i en

samlingsre­gering. Lad os lytte til Ami Ayalon, der har vaeret både sikkerheds­chef og flådechef i Israel.

Nu går han ind for fred, og han foreslår løsladelse af Bargouti. Ayalon har udtalt til The Guardian:

»Vi israelere får først sikkerhed, når palaestine­nserne får håb.«

Konflikten er dyb, men mange har kastet store kraefter i initiative­r for fred og dialog.

Nøglen til Barghoutis faengsel

kan blive en nøgle til de første forhandlin­gsskridt. Undertegne­de fire tidligere danske udenrigsmi­nistre opfordrer den danske regering til at kraeve Marwan Barghouti løsladt og til straks at arbejde for, at både EU og USA gør det samme.

 ?? ?? Den palaestine­nsiske politiker Marwan Barghouti sidder i israelsk faengsel, men en løsladelse af ham vil kunne bløde den fastlåste situation op, mener fire tidligere danske udenrigsmi­nistre. Arkivfoto: Christian Falck Wolff
Den palaestine­nsiske politiker Marwan Barghouti sidder i israelsk faengsel, men en løsladelse af ham vil kunne bløde den fastlåste situation op, mener fire tidligere danske udenrigsmi­nistre. Arkivfoto: Christian Falck Wolff

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark