Jyllands-Posten

Mens jeg venter på krigen: Jeg vil hellere nyde livet end leve i frygt

- BJARNE CLAUSEN Selvstaend­ig, Ry

Vokset op med Den Kolde Krig som baggrundst­aeppe og med angsten for en atomkrig og efterfølge­nde glaede over Murens fald og dermed stabiliser­ing af den vestlige verden sidder jeg nu igen med følelsen af, at der er grund til at vaere angst for krig.

mindre dilemmafyl­dt. De seneste mange år har klimakrise­n fyldt en stor del af den samtale, som vi voksne har med hinanden. Skal vi flyve mindre, spise mindre kød, elbiler, skal landbruget reducere CO2-udslippet osv.

Det gør ikke livet

Måske er vi nu nødt til at overveje, om det kan svare sig at bruge tid og energi på den debat.

Hvor deprimeren­de det end er, skal vi måske til at overveje, hvordan vi vil overlever en krig i Europa, som ikke laengere ”kun” foregår i Ukraine.

to muligheder: 1) Jeg forbereder mig på, at vi ikke har adgang til elektricit­et, vand, varme og fødevarer og må derfor oparbejde depoter til at afhjaelpe x antal dage uden disse. Haeve min opsparing, i håb om at pengene har en vaerdi i et samfund, som er krigsramt, måske investere i guld, som ofte er bedre at

Personligt opstiller jeg

handle med i sådanne situatione­r.

Eller 2) Nyde livet med mine naermeste her og nu. Ikke gemme til i morgen, hvad der kan opleves i dag. Droppe nyhedsudse­ndelser og avislaesni­ng og alene koncentrer­e mig om alt det, jeg har kaert.

Jeg er nok der, hvor jeg vaelger den sidste løsning. Jeg har altid vaeret politisk aktiv, ment, at man skal gøre sin stemme gaeldende i forhold til alle samfundsfo­rhold, men i spørgsmåle­t om, hvad Putin finder på, virker det ret meningsløs­t at forsøge at gøre sin stemme gaeldende, for der er ingen, der lytter.

Som almindelig­e borgere har vi ingen indflydels­e på, om eller hvornår krigen kommer. Det er i den sammenhaen­g uden betydning, hvad vores statsminis­ter hedder. Vi kan bruge flere resurser på det danske forsvar, men det vil ikke have nogen betydning i den store sammenhaen­g, og med et eventuelt praesident­skifte i USA ved vi heller ikke, om der er støtte fra den side, hvis et eller flere lande i Europa bliver angrebet af Rusland.

Som udgangspun­kt en deprimeren­de konklusion, men måske også et wakeupcall i forhold til at leve i nuet og glaedes over de små ting i dagligdage­n i stedet for at leve i angsten for det, der måtte komme.

 ?? ?? Jeg har altid vaeret politisk aktiv, ment, at man skal gøre sin stemme gaeldende i forhold til alle samfundsfo­rhold, men i spørgsmåle­t om, hvad Putin finder på, virker det ret meningsløs­t, for der er ingen, der lytter, skriver Bjarne Clausen. Privatfoto
Jeg har altid vaeret politisk aktiv, ment, at man skal gøre sin stemme gaeldende i forhold til alle samfundsfo­rhold, men i spørgsmåle­t om, hvad Putin finder på, virker det ret meningsløs­t, for der er ingen, der lytter, skriver Bjarne Clausen. Privatfoto

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark