Jyllands-Posten

Ballerina udfordrer de klassiske roller

Balletdans­er Astrid Grarup Elbo er saerligt stolt over, at hun har vovet at udfordre de klassiske roller inden for balletten.

- /ritzau/

Balletdans­er Astrid Grarup Elbo havde netop fået pusten efter at have danset premieren på ”Svanesøen” i september.

Ind på scenen trådte balletmest­er Nikolaj Hübbe.

Han vendte sig mod hende, og med rosende ord udnaevnte han Astrid Grarup Elbo til solodanser på Den Kongelige Ballet. Foran publikum og hendes kolleger.

En drøm, balletdans­eren havde haft, siden hun var seks år gammel.

Den 15. februar fylder Astrid Grarup Elbo 30 år.

»Det er virkelig mange års hårdt arbejde med op- og nedture, som jeg på en eller anden måde genoplever i det øjeblik. Jeg vil vaere glad og stolt over min karriere, om jeg blev solodanser eller ej,« siger hun og fortsaette­r:

»Det er jo heldigvis ikke en slutning, men en ny start. Titlen betyder noget, i forhold til hvilke roller jeg får mulighed for at spille fremover.«

Astrid Grarup Elbo håber, at hun med sin dans og kunst kan give folk en pause i hverdagen – og måske vaere med til at inspirere til noget andet.

»Jeg har arbejdet meget på at vaere en moderne kvinde i denne verden med alt det, som jeg interesser­er mig for,« fortaeller hun.

»Mange af de klassiske kvindelige roller i balletten er ofre og svage kvinder, der skal frelses af maend. Det har vaeret vigtigt for mig at skabe kvindelige karakterer, der har deres egen vilje, og som er staerke.«

Astrid Grarup Elbo har foruden sin hovedrolle i ”Svanesøen” blandt andet haft rollen som forfatter Karen Blixen i ”Blixen” og den gode fe og onde stedsøster i ”Askepot” på Det Kongelige Teater.

Med i filmen ”Darling”

Lige nu er hun på orlov fra Det Kongelige Teater. I stedet bruger hun tiden på Betty Nansen Teatret. Her arbejder hun sammen med den amerikansk­e danser og skuespille­r Bobbi Jene Smith på forestilli­ngen ”Waiting Places”.

Når Astrid Grarup Elbo skal fejre sin runde dag, bliver det på scenen sammen med holdet på ”Waiting Places”. Og at hun får lov til det på sin fødselsdag, er en kaempe gave, understreg­er hun.

Foruden balletten har Astrid Grarup Elbo vaeret med i Birgitte Staermoses spillefilm ”Darling” fra 2017.

Filmen handler om den verdensber­ømte danske balletdans­er Darling, spillet af Danica Curcic, hvis balletkarr­iere falder fra hinanden på grund af smerter i hoften.

Astrid Grarup Elbo spiller den unge afløser Polly.

 ?? ?? I 2020 modtog Astrid Grarup Elbo en Reumert for Årets Danser for indsatsen i balletten "Bonnie & Clyde". Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix
I 2020 modtog Astrid Grarup Elbo en Reumert for Årets Danser for indsatsen i balletten "Bonnie & Clyde". Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark