Jyllands-Posten

Danskerne køber mest økologi, og fødevarepr­oducenter vil øge eksporten

En ny rangliste cementerer en dansk førsteplad­s i økologiske fødevarer. Det skal vaere med til at øge eksporten af netop den type produkter yderligere til bl.a. USA, Tyskland og Kina.

- JESPER OLESEN jesper.olesen@finans.dk

Danmark ligger i front, når det gaelder forbruget af økologiske fødevarer. Den position skal bruges til at skubbe yderligere fart i eksporten af netop økologi.

En ny rapport viser, at Danmark ligger med en markedsand­el på 12 pct. – baseret på 2022-tal i økologisk fødevarefo­rbrug. Rapporten ”The World of Organic Agricultur­e” fra forsknings­centeret Fibl, er netop offentligg­jort i forbindels­e med åbningen af en af verdens største økomesser, Biofach i tyske Nürnberg. Rapporten baserer sig på statistik fra kloden rundt.

Internatio­nal markedsche­f Dennis Hvam i Økologisk Landsforen­ing fastslår, at førertrøje­n er bevaret i en tid med stigende energiomko­stninger og høj inflation, der har presset også fødevarese­ktoren samt bl.a. sat fokus på pris og discount.

»Økologien maerkede selvfølgel­ig også dønningern­e, og salget blev påvirket, men heldigvis langt mindre end vi havde forventet. Det er isaer food service og de mange indsatser, som vi har gjort i en svaer tid, der styrker fundamente­t for en staerk økolo

gisk position i Danmark,« udtaler Dennis Hvam i en pressemedd­elelse.

Forventer medvind

Rapporten fra Fibl påpeger, at salget af økologiske fødevarer i det målte år faldt med to pct. i den europaeisk­e detailhand­el. Omvendt var der vaekst i det salg i USA, som nu tegner sig for 43 pct. af det samlede økologiske marked. Desuden er Tyskland og Kina også blandt de store markeder for den type fødevarer.

Økologisk Landsforen­ing forventer, at der trods usikkerhed i detailmark­edet kan spores ny medvind.

»De nyeste tal fra 4. kvartal 2023 peger på, at vaerdien på økologi er på vej frem og faktisk vaekster en smule højere end generelle fødevarer. Så vi er forsigtigt optimistis­ke i en tid, hvor der fortsat er mange ubekendte, som kan påvirke resultatet,« udtaler Dennis Hvam, Økologisk Landsforen­ing.

I denne uge er 27 danske fødevarepr­oducenter med på en faelles stand, som Økologisk Landsforen­ing og organisati­onen Bio Aus Dänemark står bag på Biofachmes­sen. Målet er at øge eksporten fra Danmark af de fødevarer.

 ?? Foto: Joachim Ladefoged ?? Danske forbrugere ligger i front når det gaelder køb af økologiske fødevarer.
Foto: Joachim Ladefoged Danske forbrugere ligger i front når det gaelder køb af økologiske fødevarer.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark