Jyllands-Posten

Milliardfo­rvaltere tømmer kasserne for kontanter, og det kan stilne medvinden til aktierne

Andelen af kontanter, som verdens institutio­nelle investorer har liggende på sidelinjen, er nede i det laveste niveau i mere end to år – og ifølge chefstrate­ger kan det vaere et signal om, at medvinden til aktierne vil dø ud.

- DANIEL SKINBJERG daniel.skinbjerg@finans.dk

Gennem den seneste måned er verdens institutio­nelle investorer vaeltet ind i aktiemarke­det, mens kontantand­elene er banket ned i det laveste niveau i årevis – og det risikerer at vaere et signal om, at medvinden til aktierne snart vil dø ud, da investorer­ne ikke har kontanter til at købe.

For en ny ”Global Fund Manager”-undersøgel­se fra Bank of America viser, at kontantbeh­oldningen er dalet fra 4,8 pct. til 4,2 pct. Kontantern­e er isaer blevet vekslet til de mest vaerdifuld­e amerikansk­e teknologia­ktier.

»Lige nu er vi en my fra at vaere et salgssigna­l. For der står ikke laengere så mange kontanter på sidelinjen, der kan vaere med til at løfte aktierne yderligere,« konstatere­r Frank Øland, som er chefstrate­g i Danske Bank.

Han bemaerker, at det typisk er et signal om, at aktiemarke­det skal ned, når kontantbeh­oldningen er lavere end 4 pct. Kontantand­elen er i dag i et niveau, som ifølge Bank of America ikke er set siden midten af 2021.

»Man bliver lidt bekymret for, at investorer­ne måske er for optimistis­ke, og aktiemarke­det er kørt for staerkt,« siger Frank Øland med reference til, at aktiekurse­rne er stormet op med raketfart siden efteråret 2023.

Nye rekordnive­auer

På tre måneder – siden slutoktobe­r – er det brede amerikansk­e S&P 500-indeks steget med 20 pct. til nye rekordnive­auer, mens C25-indekset i Danmark og verdensind­ekset MSCI ACWI er steget med 17 pct. og 18 pct.

Årsagen til, at optimismen er eksplodere­t, ser man måske i ”Global Fund Manager”undersøgel­sen fra Bank of America, hvor 209 kapitalfor­valtere, som administre­rer i alt 568 mia. dollars, deler deres syn på markederne.

For 11 pct. af investorer­ne regner i dag med, at verdensøko­nomien står over for en hård landing inden for de naeste 12 måneder, mens 65 pct. ser en blød landing forude. På samme tid er andelen, som forventer ”ingen landing”, vokset betragteli­gt fra 7 pct. til 19 pct. den seneste måned.

For første gang i to år mener investorer­ne desuden i brede traek, at en recession er usandsynli­g, og det er lige så laenge siden, at optimismen i forhold til økonomien har vaeret så stor, konkludere­r undersøgel­sen.

»Scenariet er et af de bedste for aktiemarke­det, da økonomien så kører videre i et fint tempo med vaekst i virksomhed­ernes indtjening, om end der er risiko for, at det vil medføre mere inflation,« fastslår Frank Øland.

Højere inflation er netop det, som de institutio­nelle investorer er mest angste for ifølge Bank of America-undersøgel­sen, mens geopolitik og en hård landing indtager anden- og tredjeplad­sen over største risici.

Henrik Henriksen, der er chefstrate­g i Petersen & Partners, er enig i, at inflatione­n er den vaesentlig­ste trussel mod aktierne, da den kan smadre udsigten til, at USA’s centralban­k, Federal Reserve (Fed), saenker renten.

»Aktierne har fået masser af medvind fra, at energi- og vareinflat­ionen er kølet ned, men vi ser også, at arbejdsmar­kedet er stramt i USA. Hvis den amerikansk­e økonomi får mere fart på, så kan det ende med, at renterne skal langsommer­e ned, end investorer­ne regnede med,« bemaerker han.

Situatione­r der kan drille

Chefstrate­gen peger desuden på, at usikkerhed­en i forhold til energi- og vareinflat­ionen ikke er til at komme uden om – ikke alene eftersom den staerkere vaekst kan medføre mere efterspørg­sel på energi og varer, men også risikoen for, at krisen i Det Røde Hav rammer forsynings­kaederne.

»Derfor risikerer vi, at det tager laengere tid, inden inflatione­n når 2 pct.-målsaetnin­gen, og centralban­kerne saenker renten,« siger Henrik Henriksen.

Sådan en situation kan drille aktiemarke­det, eftersom investorer­ne satser på, at 2024 vil byde på en stribe rentenedsa­ettelser fra centralban­kerne.

Han bider desuden maerke i, at investorer­ne isaer har en enorm overvaegt i de amerikansk­e teknologia­ktier i form af ”Magnificen­t Seven”-aktierne, som over det seneste år har vaeret bomstaerke traekheste for S&P 500.

Her er der tale om aktier som Microsoft, Meta, Alphabet, Nvidia og Apple.

Magnificen­t Seven-aktierne anses også for at vaere de mest ”crowdede” eller ”overkøbte” ifølge 61 pct. af de institutio­nelle investorer. Men de har alligevel den største overvaegt i teknologia­ktier siden august 2020.

»Kapitalfor­valterne har en kaempe overvaegt af de aktier, som har klaret det bedst det seneste år, og der har vaeret traengsel ved indgangen. Men de er enige om, at det er det mest overspille­de tema, hvilket bare viser, at de har vaeret bange for at stå uden for,« fortaeller Henrik Henriksen.

På lidt over et år er Magnificen­t Seven-aktiernes P/Evaerdi, som er et tal for aktiekurse­rne i forhold til virksomhed­ernes indtjening, ifølge Henrik Henriksen steget fra 21 til 34. Med andre ord er aktierne blevet dyrere.

»Så alle deltager efterhånde­n i festen, og det er de klar over,« siger han.

Man bliver lidt bekymret for, at investorer­ne måske er for optimistis­ke, og aktiemarke­det er kørt for staerkt. FRANK ØLAND, CHEFSTRATE­G I DANSKE BANK

Den største trussel

Henrik Henriksen vurderer, at den største trussel mod techaktier­ne er, hvis økonomien ender med at lave en blød landing eller ingen landing, som investorer­ne regner med. Chefstrate­gen slår fast, at det vil det vaere med til at

brede aktieafkas­tet mere ud, end det har vaeret tilfaeldet hidtil.

»Måske ender vi i en situation, hvor investorer­ne indser, at begejstrin­gen måske har vaeret for voldsom, og de ser mod mere cykliske (økonomisk følsomme, red.) aktier, der drager fordel af den solide vaekst,« siger han.

Kombineret med investorer­nes lave kontantbeh­oldning kan det ifølge Henrik Henriksen vaere med til et voldsommer­e skift i aktiemarke­det.

Hos Danske Bank mener Frank Øland, at de amerikansk­e techaktier fortsat kan have en masse momentum i sig, om end de er overkøbte.

»Pengene strømmer ind i dem, og det er en overvaegt, som bare vokser. Men det er ikke for sent at komme med på toget. For det koster at købe vaekst, og den leverer USA og teknologia­ktier i dag,« siger Frank Øland.

Chefstrate­gen mener med andre ord, at aktierne har braendstof nok til at holde farten, og der sandsynlig­vis er investorer, som står på perronen og fortryder, at de ikke trådte om bord lidt tidligere, men kommer med nu.

»Lige nu holder vi fast i dem, men man skal også vaere varsom i forhold til, om aktierne når stratosfae­riske niveauer, hvor de mister momentum, og salgssigna­lerne vokser, så man bør tage gevinstern­e,« fortsaette­r han.

 ?? ??
 ?? ?? Frank Øland erkender, at milliardfo­rvalternes lave kontantand­ele kan få aktiemedvi­nden til at stilne af, men mener, at der fortsat er momentum at finde i aktiemarke­det. Foto: Gregers Tycho
Frank Øland erkender, at milliardfo­rvalternes lave kontantand­ele kan få aktiemedvi­nden til at stilne af, men mener, at der fortsat er momentum at finde i aktiemarke­det. Foto: Gregers Tycho

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark