Jyllands-Posten

Danskerne holder igen med boligkøb

Faerre indhentede et lånetilbud i januar i forhold til december. Det gaelder isaer i hovedstads­området, hvor flere ejerlejlig­heder står over for højere boligskatt­er.

- EMMA QVIRIN HOLST emma.q.holst@finans.dk

Danskernes lyst til at købe ny bolig er røget helt ned i bund efter årsskiftet. 45 pct. faerre efterspurg­te et lånetilbud fra deres bank eller realkredit­institut i løbet af januar i forhold til december.

Det oplyser Finans Danmark i en pressemedd­elelse.

Tilbagehol­denheden skyldes dels de nye boligskatt­er og højere renter. Derudover er vinteren normalt ikke en højsaeson for boligkøb.

Sådan lyder det fra Peter Jayaswal, som er direktør for realkredit og ejendomsfi­nansiering i Finans Danmark.

»Så det er ikke så overrasken­de, at der ikke er så mange, der lige nu har kastet sig ud i boligjagt,« udtaler han.

I alt 1.847 lånetilbud til køb af ejerbolige­r og sommerhuse blev indhentet i januar. Det er 10 pct. lavere end samme måned i 2023, men januar i år har også vaeret lig med et nyt boligskatt­esystem.

Det har isaer ramt boligmarke­det i København og omegnskomm­unerne. Her var i alt indhentet 406 lånetilbud i januar, hvilket er 66 pct. faerre end måneden forinden.

Ifølge Peter Jayaswal vidner det om, at en del bolighandl­er er blevet klappet af inden årsskiftet. For det nye system gav en skatteraba­t til boligejere med en stigning i boligskatt­en, hvis boligen blev overtaget inden 1. januar.

»Det har nok medført, at en stor del af boligkøber­e har fremskynde­t deres investerin­g i et nyt hjem – saerligt i København-området – for at få en evt. skatteraba­t med i købet. For det har primaert vaeret ejerlejlig­hedskøbere i København og boliger nord for København, som har kunnet se frem til, at boligskatt­en skulle stige i år,« udtaler han.

Ekstremt fald

Jeppe Juul Borre, der er cheføkonom i Arbejderne­s Landsbank, haefter sig også ved faldet, som han kalder »ekstremt«.

»Antallet af nye lånetilbud !" #

fra realkredit­institutte­rne er kørt helt i saenk. Mere stilstand på bolighandl­erne efter overgangen til de nye boligskatt­er, ekstremt få nybyggerie­r og en generelt lav konverteri­ngsaktivit­et traekker lånetilbud­dene ned i et omfang, som er blandt de laveste gennem historien. Statistikk­en straekker sig tilbage til 1996, og der er blot tre gange oplevet faerre låntilbud end i januar i år,« udtaler $

han i en skriftlig kommentar.

Men hvis der kommer rentefald i løbet 2024, som flere økonomer peger på, kan det potentielt øge interessen.

»Intet står mejslet i sten, saerligt når det kommer til renter, men hvis rentefalde­t bliver tilstraekk­eligt stort, så vil vi også på ny se konverteri­nger og en stigning i lånetilbud­dene i 2024. Det er bestemt ikke umuligt,« udtaler Jeppe Juul Borre.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark