Jyllands-Posten

Boligejere skal til at betale grundskyld for faellesomr­åder

Fra naeste år bliver det dyrere at vaere medlem af en grundejerf­orening. Der skal nemlig betales for faellesare­alerne – formentlig for første gang nogensinde.

- FREDERIKKE TRAEHOLT frederikke.traeholt@jp.dk

Fordele, ulemper og konsekvens­erne ved den nye ejendomsvu­rderingslo­v er så småt ved at vaere daekket af – men så alligevel ikke helt.

Der kan nemlig ligge en skjult ekstraregn­ing til udvalgte danske boligejere, som skal betales fra starten af 2025.

Fra naeste år skal medlemmer af grundejerf­oreninger til at betale grundskyld af de faellesare­aler, som grundejerf­oreningen råder over.

Det fortaeller revisionsh­uset BDO onsdag i sit nyhedsbrev Depechen.

Reglerne har som sådan ikke aendret sig – men det har vaerdien af arealerne.

Lidt ekstra op af lommen

Henning Boye Hansen, der er chefkonsul­ent hos BDO, forudser, at det for mange kommer til at betyde, at man skal have lidt ekstra op af lommen.

»Mig bekendt er naesten alle faellesare­aler hidtil blevet vurderet til nul kroner. Derfor har grundejerf­oreningern­e ikke tidligere betalt grundskyld,« skriver han i en kommentar til Finans.

»Jeg tror ikke, at der var mange politikere – om overhovede­t nogen – der bed maerke i aendringen, da den nye vurderings­lov i sin tid blev vedtaget.«

Årsagen er, at de faellesare­aler, som er ejet af en grundejerf­orening, ifølge den nye lov skal kategorise­res som ”ubebygget erhvervsgr­und” og vurderes til en tiendedel af grundvaerd­ien pr. kvadratmat­er for et almindelig­t familiehus med samme beliggenhe­d.

Og det kan, ifølge BDOs beregninge­r, løbe op i et større beløb for den enkelte boligejer.

»I første omgang ser det meget uskyldigt ud, men på sigt bliver det formentlig ikke ubetydelig­e beløb, som landets husejere vil skulle betale i grundskyld gennem deres grundejerf­oreningsko­ntingenter,« noterer revisionsh­uset i artiklen.

Og det er altså noget, som Henning Boye Hansen stiller sig uforståend­e over for.

Argumentet er nemlig, at indfasning­en af de nye regler sker langsomt – men det aendrer ifølge ham ikke på, at regningen i sidste ende skal betales.

»Personligt har jeg svaert ved at forstå, hvorfor der skal betales grundskyld af arealer, der består af alt fra grønne områder til vandbassin­er, støjvolde og søer. I min verden giver det ingen mening. For mig er vaerdien af områderne indregnet i grundprise­rne for husene i området. Derfor bliver der reelt tale om dobbeltbes­katning, når grundejerf­oreningern­e nu skal betale grundskyld af arealerne,« afslutter han.

 ?? ?? I 2025 bliver det dyrere at vaere medlem af en grundejerf­orening. Arkivfoto: Jens Dresling
I 2025 bliver det dyrere at vaere medlem af en grundejerf­orening. Arkivfoto: Jens Dresling

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark